Angleška anglikanska cerkev uvaja posebne obrede za transspolne osebe

Foto: Shutterstock

Angleška cerkev je objavila pastoralne smernice za liturgične obrede, ki bi proslavljali spremembo spola tistih anglikancev, ki se opredeljujejo kot transspolni, navaja Catholic News Agency.

Smernice so v začetku decembra odobrili škofje Anglikanske cerkve, veljajo pa le za angleško vejo svetovne anglikanske skupnosti.

Obredi za priznavanje nove identitete

Krščenim članom Anglikanske cerkve v Angliji je treba ponuditi posebej prilagojene obrede, „ki liturgično prepoznajo človekovo spremembo spola,“ pravijo smernice, ki navajajo, da je krst “naravni liturgični kontekst za prepoznavanje in praznovanje identitete [transspolnih oseb] v Kristusu in Božje ljubezni do teh oseb“. Anglikanske duhovnike in duhovnice spodbuja, da sprejmejo in uporabljajo izbrane preference transspolnih oseb ter spoštujejo njihovo ime in spolne (ali druge) zaimke pri njihovem krstu, pri katerem morajo duhovnike voditi želje kandidata. Takšne liturgije bi posamezniku omogočile, da potrdi novo spolno izbiro ob obnavljanju krstnih obljub.

Tudi papež Frančišek je odkrit v svoji obtožbi t. i. teorije spola in trenda, ki osnovne vidike človeške identitete obravnava kot spremenljive.Dokument „pozdravlja in spodbuja brezpogojno potrjevanje transspolnih ljudi« in navaja, da bi morali obredi za priznavanje njihove nove identitete imeti »slavnostni značaj«. Škof anglikanske cerkve iz Blackburna, Julian Henderson, ki je vodil škofovski odbor, ki je smernice pripravil, je dejal, da je popolnoma jasno, da so vsi ljudje ustvarjeni po Božji podobi in da bi vsakdo moral biti dobrodošel v svoji župnijski cerkvi.

Henderson je nove liturgične možnosti imenoval kot “priložnost, zakoreninjeno v svetih spisih, ki omogoča transspolnim ljudem, da svoj prehod obeležijo v navzočnosti svoje cerkvene družine, ki je Kristusovo telo.”

Odločitev je povzročila nekaj sporov v Anglikanski cerkvi, ki je bila v zadnjih letih obremenjena z delitvami zaradi spolnih in moralnih vprašanj. James Bradley, nekdanji anglikanski diakon, sedaj katoliški duhovnik, je za CNA povedal, da ta poteza predstavlja dramatičen premik v poučevanju Anglikanske cerkve.

Ovira za ekumenizem

“Zdi se, da ne predstavlja le spremembe v anglikanski praksi, temveč temeljni premik v razumevanju Anglikanske cerkve o človeški osebi in zakramentu krsta,” je dejal Bradley.

Spremembe bi lahko otežile prihodnja ekumenska prizadevanja med njo in Katoliško cerkvijo, ki verjame, da je takšno učenje v nasprotju z osnovnimi krščanskimi učenji o človeški naravi in ​​zakramentalni milosti.

“Cerkev uči, da človek nosi Božjo podobo, tako v duši kot telesu, zvezo materialnega in duhovnega, ustvarjenega za prijateljstvo med seboj in z Bogom,” je dejal dr. Chad Pecknold, izredni profesor na Ameriški katoliški univerzi.

Tudi papež Frančišek je odkrit v svoji obtožbi t. i. teorije spola in trenda, ki osnovne vidike človeške identitete obravnava kot spremenljive. Papež je povedal, da se “biološki spol in družbeno-kulturna vloga spola lahko razlikujeta, a ne ločita.”

V svojem apostolskem nagovoru Amoris laetitia je dejal, da je »treba pomagati mladim, da sprejmejo svoje telo, kot je bilo ustvarjeno. ”

Vir: Catholic News Agency

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja