8 idej za (zdravo) rojstnodnevno zabavo

Thumbnail

Rojstnodnevna zabava v slogu princesk, na mizi pa (skoraj) nobene sladkarije, temveč (skoraj) sama zdrava hrana … Misija nemogoče? Naša izkušnja kaže, da ne.

To, da bo rojstni dan zelo princeskasto obarvan, ni bilo dvoma (če niste brali, vabljeni k branju članka Zadela nas je princesomanija). Da bo prevladovala roza barva, tudi ne. To, kaj točno bo postreženo na mizi, pa ni bilo tako jasno določeno.

S hčerko sva se dogovorili, da narediva “zdravo princeskino zabavo“. Brez nezdravih smokijev, čipsa in bonbonov. Torej prvi predlog:

1) Pogovorite se z otrokom.

Otroka je potrebno “prepričati” z mamljivimi nadomestki sladkarij, ki jih ima rad. Julija ima, na primer, od zelenjave rada surov korenček in kolerabo, obožuje pistacije, pri sadju smo praktično brez omejitev. Zato sem ji obljubila zelo pisano postrežbo, jo navdušila s predlogi in nasula nekaj idej, potem so se dobre ideje usule tudi iz njene glavice.

2) Naredite načrt – skupaj seveda

Boste naredili tematsko zabavo (pri nas so bile teme seveda princeske)? Boste izdelali vabila? Jih poslali ali razdelili? Koga boste povabili? Kako se omejiti, da ne bo otrok preveč? Kaj boste postregli? Kako boste pripravljali? Pri čem vam otrok lahko pomaga? Ne pozabite se dogovoriti tudi, kaj bo njegova dolžnost pri pospravljanju (in bodite potem sočutni – če je utrujenost prevelika, otroku le pomagajte!). Ne škoduje tudi pogovor o obnašanju, deljenju igrač (če katerih ne želi deliti, naj tiste raje skrije).

3) Pri izvajanju načrta bodite razumevajoči

Ko se boste vse dogovorili, ne pozabite, koliko let vaš otrok pravzaprav praznuje. Moda ne bo zdržal pri pripravi. Morda ne bo zmogel vsega pospraviti. Morda se ne bo obnašal tako, kot vi mislite, da bi se moral. Morda bo direndaj zahteval od njega preveč energije in ga bo v jok spravila že najmanjša stvar, ki ne bo “po njegovo”. Poskušajte ga razumeti in se izogibajte pretiranemu polivanju s krivdo (“saj je tvoja zabava, že cel dan delam zate, ti se pa samo igraš, samo poglej, koliko stvari si dobil, pa si še nezadovoljen …”)

Mimogrede, mi smo prvo zabavo za njene prijateljice naredili šele letos, ko je praznovala 5. rojstni dan. Prej se mi je zdela premajhna in smo se srečali le z najožjimi sorodniki in nekaj družinskimi prijatelji. Pa še to je bolj za starše kot za otroka.

4) Ko pišete vabila, zapišite vse, kar se vam zdi pomembno

V princeskina vabila, ki sva jih izdelovali skupaj z Julijo, sva zapisali vse: da bo princeskina zabava, da naj ne pozabijo na primerno obleko (krilca, špangice, bleščice …). Napisali sva, kdaj se zabava prične in kdaj konča (to je zelo pomembna informacija; starši tako vedo, kdaj naj pridejo po otroke, otroci pa ne jočejo, ko morajo iti domov, saj vsi odidejo hkrati. Popoldne se tako konča ob uri, ki še omogoča, da se vaš otrok umiri in odide spat ob normalni uri. Eden od očetov je bil nad to informacijo navdušen. Še posebej po lastni izkušnji, ko smo gostje prihajali in odhajali tekom celega dneva in je bilo družini skrajno naporno.

V pripis sem (podpisana kot mati kraljica, kar je bilo Juliji silno všeč) dodala tudi informacijo o vrednosti darila (mi smo se omejili na maksimalno vrednost 10€. Prehitro se namreč zgodi, da je kakšno darilo dražje in se potem čutiš dolžnega, da kupiš njihovemu otroku darilo vsaj enake vrednosti … Kar lahko postane prava spirala in tekmovalnost. Pripisala pa sem tudi (v dogovoru z hčerko seveda), da ima Julija enako kot sladkarije rada suho sadje in oreščke ter da prosim, da nezdrave “cukre” nadomestijo s čim drugim. Moram reči, da so vsi upoštevali našo željo … in Julija je bila navdušena nad suhimi slivami, kakiji, pistacijami in drugimi zdravimi dobrotami.

5) Sadje in zelenjava nadomestila sladkarije?!

Še danes mi gre na smeh, ko se spomnim, kako pisano so pogledale deklice, ko sem na začetku zabave pred njih postavila narezano kolerabo, korenček in paprike. Starejše kot so bile, močneje so zavihale nos. A namenoma je bila kar nekaj časa na mizi samo zelenjava. Julija je, ker je to pričakovala, planila nad korenček in deklice so sledile. In nosovi se sploh niso več vihali!

Ko sem ponudila še sadje, so planile po njem, kot da že tri dni ne bi jedle.

Ideje:

  • Korenček, kolerabo in raznobarvne paprike narežite na palčke. Ponudite zraven kikirikijevo maslo ali majonezno-smetanovo pomako. Sama sem v majonezno-smetanovo pomako dodala še žlico soka rdeče pese. Saj veste: da je bila roza.
  • Sadje sva nataknili na nabodalca. Oboževale so jih!
  • Sladke sokove je nadomestil malo oslajen čaj. Za dekoriranje steklenice mi je zmanjkalo časa, a zadovoljile so se z napisom “napitek za princese”. Je prav luštno, ko te prosijo, da bi “še malo napitka”.

 

6) Če izberete temo rojstnega dneva, naredite, kolikor zmorete, in se potem ne obremenjujte

Izbrati temo rojstnega dneva, iti v trgovino in kupiti klobučke, kozarčke, prte … mi je osebno dolgočasno. Tako sama kot tudi Julija radi ustvarjava. Z Julijo sva uspeli narediti princesina vabila. Na kozarčke, ki so ostali od piknika, je Julija nalepila sličice princesk z dovolj prostora za podpis. Kozarčke so princeske lahko odnesle domov. Lahko pa bi uporabili kar navadne kozarce. Namesto klobučkov ali tiar sva kupili samo paketke z loki za v lase in pripravile pisan papir, škarje in lepilo, iz katerega so povabljenke izdelovale svoje tiare. Kot sem že rekla, časa za dekoriranje steklenice je zmanjkalo, a to nikogar ni zmotilo.

Če vas ustvarjanje ne veseli ali ste preutrujene in se odločite te stvari kupiti (ali če jih na rojstnem dnevu sploh ne bo), to prav tako ne bo nikogar zmotilo. Naložite si dela, kolikor ga zmorete, da boste še sproščeni. Dovolj je že, da je otrok vznemirjen in povsem odveč bi bilo, da bi bili še vi!

7) Ne bodite preveč zahtevni!

V trgovini nikoli ne kupim bonbonov ali drugih sladkarij, četudi Julija prosi za njih. Za nekaj stvari pa sva dogovorjeni, da jih dobi ali ob rojstnem dnevu ali ko gremo na morje. (To na žalost seveda ne pomeni, da ne je sladkarij, saj okolica zelo zavzeto skrbi za njen vnos nezdravega sladkorja.). Zdaj si te bombone vedno ogleduje, a jih ne vzame, ker ve, da bom držala obljubo. Tako je tudi letos dobila obljubljene bonbone, čeprav sva nezdrave stvari poskušale nadomestiti z zdravimi. Bonbončke sva dali na torto, kasneje pa sem jih postavila tudi na mizo. 

Na moje presenečenje, 10 deklic ni spraznilo ene vrečke bonbonov!

Torto sem naredila zelo preprosto: na spodnjo plast spečenega biskvita sem vlila sadni jogurt, v katerem sem raztopila želatino. Torta je bila rozasto vijolična, zelo dobra in sveža. A v resnici je bila skoraj en sam jogurt! 

Spekli sva tudi princeskine mafine (navadni kokosovi mafini s smetano, v katero sem vmešala žlico soka rdeče pese, da so bili roza. Brez umetne barve!) in pa mafine očeta kralja (mafini s čebulo in pršutom – mislim, da se jih princeske niso niti dotaknile).

8) Igrajte se

Na dan praznovanja sem tudi jaz oblekla dolgo poletno krilo in si nadela tiaro. Bila sem mati kraljica. Mislim, da je bilo to Juliji največ vredno. Da ima tako premaknjeno mamico, ki se z njimi igra kraljico in princeske. Ki se zna “afnati”, vikati princese in se z njimi pogovarjati o princih in ponijih.

(Ati, ki mu princesomanija ne leži najbolj, pa se je skril za fotoaparat in fotografiral naše delo, da ga lahko delim z vami!) 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja