7 nasvetov za uspešne zmenke po katoliško

zmenek

Ali katoličani na zmenke hodimo drugače? Morali bi, pravi katoliška vlogerka in glasbenica Jackie Angel. Kar v kulturi instant zmenkov, kratkotrajnih razmerij in priložnostnega seksa sploh ni enostavno.

Kaj je resnični namen zmenkov?

V enem svojih vlogov se Jackie vpraša, kaj je pravi namen zmenkov. Ne, to ni zabava ali razmerje zgolj zato, da se ne razlikuješ od vrstnikov. Namen zmenkov je, da najdemo bodočega moža oz. ženo. Za marsikoga se to sliši strašljivo, a Jackie je jasna: »Če niste pripravljeni na poroko, ne hodite na zmenke. Če hodite v srednjo šolo in se še nimate namena poročiti, to nima nobenega smisla.«

Zakaj takšna strogost? Če začnemo hoditi na zmenke brez kakršnega koli namena, se hitro zbližamo z osebo, s katero se ne nameravamo poročiti. »Ob tem začnemo čustveno in fizično grešiti,« pravi Jackie. »Morda se boste počutili olajšane, da vam v srednji šoli ni treba hoditi na zmenke. Moja najboljša prijateljica je imela prvega fanta pri devetindvajsetih. Marsikdo je ob tem zgrožen. Ampak veste kaj? Poročila sta se in imata čudovit zakon!« Ali ni to bolje od izgubljanja časa za osebe, ki nam niso namenjene?

Namen zmenkov je ugotoviti, ali je dekle oz. fant, s katerim se srečujemo, tista oseba, ki nam je v življenju namenjena. Sami sebi prihranimo veliko bolečine, če se čustveno, duhovno in telesno ne povezujemo z osebami, s katerimi se ne bomo poročili.

Osnovna pravila za uspešne zmenke

Jackie našteje nekaj najpomembnejših pravil za zmenke.

1. Ne ovinkarite

Fantje, ni dovolj, da se z dekletom družite, ji pošiljate sms-e ali jo povabite na pijačo. Povabite jo na zmenek. Ne igrajte igre, kjer je treba ugibati, ali vam je nekdo všeč ali ne. Če vam je dekle všeč, jo povabite na pravi zmenek. Pomembno je, da dekle pozna vaše namene.

Dekleta, če niste prepričana, kakšne namene ima fant, ga preprosto povabite na zmenek. Tako boste vedele, kaj čuti.

2. Dekleta, sprejmite povabilo

Jackie dekletom svetuje, naj sprejmejo povabilo na zmenek, razen če gre za izredne okoliščine (npr. strah, da je fant serijski morilec. 🙂 Če je fant zbral pogum in vas povabil ven, ga ne zavrnite. Pogovarjajte se in se imejte fino. Če vidite, da ni pravi za vas, mu iskreno in prijazno povejte, da ste se imele lepo, a ne bi šle na naslednji zmenek, ker med vama ne čutite kemije. Namesto da si izmišljujete izgovore ali ignorirate njegove klice, bodite poštene.

Enako velja za fante. Če ugotovite, da dekle ni pravo za vas in je ne boste več povabili na zmenek, ji obzirno povejte, da ste se imeli lepo, a se vam zdi, da nista namenjena drug drugemu.

3. Zmenek naj ne traja več kot 90 minut in naj ne stane več kot 10 evrov

Pojdita na kavo, pogovarjajta se, spoznavajta se. Prvi zmenki niso namenjeni kakršni koli obliki fizične intimnosti, ampak temu, da spoznamo osebo. Po prvem zmenku se odločimo, ali bi radi fanta oz. dekle bolje spoznali. Če je odgovor ja, ga povabimo na naslednji zmenek.

4. Na »spoznavni zmenek« gremo lahko z različnimi osebami

Če je končni cilj zmenkov poroka, to ne pomeni, da ne smemo iti na zmenek z osebami, ki si jih želimo bolje spoznati (v kolikor seveda nismo v razmerju). Nasprotno, priporočljivo je, da gremo na zmenek z več različnimi osebami.

5. Če bi radi poglobili razmerje, ne oklevajte

Po približno treh zmenkih bi morali vedeti, ali si s fantom oz. dekletom želite poglobiti razmerje. Si želite vstopiti v resno zvezo? Se vam zdi, da ima zveza potencial? V tem primeru ne igrajte na karte brezbrižnosti, ampak povejte, da si želite postati fant in dekle.

6. V resnem razmerju ohranjajte čistost

Tudi če ste v resnem razmerju, še ni čas za povezanost, kakršna nastane med možem in ženo. Čistost je namreč ključna za ugotavljanje, ali smo si z določeno osebo namenjeni. Z osebo, na katero se fizično navežemo, zelo težko prekinemo razmerje in nasploh težje sprejmemo pravo odločitev. Pari, ki imajo spolne odnose, pogosto vztrajajo v nezdravi zvezi, medtem ko pari, ki ne seksajo, zelo hitro ugotovijo, če niso za skupaj.

7. Ne zapravljajte časa, odločite se!

Več svojega in tujega časa zapravimo, manj časa nam ostane za odkrivanje lastne poklicanosti. Zato spoštujmo svoj čas!

Jackie pravi, da bi morali približno po pol leta resne zveze vedeti, ali smo za skupaj. Ko smo mlajši, je razločevanje težje, a v poznih dvajsetih bi morali že tako dobro poznati samega sebe, da stvar ne bi smela biti pretežka. Si želimo z osebo preživeti preostanek življenja? Ali je bolje, da se čim prej razidemo? Sprejmimo odločitev!

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja