5 stvari, ki jih morajo otroci znati PRED vstopom v šolo

Foto: Shutterstock

Bliža se vpis v prvi razred. Starši tuhtamo o zrelosti otroka, morda o odlogu ali izbiri osnovne šole. Marsikdo se ukvarja z opismenjevanjem ali drugimi šolskimi aktivnostmi, ki naj bi otroku olajšale šolsko delo. V resnici pa ni toliko pomembno, ali otrok pred šolo že pozna črke in številke ali celo bere in računa. Mnogo pomembnejše so veščine, ki jih v hitenju vsakdana pogosto zanemarimo, čeprav so ključne.

Kaj je tistih pet stvari, ki jih morajo otroci obvladati pred vstopom v šolo? Če jih še ne, brez skrbi, do jeseni je dovolj časa. Glavno je, da začnemo zdaj!

1. Samostojnost pri oblačenju in obuvanju

Otroci se morajo pred vstopom v šolo naučiti zapenjati zadrgo, obleči pulover, zavezati čevlje. Prepoznati morajo svoje potrebščine (kape, rokavice …) in za njih poskrbeti. V šoli bodo morali za oblačenje in obuvanje poskrbeti sami, zato je najlažje, če s tem začnejo že v vrtcu. Uprimo se skušnjavi, da bi otroku v garderobi mi obuli copate ali obesili bundo. Če bo to osvojil v vrtcu, mu bo samo po sebi umevno tudi v šoli.

2. Samostojnost na stranišču

V šoli učiteljice ne brišejo več ritk in ne preverjajo, ali so si otroci dobro umili roke. Samostojnosti na stranišču se mora otrok naučiti v zadnjem letu pred šolo. Nekateri otroci se tega naučijo kot bi mignil, drugi potrebujejo več vaje. Doma jih navajajmo, da se uredijo sami, mi pa nekaj časa preverjajmo, kako dobro so opravili. Naučiti se morajo tudi očistiti stranišče za seboj in si seveda umiti roke.

3. Pravilna izgovorjava

Otroci, ki ob vstopu v šolo narobe izgovarjajo določene glasove (najpogosteje šumnike, sičnike in črko r), imajo lahko težave z branjem in pisanjem. Zaradi napačne izgovorjave se zgodi, da npr. ne slišijo razlike med besedo »šola« in »sola«. Zato je priporočljivo, da pred vstopom v šolo obiščejo logopeda, ki jih bo naučil pravilne izgovorjave. Zaradi dolgih čakalnih dob se je smiselno naročiti čim prej.

4. Pravilna drža svinčnika

Ni pomembno, ali otrok riše, piše ali barva, pomembno je, da pravilno drži pisalo. Če nismo prepričani, lahko na spletu najdemo kar nekaj nasvetov (na primer tukaj). Otroku bodo za urjenje spretnosti rok pomagale tudi različne vaje, ki mu jih predstavimo kot igro. Rezanje s škarjami, lepljenje, igra s plastelinom, pikanje, šivanje, igra s pinceto ali ščipalkami za obešanje perila, nizanje perlic na vrvico, sestavljanje sestavljank …

5. Motorične veščine

V predšolskem obdobju bomo za otroka največ naredili, če mu omogočimo kar največ prostega gibanja. Tek, plezanje, igra v gozdu in na igrišču, vožnja s kolesom (brez pomožnih kolesc), rolerji in skirojem, igra z žogo. Pa tudi bosa hoja in ravsanje! Gibanje je ključno za razvoj kognitivnih sposobnosti in zmanjšuje možnost za nastanek motenj učenja (disleksija, disgrafija, diskalkulija), motenj pozornosti in motenj govora. Pri tem ni treba, da predšolske otroke vpisujemo na različne treninge. Veliko več vredno je, če gremo vsak dan skupaj ven. In se skupaj zabavamo!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. A o tem, da nezreli otroci gredo v šolo s 5,5 leti, tega ne boste napisali.? Npr. če je otrok decembrski, je ob vstopu v šolo star 5,9 let. Lahko je bister, inteligenten, zagotovo pa ni čustveno zrel za šolo. In absolutno podpiram vse, ki dajo odlog za šolanje, da to še naprej množično delajo, ker mogoče se bo to enkrat spremenilo.

  Ne moreta biti dva otroka sprejeta v šolo ob istem času v isti razred, npr. tisti ki je rojen 1.1. in tisti, ki je rojen konec leta 31.12. To je eno leto razlike med njima, zagotovo nista na isti ravni glede na čustveno, socialno zrelost.

  Kako vas to skrbi, koliko je otrok samostojen ob vstopu v šolo? Kaj pa drugačnost, različne pomanjkljivosti in hibe? A bomo kar prislilili otroke, da se nekaj naučijo, če ne razumejo še, kaj jim želimo povedati?

  Šolski sistem je prilagojen povprečnežem in šolski sistem bo treba začeti spreminjati , čeprav je za moje pojme že prepozno.
  Zakaj je toliko otrok s posebnimi potrebami, z učnimi težavami, s čustvenimi in vedenjskimi težavami?
  Ja, tudi bolj smo občutljivi na potrebe otrok in jih sedaj bolj opazujemo in več vidimo, vendar teh težav ne bi bilo tako veliko, če bi otroke bolj individualno obravnavali in gledali na njih. Razredi se manjšajo, zato ne razumem, kako učiteljica ne premore čustvenega stika s posameznim učencem (niso vse iste), da bi se vzpostavilo zaupanje med njima. Učitelj je za to, da pomaga otrokom, da se nekaj novega naučijo, nekaj novega osvojijo

  1. Se popolnoma strinjam! Otrok je lahko inteligenten, ni pa še čustveno zrel. Zato pametni starši, ki imajo otroke rojene decembre, odložijo vstop v prvi razred za še eno leto.
   In ja, se strinjam, je velika razlika, ali je otrok rojen v januarju ali pa v decembru, gre za eno leto razlike! In v tem obdobju je to ogromno!
   Sicer pa – res ne vem, zakaj je bilo treba uvesti devetletko, za kaj je to dobro. Moji otroci so hodili v osemletko in jim čisto nič ne fali.

  2. Popolnoma res.

   Enačenje otrok jim daje veliko šans, da so v stiski.

   Moja hči je šla na silo v šolo glede na letnico rojstva, sedaj pa ima določene težave in se vsi sprašujejo, zakaj.

   Nihče me ni.podprl, ko sem zahtevala odlog za eno leto, saj je novembrski otrok.

 2. Da si zna otrok zapet bundo, jo obesit na obešalnik ter se urediti na stranišču nima nobene veze s čustveno nezrelostjo otroka, ki je pol leta mlajši od sošolca rojenega junija, ampak bolj z nefuncionalnimi starši. Danes odlagajo šolanje otrok, ki so rojeni septembra. V šolah jim ne kradejo otroštva. Tam imajo priložnost za krepitev samozavesti ob razvijanju samostojnosti. Postavlja se jim zdrave meje in se jih seznanja z dolžnostmi, ki jim bodo na-poti v življenju, v dobri veri, da bodo lažje shajali z njimi.

 3. Haha,UP,sem se morala kar nasmejati. V šoli jim ne kradejo otroštva? Sedijo 8 ur pri miru,namesto da bi se več gibali.!
  V šoli razvijajo samostojnost? Resnično bull shit! Kvečjemu te naredijo za ovco,kimavca,povprečneza.!

  Če bi nas šolski sistem deloval,potem bi tudi v Sloveniji bilo malo drugače kot sedaj!
  Zdrave meje da se jim postavlja? Ne bom metala vseh v isti koš,ampak imamo kar precej nesposobnih ravnateljev in učiteljev,vsakodnevno spremljam stiske otrok in mladih,ki imajo odpor do šole.
  Medvrstnisko nasilje v šoli,nezdrava tekmovalnost.!!
  Permisivno vzgojo so uvedli v šolah in v družbi,potem so jo tudi starši osvojili.
  Zdaj pa naj šola sama nazaj pridobi tisto,kar si je sama dovolila vzeti.!
  A v korona času tudi lahko pohvalimo sole,ki so bile zaprte? Zakaj se niso učitelji in ravnatelji uprli?
  Kritično mišljenje? Ga imajo otroci in mladi? A je dovoljeno otrokom in mladim razmišljati po svoje izven okvirjev ali imajo še vedno učitelji prav?
  Večkrat poudarjam,devetletka je bila načrtno ustvarjena. Če bi državo skrbelo za dobrobit,bi postavila take pogoje,da bi lahko bil eden od staršev do 3.leta doma z otrokom,ker prej nima kaj za iskat v vrtcu.
  In otroci pozneje v solo,ker z zrelostjo se tudi znajo postaviti zase.
  In družina je edina v družbi,ki stoji ob strani otroku,ki se mu zalomi. Nihče drug mu ne bo.

 4. Na Norveškem pa je baje tak sistem,da so otroci v šoli 4-5ur na dan,nato 1 uro odmor,ter 2 ure popoldanskega učenja in pisanja nalog samostojno oz s pomočjo učiteljev.Ko pridejo domov, se starši ne ubadajo še z nalogami,saj so tudi oni cel dan v službi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja