5 obrazov Boga v nosečnosti

Thumbnail

Nosečnost je lahko izjemna priložnost za srečanje z Bogom. Dana nam je priložnost, da ga spoznamo na nov in živ način. Povabi nas, da razmišljamo o smislu našega življenja iz povsem sveže perspektive.

V nosečnosti je ločnica med tem in duhovnim svetom tako zabrisana, da bi težko rekli, da sploh obstaja. To je čas, ko ženske iščemo globlji pomen, navzočnost nekoga nad nami in celostnost življenja. Nosečnost nas vabi, da se obrnemo k Bogu in da srečamo Njega, ki nam prinaša smisel in celoto.

V vsakem življenjskem obdobju lahko srečamo drugačen obraz Boga, ker nam takrat ta postane bolj resničen in pomenljiv. Tako veliko žensk skozi nosečnost doživlja Boga kot stvarnika in hranitelja, druge močno začutijo Božjo ljubezen in milost. Boga lahko srečamo kot zdravitelja in zaščitnika, ko se zavedamo svoje lastne ranljivosti in ranjenosti. In, na koncu koncev, lahko Boga spoznamo kot Skrivnost, nad dometom naših besed, razumevanja in kontrole.

V vsakem življenjskem obdobju lahko srečamo drugačen obraz Boga.

Bog kot stvarnik

Bog je vir življenja. Od trenutka spočetja naprej je On tisti, ki je vtkan v naš obstoj. Občutek stvarstva na nek način postane tako bolj resničen in dojemljiv, ko se dogaja znotraj nas. Zato veliko žensk ponovno spozna Boga kot stvarnika, saj prisostvujejo stvarjenju novega človeškega bitja.  Ko se tako čudimo nad čudežem Božjega stvarstva, je naš povsem naravni odziv, da se odzovemo s slavljenjem, veseljem.

Zares, ti si ustvaril moje ledvice,
me stkal v materinem telesu.
Zahvaljujem se ti, ker sem tako čudovito ustvarjen,
čudovita so tvoja dela,
moja duša to dobro pozna.
Moje kosti niso bile skrite pred tabo,
ko sem bil narejen na skrivnem,
stkan v globočinah zemlje.
Moj zarodek so videle tvoje oči.
V tvojo knjigo so bili vsi zapisani,
dnevi, ki so bili oblikovani,
ko ni še nobeden od njih obstajal.

Ps 139, 13-16

Bog kot ljubezen

Skozi neizmerno materino ljubezen do otroka, ki ga nosi pod srcem, lahko ženska spozna, da tako čuti Bog do nje. Da jo ljubi strastno, brezpogojno in za vedno. Sprejetje, da nas Bog ljubi, sprejetje njegove ljubezni ni samo prvi korak vere, je središče naše duhovnosti. Ljubezen je ključ do našega odnosa z Bogom in drugimi.

V nosečnosti je ločnica med tem in duhovnim svetom zabrisana.

Bog kot mati

Jezus je Boga klical Abba, očka, in z njim živel v odnosu. Z Njim je preživljal čas, od njega dobil moč in modrost. In Bog ga je klical »moj ljubljeni sin«.

V vzpostavljanju pristnega odnosa lahko nekaterim pomaga vedenje,  da Sveto pismo vsebuje kar nekaj ženskih podob Boga. Veliko od njih predstavlja Boga kot mater:

Kakor mati tolaži svojega otroka,
vas bom jaz tolažil,
v Jeruzalemu boste potolaženi.

Iz 66, 13

Sveto pismo zajema nežno, pomirjujočo naravo materine ljubezni, prav tako pa tudi divjo in zaščitniško ljubezen, ki jo izkaže mati, ko so njeni otroci v nevarnosti.

V popotovanju v materinstvo je tako lahko pomirjevalno srečati Boga, ki razume žensko izkušnjo. Bog je opisan kot tisti, ki rodi in skrbi za otroke ter jih varuje pred nevarnostjo. Na Boga kot mamo se lahko obrnemo v svojem doživljanju in občutkih, v naših strahovih in skrbeh, veselju in upih, z njim (njo) podelimo vse z odprtim srcem, saj zares razume.

Bog kot zaščitnik in zdravilec

Čudo Božjega ozdravljanja je v tem, da se pogosto sploh ne zavedamo, kdaj ščiti pred grozečo nevarnostjo nas in našega otroka, pa naj bo to s čisto Božjo intervencijo ali z naravnim sistemom, ki ga je ustvaril, kot je na primer placenta, ki preprečuje škodljivim snovem, da prehajajo iz materine krvi do otroka, a hkrati to omogoči protitelesom, ki otrokom zagotovi odpornost.

Kljub temu da ozdravljanje ni povsem enostavno razumljiva stvar, sploh v primerih, ko smo soočeni s preizkušnjami, ki nam niso takoj odvzete, je zagotovo, da je zdravljenje zelo blizu Božjemu srcu in da je to odraz Božje neizmerne ljubezni in sočutja, ki trpi z nami, ko smo v bolečini.

Spočetje novega človeškega bitja vedno ostaja skrivnost.

Bog kot skrivnost

Kljub vsem medicinskim in znanstvenim napredkom, spočetje novega človeškega bitja vseeno ostaja skrivnost, kar lahko potrdijo ženske, ki so dolgo čakale na svojega otroka in morda celo več let poskušale različne medicinske intervencije. Stvarjenja novega življenja ni mogoče doseči samo z močjo volje in dovršenimi medicinskimi postopki, gre za  nepredvidljivost in presenečenje, ko se ta življenjska iskra zaneti.

A to, da je Bog skrivnost, ni vedno lahko, saj skrivnosti ne moremo obvladovati ali razložiti in pogosto nam Njegovo delovanje ni enostavno razumljivo. In so trenutki, ko srečanje z Bogom v nosečnosti ni vedno vir veselja, pač pa celo vir frustracij in jeze. Pomembno pri tem je, da teh čustev ne ignoriramo – Bog jih zagotovo ne, saj tako ali tako že ve, kako se počutimo in ga naših čustev ni strah, zaradi njih ni užaljen. Kot je obljubil, nas nikoli ne zapusti, sploh ne v času naše teme in stiske.

Kadar se tako v težavah soočamo s skrivnostnostjo Boga, nam je lahko v pomoč molitev Jane L. Richardson, ki pravi: »Božanska skrivnost, blagoslovljena bodi v vseh podobah! Razširi mojo domišljijo, da te lahko opazim v skritih kotičkih.«

 

Več o duhovnosti in nosečnosti pa lahko preberete v knjigi Birthed in Prayer: Pregnancy as a Spiritual Journey.

Foto: doulaspot.com, pinklenz.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja