5 dejavnosti, ki na razvoj možganov vplivajo bolj kot učenje

Foto: Shutterstock

Bi morali otroci več časa sedeti za knjigami, se učiti in utrjevati snov, brati ali delati večje število matematičnih nalog? Niti ne. 

Na razvoj otrokovih možganov namreč veliko bolj kot zgolj učenje vplivajo dejavnosti, ki so samoumevni del otroštva, pa jih žal prevečkrat zanemarjamo.

1. Gibanje, gibanje, gibanje

Otrok se mora čim več gibati, teči, plezati. Omogočite mu vsakodnevno (prosto ali organizirano) gibanje zunaj, na igrišču, v naravi. Da je to za otroke dobro, nam pravi zdrava pamet, dokazuje pa tudi znanost.

V raziskavi iz leta 2014 so dokazali pozitiven vpliv športa na razvoj možganov. V njej je sodelovalo 221 otrok, starih od 7 do 9 let, med katerimi je bila polovica devet mesecev vsak dan po šoli fizično aktivnih, druga polovica pa ne. Slednji so na kognitivnih testih dosegali bistveno slabše rezultate na vseh merljivih področjih. Aktivni učenci pa so med drugim imeli tudi boljšo koncentracijo in so bili tudi bolj zdravi.

Na razvoj otrokovih možganov veliko bolj kot zgolj učenje vplivajo dejavnosti, ki so samoumevni del otroštva, pa jih žal prevečkrat zanemarjamo.

2. Dovolj spanja

Medtem ko je nekatere otroke nemogoče izvleči iz postelje, pa je druge nemogoče pripraviti do spanja. Vendar je to ena od bitk, ki jo straši enostavno moramo dobiti – kajti zagotoviti otroku zadostno količino spanja je vredno vsega truda.

Številne raziskave potrjujejo, kako premalo spanja vpliva na otroka. Med drugim so dokazali, da pomanjkanje spanca denimo na razvoj simptomov ADHD, prekomerno telesno težo ali uživanje drog in alkohola.

Poleg zadostne količine nočnega spanca pa je tudi ura popoldanskega spanja za možgane veliko boljša kot ura učenja.

3. Zdrava prehrana

Pozitivnega vpliva zdrave prehrane na vsesplošno počutje otrok in odraslih ni potrebno posebej poudarjati, kajne?

S tem ko otroku zagotovimo zadostno količino vitaminov in mineralov, ki jih potrebujejo njegovi možgani, mu veliko bolj pomagamo, kot če ga silimo sedeti za knjigami.

4. Branje pravljic

Ameriško združenje pediatrov je leta 2015 podalo poročilo, v katerem je med drugim zapisano: »Otroci, katerim starši veliko berejo v njihovih predšolskih letih, imajo pri vstopu v šolo bolje razvite jezikovne sposobnosti in so veliko bolj navdušeni nad branjem kot otroci, ki ne poslušajo pogosto pravljic.«

Poleg pozitivnega učinka na razvoj možganov je branje pravljic eden najbolj prijetnih načinov povezovanja med staršem in otrokom.

Poleg pozitivnega učinka na razvoj možganov ima branje pravljic seveda še mnoge druge prednosti – med drugim je lahko to eden najbolj prijetnih načinov povezovanja med staršem in otrokom. Zakaj jih torej ne bi brali tudi starejšim otrokom?

5. Igranje na glasbeni inštrument

Kadar otrok vadi igranje na inštrument, s tem zavira vplive, ki povzročajo staranje možganov.

V raziskavi iz leta 2003 so odkrili kar nekaj razlik med možgani ljudi, ki igrajo na inštrument in tistimi, ki ga nikoli niso. Deli možganov, ki so zadolženi za motorične, slušne in vizualno-prostorske sposobnosti, so pri »glasbenikih« veliko bolj razviti.

Preučevali so tudi odrasle, ki so se z igranjem na kakšen inštrument ukvarjali zgolj nekaj let v otroštvu in odkrili, da imajo veliko bolj razvite komunikacijske spretnosti in sposobnosti za prostorsko predstavo od tistih, ki niso prav nikoli igrali na inštrument.

Pri vsem tem pa sploh ni nujno, da otrok obiskuje prav glasbeno šolo. Že če znate sami odigrati kaj na kitaro, ga naučite in skupaj uživajta v tem večkrat na mesec.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja