4 načini, kako spodbuditi moža k pogovoru

Thumbnail

»Ko bi se vsaj malo več pogovarjala!« je pogosta pripomba žena, ki v odnosu z možem pričakujejo deljenje čustev, misli, idej, svojega notranjega sveta. A za moški svet je to pogosto znanstvena fantastika.

Ženske in moški komuniciramo na različen način. Čeprav ženske potrebujejo veliko več verbalne komunikacije kot moški, to ne pomeni, da moški ne želijo biti povezani s svojimi ženami. Dober mož hrepeni po tem, da bi z ženo imel lep, pristen odnos, poln zaupanja.

Komunikacije se učimo

Žene potrebujemo pogovor. In če v zakonu namesto dialoga prevladuje monolog, se zakonca oddaljujeta in namesto pristnih vezi ustvarjata ozračje nezadovoljstva.

A bodimo realni; verbalna komunikacija je praviloma močno področje žensk, ne moških. Naloga žene je, da pri tem možu pomaga. Glede na to, da je žena pri tem samozavestnejša in spretnejša, je prav, da je ona tista, ki odkriva načine, kako moža na lep način spodbuditi, da govori.

Spodnji predlogi so eni izmed načinov, kako:

1. Bodimo dobre poslušalke.

Pogosto se zgodi, da mož ravno začne ženi nekaj razlagati, ona pa mu, čeprav dobronamerno, začne skakati v besedo. Tudi v načinu podajanja misli se moški zelo razlikujejo od žensk. Potrebujejo več časa in svoje misli dlje oblikujejo. Zato se držimo nazaj in ga poslušajmo, ko nam kaj govori.

Zadržimo se tudi, da bi vskočile v besedo prvi trenutek, ko mož utihne. Možje imajo navado delati krajše pavze. Pogosto se zgodi, da moški najprej povedo neko informacijo, šele nato gredo globje in začnejo govoriti o svojih čustvih. Dajmo jim priložnost in čas, da govorijo v svojem tempu.

Nikoli ga ne prekinjajmo in ko smo prepričane, da je končal z govorom, če je mogoče, ponovimo bistvo povedanega: »Če te prav razumem, si s tem mislil …«

Naučimo se njegove neverbalne govorice in bodimo pozorne, kaj ga dela sproščenega. Nekdo želi, da ga med pogovorom gledamo samo v oči, nekdo ne, spet drugi želi, da se ga med pogovorom dotikamo, drugi ne …

2. Ustvarimo vzdušje zaupanja.

Če se počutimo varne in sprejete, bomo lahko spregovorili o čemerkoli. Nič ne zatre pogovora bolj kot občutek, da bo nekdo tvoje besede uporabil proti tebi ali pa jih popačil. Velikokrat je znak nekomunikacije prav strah pred zavrnitvijo, pred nesprejetostjo, pred tem, da bodo naše besede razumljene napačno. 

Če želimo, da bodo moški govorili več in bolj odkrito, jim moramo dokazati, da njegovih besed ne bomo uporabile proti njim ali jih zaradi povedanega pozneje sramotile. Zadržimo se, da bi v intimi zaupane stvari kdaj razkrivale pred prijateljicami, znanci ali širšo družino. Niti v šali ne. Samo ozračje popolnega zaupanja bo spodbudilo več pogovora.

3. Pridružimo se mu, ko kaj dela.

Moški pogosto govorijo medtem, ko nekaj delajo. Predstavljajte si očeta in sina v delavnici. Medtem ko nekaj izdelujeta iz lesa, se hitreje splete pogovor, kot če bi morala sedeti za mizo, gledati drug drugega in si nekaj povedati. Ko moški govorijo med seboj, si redko gledajo v oči, temveč so navadno drug ob drugem.

Zato možu skušajmo priti naproti v njegovem načinu komunikacije. Medtem ko bo čistil avto, se mu pridružite in ga skupaj operita. Medtem ko bo vozil, ga povprašajte o njegovi službi. Medtem ko bo brkljal po garaži, brkljajte z njim in pogovor bo stekel. Če bosta skupaj delala stvari, bo gotovo več priložnosti tudi za pogovor.

4. Naučimo se, kaj deluje v najinem odnosu.

Če želite več pogovora z vašim možem, ga preučujte. Mu je bolj všeč, da ga odpeljete na pivo in se tam bolj sprosti ali je njegov prostor udobja domač kavč? Raje spregovori v družbi ali samo z vami? Je jutranji tip človeka ali večerni? Mu je lažje spregovoriti po dobrem kosilu? Premislite, kaj vpliva na to, da mu je lažje komunicirati. Zapišite si in upoštevajte vse napisano, ko boste naslednjič spodbujale k pogovoru.

Preizkušajte nove načine, kako ga pritegniti v pogovor in opustite nedelujoče. Spomnite se zadnjega dobrega pogovora, ki sta ga imela. Kaj ga je naredilo dobrega? Kaj je pripeljalo do njega? Zakaj je bil bolj sproščen?

Dobra komunikacija med zakoncema je dolgotrajen proces. Morda nam mnogokrat ne bo uspelo. Pa vendar, poskušajmo znova in znova. Kvaliteten pogovor je namreč ena izmed korenin dobrega zakona.

Vir: tolovehonorandvacuum.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.