4 načini, kako nevede uničujemo moža

Thumbnail

Ko sva se poročila, sem si na samem začetku zastavila visoke cilje; želela sem biti dobra žena. Toplo kosilo, pospravljeno stanovanje, drobna presenečenja. Pomembno mi je bilo, da je moj mož zadovoljen.

Sčasoma sem opazila, da se visokih ciljev ne držim več. Da se velikokrat zapletam v drobne stvari, ki me motijo, ali pa tako, mimogrede, navržem kakšno opazko možu ter tako pustim, da se malenkosti vrinejo med najin odnos.

Ko sem nekega večera brskala po spletu, sem naletela na članek Katelyn Charmen. V njem opisuje, kako se tudi v dobre zakone pritihotapijo drže, s katerimi nevede uničujemo zakonski odnos. Se je katera od drž prikradla v vaš zakon?

1. Večno nerganje

»Oh, zmeraj imamo nepospravljeno stanovanje! Joj, kako danes izgledam. Kako mi gre soseda na živce! Dragi, sem predebela? Tvoje nogavice so zmeraj na tleh!«

Katelyn pravi, da smo žene nagnjene k temu, da možu takoj, ko se vrne domov iz službe in stopi skozi vrata, želimo izliti vse tegobe, ki so se nam v dnevu nakopičile.

Možje pa po naravi čutijo potrebo, da stvari popravijo. To držo živijo tudi v odnosu z ženami.

Mož rad vidi ženo srečno in zadovoljno. Če nam ne more pomagati, se počuti slabo in nekoristno. In če ga dnevno zasipamo s problemi, dobi občutek, da nam ne more pomagati pri reševanju stisk, ki se nikoli ne končajo. Slaba volja se širi in ustvarja neprijetno vzdušje.

Ko se po napornem dnevu srečamo z možem, mu poskusimo namesto slabih raje povedati lepe stvari, ki so se nam zgodile čez dan.

Seveda, vsak ima lahko slab dan, ampak pazimo, da nam to ne postane vsakodnevna praksa. Urimo se v pazljivosti, da sicer delimo z možem tegobe dneva, da pa ga ne obremenjujemo stalno samo s problemi.

Rešitev: namesto slabih stvari delimo dobre

Ko se po napornem dnevu srečamo z možem, mu poskusimo namesto slabih raje povedati lepe, ki so se nam zgodile čez dan. Spomnimo se majhnih pozornosti, ki so nas osrečile, in jih delimo z možem.

Potrudimo se tudi, da moža pohvalimo za stvari, ki so nam morda vsakodnevne in samoumevne in navadno ostajajo neopažene: »Všeč mi je bilo, da si danes pospravil z mize. Kako lepo te je videti, ko se igraš z otroki. Opazila sem, da si odnesel smeti in zdaj ne smrdi več.« Povejmo mu, kako cenimo njegov prispevek k družini in njegov trud za nas.

2. Nikoli na prvem mestu

»Samo še otroka umijem in mami tečem zalit rože, nato pa si na vrsti ti, moj dragi.«

Če so otroci, mama, najboljša prijateljica ali kdo drug vedno pred vašim možem, mu s tem sporočate, da za vas ni pomemben, pravi Katelyn in dodaja: »Predstavljajte si, da vaš mož to doživlja že več let. Kako bi se počutili vi?«

Postavimo moža na prvo mesto, čeprav bo to včasih ravno nasprotno od naših trenutnih potreb. Srečen zakon postavlja zakonca pred vse in predvideva, da se trudiva prihajati drug drugemu naproti. Da sva pomembna en drugemu. In vedno drug drugemu prva violina.

Rešitev: vzemimo si nekaj minut dnevno samo za moža

Prisluhnimo mu, ko pride domov iz službe. Vzemimo si par minut in se posvetimo zgolj njemu.

Posebno ob majhnih otrocih je to velik izziv. A vreden je svojega truda. Mož bo prepoznal prizadevanje, da mu žena prihaja naproti, in nam z veseljem povedal, kaj se mu je čez dan pripetilo. Ne samo da se bova povezala, tudi popoldan bo produktivnejši in mirnejši.

Poskušajmo mu priti naproti v njegovih hobijih. Seveda, različna sva si in moje idealno popoldne zagotovo ne vključuje npr. gledanja nogometne tekme. A lahko se izkaže, da bo prav to najboljši skupni čas.

Ko počneva nekaj, kar je všeč njemu, je to gotova zmaga za oba.

Ko počneva nekaj, kar je všeč njemu, je to gotova zmaga za oba. Možu sporočam, da mi je mar zanj in da sprejemam njegove hobije, in v zameno je zadovoljen in srečen. Morda pa v prihodnje zamenjava vlogi in bo on z menoj na primer sadil rožice.

3. Odrekanje spolnosti

Moški hrepenijo po telesni naklonjenosti svojih žena in jo potrebujejo. Če jim konstantno odrekamo intimnost, jih to zaznamuje, opozarja Katelyn Charmen.

Spolnost ne sme biti orodje za uravnavanje sporov med zakoncema – nekatere ženske imajo skušnjavo, da uporabljajo odrekanje spolnosti kot orodje pritiska na moža ali celo kot kazen.

Rešitev: tudi če nismo razpoložene, se je vredno potruditi

Intima med zakoncema je eno izmed najbolj svetih področij, ki naju pripelje bliže skupaj. Velik blagoslov je biti zaželen in potrebovan s strani ljubljene osebe. In še večji blagoslov je, da to lahko izkusimo v spolnosti.

Tudi ko morda nismo najbolj razpoložene in nam je ob napornem dnevu odveč, se je vredno potruditi, če je to le mogoče. Intimnost povečuje povezanost para bolj kot karkoli. Zakonska spolnost je pogosto odvisna od truda in vložka zakoncev. In če je pomembna mojemu možu, naj bo pomembna tudi meni.

4. Ne govorim njegovega jezika

Med stvarmi, ki nehote uničijo zakonski odnos, so namigi, pravi Katelyn Cherman.

Ne izgubljajmo časa s subtilnimi sporočili, ki jih mož ne bo razumel. Spregovorimo odprto. In bodimo iskrene o svojih občutjih.

Ženske jih obožujemo. Vendar jih moški pogosto ne dojamejo, saj ne sodijo v njihov način komunikacije.

Zato ne izgubljajmo časa s subtilnimi sporočili, ki jih mož ne bo razumel. Spregovorimo odprto. In bodimo iskrene o svojih občutjih. Če nas vpraša, kaj je narobe, ne odgovarjajmo z »nič«. Ne pričakujmo, da bo prebral naše misli in ugotovil, kako se počutimo. Bodimo odprte in povejmo, kaj resnično čutimo.

Rešitev: zaupajmo, da nas mož sprejema takšne, kakršne smo

Izogibanje neposrednim sporočilom in posluževanje namigov je sicer del ženske narave – ženska je namreč skrivnost, ki vabi moškega v svoj prostor, da se ji približa in jo razume.

Vendar je v tej drži tudi past, saj se lahko v namige in izmikanje jasni komunikaciji zatekamo, ko se bojimo, ali bomo sprejete takšne, kakršne smo.

Zato je pomembno, da okrepimo zaupanje v moža. Pri poroki nam je izrekel, da nas sprejme za svojo ženi, in obljubil, da bo z nami v sreči in nesreči. Ali verjamem, da me bo tudi v vsakdanjiku zakonskega življenja sprejemal takšno, kakršna sem? S tem, ko zaupam in verjamem vanj, mu pomagam, da to lahko uresniči.

Preberite tudi:

4 največje potrebe žene in 4 največje potrebe moža

20 načinov, kako polepšati dan svojemu možu

Foto: flauntresponsive.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja