10 korakov na avanturi skupne poti

Thumbnail

Ko jo prvič občutiš, se ti zdi, da svet ne bo nikoli več takšen, kot je bil. Zaljubljenost!

Samo misel na ljubljeno osebo je dovolj, da te preplavi toplina, svet okoli tebe je naenkrat stookrat lepši, nobene ure ni škoda za medsebojni pogovor in zdi se, kot da ti energije ne bo nikoli zmanjkalo!

Zakaj je zaljubljenost tako močna? Ker človeka vabi na veliko avanturo, na pot, v kateri bo izstopil iz samega sebe in se uresničil v podaritvi drugemu. Zaljubljenost v človeku prebudi tisto, kar je v njem najbolj dragoceno: sposobnost ljubiti v odnosu.

Ko vaju zaljubljenost kliče na pot ljubezni, se zavedajta, da se podajata na avanturo. Avantura je zelo adrenalinska in privlačna, včasih pa tudi napeta in naporna. In lahko se konča tako ali drugače: z velikim užitkom ob ogledu fotografij s potovanja ali z zlomljeno nogo v bolnišnici.

Gotovo si želita, da bi to, kar čutita v zaljubljenosti, ne bilo iluzija. Verjemita, da je ljubezen možna! Od vaju pa je odvisno, ali bodo koraki vajine skupne poti čez nekaj let le nostalgičen spomin ali resnična rast ljubezni, ki vaju bo izpolnila.

Zato vaju spodbujamo, da prehodita 10 ključnih korakov na avanturi skupne poti!

1. Prisluhnita svoji zaljubljenosti. Hitro bosta slišala nasvete in mnenja, da zaljubljenost slej ko prej mine. Ne dajta se zmesti. Zaljubljenost v obliki, kot jo doživljata na začetku vajine skupne poti, res ne bo trajala vsak dan. Toda prav zaljubljenost bo vir, iz katerega bosta črpala sok za rast resnične ljubezni. Zato pa ji morata znati prisluhniti in razbrati, kaj vama govori.

2. Odločita se, kakšno mesto bo v vajinem odnosu imela spolnost. Šele telo naredi ljubezen vidno, otipljivo. Zato zaljubljenost tako močno občutimo prav v telesu. Na začetku skupne poti bosta postavljena pred morda najpomembnejšo odločitev: ali bova skozi spolnost odkrivala svoja najgljoblja čutenja ali pa se bova prek odkrivanja globin najinih src pripravljala za popolno telesno podaritev?

3. Razvijajta pogovor kot podeljevanje notranjega sveta. Pogovor so lahko fraze ali zgolj izražanje o tem, kar opazimo na drugih in v naši okolici. Lahko pa je pogovor izražanje samega sebe: najprej svojih misli in mnenj, še bolj pa svojih doživetij in čustev. Kot fant in dekle sta povabljena na pot učenja vrhunske komunikacije, ki vaju bo pripeljala do popolne odkritosti in iskrenosti.

4. Učita se sprejemati in podarjati različnost. Kljub temu da vama zaljubljenost sporoča, kako lepo je biti eno, bosta odkrivala tudi, kako sta si različna. Povabljena bosta k sprejemanju drug drugega: da bi odkrila, kako različnost ni breme, ampak spodbuda k še večji ljubezni.

5. Preprosto počnita stvari skupaj. Kot fant in punca imata skupne samo nekatere trenutke, ko bosta zaplula v družinsko življenje, pa bosta na nak način delila vse. Skupen ne bo samo vajin prosti čas, ampak tudi čas dela. Zato je pomembno, da že zdaj ne delita le trenutkov prostega časa, ampak se lotita kakšnega skupnega »projekta« in spoznavata, kakšen tim sta!

6. Živita nove odnose z drugimi. Odnosi, ki sta jih dosedaj živela, bodo odslej drugačni. Predvsem bo za vaju izziv vzpostaviti nov odnos z vajinimi starši. Čeprav bo odnos med vama zelo intenziven, ne pozabita na prijatelje. Priporočljivo je tudi, da si poiščeta družbo parov, ki živijo podobno izkušnjo kot vidva.

7. Učita se dialoga z bolečino. Doživela bosta tudi bolečino. Ne ustrašita se je. Tako kot bolečina telesa nas tudi bolečina srca varuje: opozori nas, da nekaj ni v redu z nami in da je to potrebno pozdraviti. Ko bosta stopila v dialog z bolečino, bosta odkrila, da sta drug drugemu poslana v rešitev. Soočenje z bolečino bo ključni trenutek na poti prečiščevanja vajine odločitve za trajen odnos.

8. Odkrivajta svojo zgodovino in sanjajta prihodnost. Ob rasti vajinega odnosa bosta odkrivala tudi osebno zgodovino: kaj vaju je oblikovalo v vajinih družinah, v okolju, kjer sta odraščala. Spregovorila bosta o temeljnih držah, ki sta jih kot popotnico prejela za življenje, in jih poskušala ovrednotiti. Postavljena bosta pred odločitev: kaj bo temelj najinega skupnega življenja?

9. Spoznajta pravo ljubezen. Cilj vajine skupne poti bo, da spoznata resnično ljubezen, ki ni zgolj čustvo, ampak predvsem odločitev in zavezanost. Postavljena bosta pred izziv ljubiti brez pogojev. Ko bosta sanjala o večni ljubezni, bosta odkrila, da je večna samo tista ljubezen, ki jo živimo vsak dan. Spreletelo vaju bo spoznanje, da si prava ljubezen ne prilašča, ampak podarja …

10. Odločita se. In potem bo resnično nastopil čas za odločitev: sva pripravljena? Biti skupaj v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, vse dni svojega življenja? Sva resnično pripravljena zavezati se in se drug drugemu povsem podariti? Če bo vajin odgovor »da«, vaju čaka nova avantura …

© Copyright iskreni.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja