»Živčni zlom v župnišču« – zabavno poletno branje, ki vam bo dalo misliti

Thumbnail

Že delate seznam kvalitetnih knjig, ki jih boste vzeli s seboj na počitnice? Zadnji naslov Založbe Emanuel, Živčni zlom v župnišču, gotovo sodi v potovalko.

Kratek humorni roman Jeana Merciera Živčni zlom v župnišču, ki je v prevodu Špele Žakelj pravkar izšel pri Založbi Emanuel, govori o župniku Benjaminu, ki na robu živčnega zloma skrivnostno izgine. V njegovi župniji gre vse narobe. Gospe, ki skrbita za krašenje cerkve, sta si nenehno v laseh. Na sejah ŽPS-ja posluša samo pritoževanje, po elektronski pošti prejema anonimne grožnje, pa še škof je slabe volje. Nekaterim se zdi preveč starokopiten, drugim preveč vnet. In župljani proti njemu že zbirajo podpise … Je čudno, da ima nekega dne vsega dovolj in pobegne?

Zabaven in hkrati pronicljiv pogled na duhovnike

Roman, ob katerem se boste na glas smejali, je na prvi pogled burka, ki na humoren način opisuje resničnost župnijskega življenja. A dlje ko beremo, bolj nam postaja jasno, da gre v resnici za poglobljeno razmišljanje o duhovniškem poslanstvu.

Roman, ob katerem se boste na glas smejali, na humoren način opisuje resničnost župnijskega življenja.Avtor, ki je zaposlen na uredništvu za verske zadeve francoskega tednika La Vie, se ne osredotoča na posplošene šibke točke Cerkve, ampak naslika verodostojno (čeprav rahlo karikirano) realnost v župnišču, kjer ima župnik občutek, da izgublja svojo dušo. Namesto da bi bil Kristusov predstavnik na Zemlji, ki se posveča molitvi in zveličanju svojih faranov, se utaplja v birokratskih zadevah, drobnjakarskih sporih, nasprotujočih si zahtevah in šibki podpori svojega škofa. Karkoli stori, nekomu ni prav.

V poziciji »med dvema ognjema« ima nazadnje vsega dovolj in pobegne. A ko se oddalji od težav vsakdana, začne odkrivati svojo resnično poklicanost. Ob čemer se začnejo premiki, milost se razlije na vse, od najbolj oddaljenih župljanov do samega škofa. A ob nizu spreobrnjenj, opravičil in sprav, do katerih pride v župniji, si mora vest izprašati tudi župnik Benjamin …

Pripoved o stiski duhovnikov, ki je še kako realna

Zabaven in rahlo nadrealističen konec (v katerem se nazadnje vse lepo izteče) bralca opominja, da župnik ni uradnik ali upravitelj župnije, ampak je kljub svojim človeškim šibkostim tisti, ki ljudem pomaga odkrivati neskončno moč, ki nam jo Jezus podarja ob krstu.

Ob branju humornih vrstic si bralec ne more kaj, da ne bi pomislil na stisko številnih duhovnikov (tudi slovenskih), ki so preobremenjeni, ujeti v začaran krog nenehnega pritiska in neizpolnjenih zahtev. Morda vas bo branje spodbudilo k razmišljanju, kako lahko pomagate razbremeniti svojega domačega župnika, da se bo lažje osredotočal na svoje poslanstvo. Hkrati pa boste gotovo začutili tudi vzgib, da zanj pogosteje molite.


Se tudi vi sprašujete, kaj bi letos vzeli s seboj za branje na plaži? Eva pravi, da bo knjiga Živčni zlom v župnišču kot nalašč. Hitro jo naročite v naši spletni trgovini, da bo v nabiralniku, še preden odrinete na morje!