Že z nasmehom uskladita bitje srca

Thumbnail

Samo nasmeh je potreben, da se v manj kot sekundi srčni ritem matere in dojenčka uskladita. Do tega odkritja so pred kratkim prišli izraelski znanstveniki.

Da sta mati in dojenček močno intimno povezana, je že dolgo znano, a kljub temu je odkritje raziskovalce presenetilo. Podobne raziskave na živalih so sicer že pokazale, da socialna interakcija s ključnim skrbnikom vpliva na telo mladičev, pri človeku pa so tak učinek opazili prvič.

Preučevali so trimesečne dojenčke, katerim so se mame smehljale in jih nagovarjale v čustvenem tonu. Ob tem se je usklajenost bitja srca obeh bistveno povečala. Zanimivo je, da je pri živalih za takšne spremembe potreben telesni stik, pri človeku pa je dovolj že pogled.  

Izraelska raziskovalka Ruth Feldman je že pred  tem raziskovala usklajenost in povezovanje med starši in otroki ter vpliv čustev na to. Leta 2007 je odkrila, da je zgodnja povezanost med materjo in otrokom ključna za poznejši razvoj otrokovega občutka za moralnost. Od stopnje te usklajenosti v zgodnji dobi otrokovega razvoja je bila odvisna otrokova sposobnost moralne presoje in empatije v kasnejših letih.

Feldmanova je leta 2003 raziskovala tudi razlike med otrokovim povezovanjem z očetom in materjo in odkrila, da čustvena izmenjava otroka z materjo ali z očetom poteka na drugačen način in mu nudi drugačne vzorce interakcije, oba pa sta potrebna za skladen razvoj otroka.

Vir: io9.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja