Zakaj so malčki tako naporni in tako prikupni?

Thumbnail

Preden svojega malčka oddate v “živalski vrt”, vam mama treh fantov Heather Hale svetuje, da vendarle še enkrat premislite o naslednjih lastnostih otrok v tej zanimivi starosti.

Pogosto imajo malčki med starši nekoliko slab sloves. Življenje z malčkom, še posebej tam okrog starosti dveh let, je glasno, malce kaotično in odštekano ter polno nereda in umazanije. Njihove norčije in novo odkriti načini izražanja nas včasih zmedejo. Poskus pospravljanja z malčkom ob sebi je popolno Sizifovo delo. In so mojstri uporništva, zato ni nenavadno, da staršem ob njih včasih malce prekipi.

A to še ne pomeni, da to obdobje nima tudi svojih čarov. Malčki so ob vsem tem tudi nekaj najbolj prikupnega na tem svetu.

Heather Hale, mama treh majhnih fantičev, od katerih je eden ravno v tej starosti, je pripravila seznam 10 razlogov, »zakaj vam ni treba oddati vašega malčka v živalski vrt«. Med njimi so naslednji:

Svet je v njegovih očeh odprt in vznemirljiv in vi ste njegov vodič na tem popotovanju.1. Malčki vas imajo najraje na svetu

Ne glede na to, kaj si mislite in govorite o njih, malčki imajo radi svojo mamo in svojega očeta na prav poseben način. Uživajte v tem »muckastem« obdobju – pa naj gre za mokre poljubčke ali za velike, tople objeme. V njihovem svetu ste junak in ves njihov svet svet se vrti okrog vas in vaše skrbi zanje. 

2. Malčki znajo povedati, kaj hočejo

Govorjenje ima svoje dobre in slabe strani. Nobenemu od staršev ni všeč neprestano poslušanje uporniških »ne«, ampak malčki nam vsaj lahko jasno povedo, ko so lačni ali utrujeni. Nič več ugibanja o tem, zakaj otrok joka in kaj je tisto, kar ga moti.

3. Malčki so radovedni

Njihova radovednost jih sicer pogosto privede v težave, ampak neizmerna moč čudenja, ki jo otrok v tem obdobju premore, je nekaj čudovitega. Svet je v njegovih očeh odprt in vznemirljiv in vi ste njegov vodič na tem popotovanju.

4. Malčki pomlajujejo starše

Vsa ta mladostna razposajenost se mora malce prijeti tudi staršev. Se hočete spet počutiti kot otrok? Preživete popoldne v igri z vašim malčkom. Spoznavali boste svet, v katerem je možno vse.

Vsekakor bodite mirni glede tega, da vas malček nikakor ne spravlja ob živce namenoma.5. Malčki so vedno bolj samostojni

Čeprav je včasih naravnost frustrirajoče čakati na malčka, ki se z nerodnimi gibi oblači, je ta zgodnji znak samostojnosti zelo dobra stvar. To je njegovo vstopanje v čas, ko bo znal sam poskrbeti zase, zato si vzemite malce več časa in mu dopustite, da naredi stvari sam.

6. Malčki so nedolžni

Kaj? Da je mali razbojnik, ki pustoši po vaši hiši, nedolžen? V resnici malčki zelo malo stvari počnejo s slabimi nameni. Zgolj preizkušajo načine, kako doseči, kar so si zamislili – čeprav nam ni vedno všeč način, na katerega to izražajo. Vsekakor bodite mirni glede tega, da vas malček nikakor ne spravlja ob živce namenoma.

7. Malčki so učljivi

V tej starostnem obdobju se z neverjetnim navdušenjem učijo o svetu okrog sebe. Za razliko od starejših otrok, se zelo dobro počutijo v vlogi začetnika in jih tudi ne razjezi, če jim ne uspeva najbolje. To je odličen čas, da jim predstavite nove veščine in koncepte.

8. Malčki se radi stiskajo

Prišel bo čas – in to prehitro – ko vaši otroci ne bodo več sedli v vaše naročje. Vaš malček je verjetno kot mala vrtavka v vašem naročju, ampak izkoristite svojo velikost in moč, da ga malce stisnete k sebi, ko je recimo čas za branje knjig ali nežno zibanje pred spanjem.

Našteti razlogi predstavljajo le nekaj uvodnih. Vsak otrok ima namreč čisto svoje, edinstvene razloge, zaradi katerih je posebej ljubek. Preživljajte čas z njim vsak dan, pogovarjajte se z njim in se igrajte tako, kot si želi. Bolj ko ga boste spoznavali, bolj vas bo navduševal.

Vir: familyshare.com

Fotografije: utahvalley360.com, cutebabypictures.org, presidiacreative.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja