Zakaj so dojenčkom všeč črno bele slike?

Foto: Shutterstock

Navajeni smo, da je vse okoli dojenčkov pastelne barve in bledih, nežnih tonov. Tako opremimo otroško sobo in v takšnih barvah kupimo otroška oblačila, igrače in opremo. Te barve nam vzbujajo občutek mehkobe in umirjenosti, ki jo želimo za svojega dojenčka.

Vendar pa so te nežne barve predvsem za nas. Dojenček od njih nima veliko koristi, saj se njegov vid še razvija in teh barv prvih nekaj mesecev skoraj ne vidi.

Barvni vid se razvija počasi in dojenčki ne vidijo celotnega spektra, dokler niso stari vsaj pet mesecev. Njihove oči še niso popolnoma razvite, zato težko jasno vidijo barve. Raziskave so pokazale, da dojenčki, stari tri mesece, veliko raje kot pisane gledajo črno-bele slike.

Zato je največ, kar lahko storite za razvijajoči se vid vašega dojenčka v prvih mesecih, to, da ga obdate z visokokontrastnimi enobarvnimi oz. dvobarvnimi podobami ostrih linij in oblik. Zlasti v prvih mesecih dojenček vidi predvsem črno-belo, pozneje tudi rdeče. Slike z visokim kontrastom mu pomagajo, da lažje osredotoči svoj vid, s tem pa pozornost in koncentracijo. Tudi ko otrok postopoma vidi že več barvnih odtenkov, so mu visokokontrastne črno-bele slike še vedno zanimive.

Če torej želite otroku pomagati pri njegovem intelektualnem in vizualnem razvoju, je odličen začetek, da ga obdate s črno-belimi slikami! Spodaj so naštete njihove koristi:

Spodbujajo vid

Dojenček ima ob rojstvu omejeno zaznavanje barv in mnogi znanstveniki se strinjajo, da najprej vidi črno-belo ali odtenke sive. Dojenčki se v prvem mesecu začnejo osredotočati na predmete, oddaljene do 12 centimetrov od njih. Ravno to je popolna razdalja, da dojenček gleda v oči in vadi osredotočanje na obraz človeka, ki ga hrani, neguje ali ljubkuje. Znanstveniki pravijo, da je to biološka lastnost, ki spodbuja povezanost in navezanost, saj se dojenček v naročju staršev počuti varnega. Vi ste torej najljubša stvar vašega otroka, na kateri lahko vadi osredotočanje! Niste pa edina. 🙂

Dojenčki jih imajo radi

Preproste, drzne slike z visokim kontrastom dojenčki lažje vidijo. Lažje prepoznajo in spoznajo predmete in oblike. Črno-bele igrače in slike bodo podprle vizualni razvoj vašega otroka in naučile njegove očesne mišice usklajevanja z možgani.

Spodbuja sodelovanje

Črno-bela stimulacija spodbudi fizično in verbalno sodelovanje. Oči vašega dojenčka bodo pritegnile oblike in predmete zaradi njihovega vizualnega kontrasta. Zanimalo jih bo raziskovanje in igranje z različnimi vzorci in teksturami.

Izboljšajo razpon pozornosti

Novorojenčki se praviloma ne osredotočajo dlje časa na eno dejavnost, toda ta čas se s tedni podaljšuje. Visokokontrastne črno-bele slike jih bolj pritegnejo in s predmeti v tej barvni kombinaciji se bodo ukvarjali več časa. Ponujanje takšnih slik, knjig in igrač bo podaljšalo otrokovo pozornost in izboljšalo razvoj njegovega živčnega sistema.

Krepijo samozavest in besedni zaklad

Dojenček posnema svoje starše in druge pomembne osebe. Opazuje in se počasi uči, kako početi stvari, ki jih počnemo mi.

Če svojemu novorojenčku predstavite slike in predmete, ki jih lahko vidi jasno, boste lahko opisali, kaj vidi in otrok vas bo lažje razumel. Razvijal bo svoj vid, sluh in besedni zaklad. Kadarkoli se otrok z vami pogovarja in vas razume, se poveča tudi njegovo zaupanje do vas in do sveta!

Kako najbolje izkoristiti visokokontrastne slike?

Začnite s preprostimi slikami približno 30 cm stran od otrokovega obraza. Držite sliko pri miru in ne zamenjate slike, dokler otrok ne pogleda stran in izgubi zanimanja. Morda boste opazili, da vaš dojenček strmi v slike več sekund, celo minut naenkrat. Ko izgubi zanimanje za sliko, jo zamenjajte in ponudite novo. Sčasoma preidite na bolj zapletene podobe, saj se otrokove oči z vajo krepijo.

Vizualno sledenje lahko pomagate spodbujati tako, da počasi premikate sliko naprej in nazaj pred otrokovim obrazom. Otrok premikajočemu predmetu sledi z očmi in ta veščina je pozneje pomembna za branje, pisanje in koordinacijo rok in oči.

Izkoristite čas, ko je otrok buden. Izobesite in razpostavite visoko kontrastne slike nad previjalno mizico, imejte jih v avtu … Na tržišču se dobi veliko knjig, igrač, vrtiljakov, odejic s primernimi podobami. Lahko pa jih preprosto tudi natisnete in nalepite na kartone. Vaš dojenček bo tudi s takšno rešitvijo popolnoma zadovoljen.

Za vas smo pripravili nekaj visokokontrastnih črno-belih slik, primernih za dojenčke od rojstva pa do pol leta. Preprosto vpišite svoj e-naslov v spodnji obrazec, jih prenesite, natisnite in nalepite na kartončke. Vašemu dojenčku bodo gotovo všeč.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja