Zakaj se splača poročiti

Thumbnail

Zakon ima svojo vrednost. Kot poročen par, se počutiva bolj varna, ko se lahko zaneseva drug na drugega in sva odvisna drug od drugega. Čeprav se je pogled na zakon v zadnjih letih zelo spremenil, pa so koristi zakonske zveze ostale nespremenjene.

Znanstvene raziskave potrjujejo, da je zakonska zveza pomembna za družbeno dobro, saj prinaša številne pozitivne koristi tako za odrasle kot za otroke. Več o prednostih zakonske zveze pa v nadaljevanju:

V povprečju so poročeni ljudje bolje finančno preskrbljeni.

• Poročeni ljudje so bolj produktivni, imajo višje dohodke, in uživajo več časa z družino kot neporočeni. To je posledica delitve in specializacije dela, ko zakonca prevzeta odgovornost za posebne naloge.
• Poročeni moški zaslužijo 10-40% več kot neporočeni moški.
• V primerjavi z neporočenimi ženskami imajo poročene ženske brez otrok višje dohodke, medtem ko je za poročene matere manj verjetno, da živijo v revščini.
• V ločenih družinah in družinah, kjer sta starša neporočena, je večja verjetnost revščine kot v družinah s poročenima staršema.

Zakonska zveza je povezana z boljšim zdravjem, spolnostjo in varnostjo za moške in ženske. 

Telesno zdravje

• Zakonsko življenje je povezano z večjim telesnim zdravjem in manjšim številom poškodb, bolezni in invalidnosti. Koristi so še posebej opazne pri moških, ki so v boljši fizični kondiciji in manj dovzetni za bolezni.
• Poročeni ljudje imajo daljšo pričakovano življenjsko dobo kot njihovi neporočeni vrstniki.
• Uživanje alkohola in drog in odvisnost od teh substanc je manjša med poročenimi.

Duševno zdravje

• Za poročeno osebo je dvakrat bolj verjetno, da bo v življenju zadovoljna, v primerjavi z razvezano ali nikoli poročeno osebo.
• Poročene ženske uživajo posebno visoke koristi, kar se tiče duševnega zdravja. To vključuje bistveno nižjo stopnjo depresije in samomorov.
• Ločitev poveča tveganje za samomor – to je kar dvakrat večje kot pri poročenih.

Varnost

• Zakonska zveza običajno zmanjša verjetnost zlorabe. Samo 5% poročenih žensk poroča o zlorabi v domačem okolju v primerjavi z 14% neporočenih žensk.
• Zakonska zveza zmanjša tveganje, da bodo odrasli bodisi storilci bodisi žrtve kaznivih dejanj. Samske in razvezane ženske imajo štiri-do petkrat večje tveganje kot poročene ženske, da bodo žrtve nasilnih kaznivih dejanj. Neporočeni moški so v primerjavi s poročenimi štirikrat pogosteje žrtve nasilnih kaznivih dejanj.

Spolnost

• Poročeni pari imajo bolj zadovoljujoče spolno življenje. Spolne odnose imajo enako pogosto kot zunajzakonski pari, vendar poročajo o večjem čustvenem zadovoljstvu v svoji zvezi.

3 Otroci so uspešnejši, če živijo s poročenimi starši. 

Vsi otroci potrebujejo ljubeče starše. Otroci razvezanih staršev izkusijo trajne napetosti kot posledico čedalje večjih razlik v vrednotah staršev. Raziskave so potrdile, da se otroci razvijajo bolje, če živijo s poročenima staršema.

 

Vir: foryourmarriage.org

Komentarji

 1. Poročiti se splača, ker je zakrament zakona, ki si ga podeli par milost. S poroko v svoje skupno življenje povabimo Boga. Ostalo je zgolj postranskega pomena in plod raznoraznih socioloških in naročenih raziskav.

 2. To je že res, kar si napisal, vendar pa ima zakon svoje prednosti tudi za tiste, ki niso verni oz. je njihova vernost mlačna. Tiste morda uspejo prepričati tudi taki, postranski argumenti.

 3. Uspesni le otroci porocenih..

  Otroci so supešnejši če zivijo s procenimi strasi?
  Halo spostujem cerkev in vse samo je pa bolje da nista skupaj,ce mora otrok poslusati kreganje in je potem uspesen v soli zato da bi konco preumseril njuno pozornost!
  Povezava se mi zdi malo pretirana,otork je uspesen ce ima dobre stasre take ki vedo kako biti stars!

 4. 3 točka

  argument številka 3 se mi zdi zavajajoč in si ga marsikateri lahko interpretira zelo napačno.

  podpiram poroko, nikakor pa se ne bi poročila zaradi tega, ker bodo otroci uspešnejši. takšen argument ne bi smel vplivati na to, ali se dva poročita ali ne, saj se ravno zaradi tega lahko dva počutita ujeto v zakonu, v katerem se sicer morda ne bi.
  otrok pa definitivno potrebuje druge stvari veliko bolj, npr. ljubezen in brezpogojno podporo ne glede na to ali mu starša to nudita skupaj ali posebej.

 5. Malo kritičnega vpogleda
  Moje mnenje je, da je članek napisan malo lahkoverno.
  Kdo zagotavlja, da če se poročiš, boš kar imel za 10% večjo plačo? Ta podatek je prav zlahka plod tega, da se že v osnovi bolje finančno preskrbljeni moški/ženske hitreje odločijo za zakon in to dvigne statistike.
  Pa še ena taka pripomba, ki bi jo rekel vsak, ki ima vsaj malo proti poroki: Ni rečeno, da je v zakonskih skupnostih manjša možnost za nasilje. Kvečjemu jo je lahko še več, vendar je neprijavljena, ker bi bil sicer ‘ogenj v strehi’ oz. bi prijava javno osramotila zakonca.

  Sam sem iskren zagovornik poroke, tudi cerkvene, ampak ta članek je napisan prepovršno in me ne prepriča. Če mene ne, kako bo potem nekoga, ki dvomi v pomen poroke?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.