Zakaj se je koristno igrati

Thumbnail

Igra z otrokom združuje ideje in ustvarjalnost, odnose, fizično koordinacijo in čustva ter otroku pomaga, da uporabi tisto, kaj ve in razume o svetu in ljudeh okoli njega.

Med igro otrok …

  • dobi stvari pod kontrolo, tako da se lahko sooči s svetom in se spopade z njim,
  • se pripravi za prihodnost, 
  • razmišlja o stvareh, ki so se mu zgodile v preteklosti. 

Igra je zelo pomemben del odraščanja. Igra otroku pomaga …

  • pri občutku dobrega počutja in pozitivne samopodobe, 
  • soočiti se s tragedijami in padci, 
  • dobiti občutek nadzora, 
  • ustvarjati dobre odnose z vami in njegovimi vrstniki, 
  • razumeti in skrbeti za druge,
  • pri kreativnosti in domiselnosti, razmišljanju in idejah ter pri razvijanju koncentracije,
  • pri telesni koordinaciji. 

Otrok si želi, da ste vključeni v njegovo igro. Vi pa si morate prizadevati, da si vzamete čas za igro z njim. Naučiti se morate, kako se igrati z njim, čeprav se vam bo kakšna igra zdela neumna.

Igra je zelo pomemben del otrokovega življenja. Ko se igra, njegovi možgani delajo. Z igro mu prenesete vaše družinske vrednote in vplivate na njegovo vedenje in odnos doma in v šoli.

Takoj ko vstopi na ta svet, je pripravljen za učenje. To boste zelo izrazito opazili, če boste opazovali njegovo posnemanje in učenje v prvih letih. Njegov um je kot prazen pomnilnik; s čimer koli boste hranili njegovo dušo, bo shranjeno v njegov spomin. Pomembno je, da mu priskrbite stimulacije, ki jih potrebuje. Igrače služijo kot atrakcija in stimulansi za njegov razvoj v zgodnjih letih. Igrajte se na zabaven način, saj se bo otrok tako hitreje učil. Igranje prispeva k telesnemu, čustvenemu in intelektualnemu razvoju. Skozi igro se uči komunicirati z vami in drugimi in reševati probleme. Prav tako se nauči spoštovanja in prilagajanja drugim (vrstnikom, bratom, sestram, učiteljem), kar je še posebej pomembno za njegov socialni razvoj.

Igra nudi tudi neprecenljiv pogled v njegovo osebnost. Z opazovanjem njegove igre se lahko naučite, kako reagira na ovire, zmago in neuspehe. Pri igri boste dobili vpogled v njegova čustva, sposobnosti in učne sloge.

Igra služi tudi kot proces povezovanja. Prizadevanje, da bi se skupaj z vami igral, je zelo očitno, ko je mlajši. Vzeti si morate čas, da se osredotočite na igranje z njim. Otrok z lahkoto zazna vašo pripravljenost in navdušenje, zato se ne odzivajte negativno na njegove želje. Povezovanje skozi igro potrebujejo nenehno prizadevanje. Rezultat tega je posebna bližina med vama.

Igra je zelo bistven in pomemben del otrokovega življenja. Igranje mu pomaga pri telesnem, čustvenem in duševnem razvoju ter hkrati ustvarja povezanost med vama. Skozi igro se krepijo tudi otrokove socialne spretnosti, ki mu pomagajo zavedati se drugih ljudi okoli sebe in jih spoštovati.

 

Vir: www.child-development-guide.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja