Zakaj nasvet, naj mi še mož malo pomaga, ni najboljši

super_ocka

Mamica na porodniški se potoži prijateljici, da je neprespana in na koncu z močmi. “Ja kaj pa mož, ti nič ne pomaga?”

V skupini na družabnem omrežju gospa vpraša za kašen uporaben nasvet, kako naj si z dojenčkom in malčkom lažje organizira dan in v odgovor dobi: “Kje pa imate moža? Saj so otroci tudi njegovi!”

In še čisto konkreten, moj primer iz zadnjih dni, ko so eden za drugim zboleli otroci. Iz mene je tokrat nega posrkala vse moči in le z velikim naporom sem se ves teden vlekla od jutra do večera in krmarila In čeprav v zgodbah vidimo le neprespane mame, se v istih domovih zbujajo tudi neprespani očetje.med zahtevami bolezni. Kar nekaj jih je reklo: “Daj, pazi nase, odpočij si, naj mož malo prevzame.”

Dobronamerni nasveti, da ne bo pomote! In hvaležni smo za skrb, ki nam jo izkazujete. Toda zdi se mi, da smo nekje na poti aktivnejšega vključevanja očeta v vzgojo in moža v družino malce zašli.

Še nikoli v zgodovini ni bil oče tako vpleten v nego in skrb za otroke. Še nikoli se mu ni pripisovalo tako pomembne vloge pri vzgoji. Še nikoli se ni oče dejansko toliko ukvarjal z otroki kot se očetje ukvarjajo danes. Ampak, bodimo realni, nismo morda prestopili meje in od očetov začeli zahtevati in pričakovati preveč?

Vemo, da je mama oseba z omejeno količino časa in moči. In nenehno se poudarja, kako naj poskrbi zase, da v norem tempu krmarjenja med službo in domom ne bi izgorela. Toda tudi oče je samo oseba z omejeno dnevno količino energije in, no, časa. Vse preveč smo zašli v poudarjanju tega, da mama opravlja dve službi, dopoldan na delu in popoldan doma (ali obratno). In da je zaradi tega dvakrat bolj utrujena od očeta. In ko pogledamo, kaj vse se danes zahteva (in pričakuje!) od očeta, se matematika ne izide ravno, kajne?

Kje je torej moj mož, da mi nič ne pomaga?

Pa se vrnimo na začetek. Kakšne vrste oče moraš biti, da imaš doma tri bolne otroke, ki imajo že kar nekaj dni 39 vročine, od katerih je eden tri dni bruhal in te ni doma? Kakšne vrste mož moraš biti, da pustiš ženo samo v krmarjenju med doziranjem zdravil, siljenjem s hrano in pijačo vsakega posebej, odgovarjanjem na vsako potrebo, ki prileti s kavča in v skrbeh, zakaj še niso bolje? Grozen, kajne? Le kje sem ga našla?

Ampak povem vam, čudovit mož je. In oče. Ampak prosim, povejte mi, sem morda kaj spregledala in je po novem mogoče, da nego dobita oba hkrati? Sem morda tudi kje spregledala, da sta lahko hkrati oba na porodniškem dopustu in se lahko mirno ves dan posvečata drug drugemu in otroku in izmenično poskrbita, da sta oba spočita (z izjemo prvih nekaj dni)? 

Ta oče v času, ko mama pregoreva, namreč ne poseda po gostilnah in ne pohajkuje okoli, ampak se presneto trudi za svojo družino, na drugačen način, na drugem mestu, a verjemite, da ni nič bolj spočit od svoje žene.

In čeprav v zgodbah vidimo le neprespane mame, se v istih domovih zbujajo tudi neprespani očetje. In ob utrujenih mamah stojijo tudi utrujeni očetje. Ki se po dolgem dnevu odgovornosti v službi po najboljših močeh trudijo, da so najboljši možje svojim ženam in najboljši očetje svojim otrokom. 

Ko boste tako naslednjič hoteli dobro z nasvetom, naj še mož malo pomaga, pomislite, da morda ta isti mož že daje vse od sebe. In to imejte v mislih tudi utrujene žene. Ob koncu napornega dneva si tako namesto obtoževanja in tekmovanja v tem, kdo je bolj utrujen, raje podarita objem.

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.