Zakaj je pomembno, da se v družini igramo

druzinska_igraVir: Shutterstock

V družini vemo, da se je potrebno spoštovati in ljubiti. Vemo, da morajo obstajati določena pravila, da lahko živimo v slogi in sodelovanju. Vemo, da je za rast in razvoj potrebna zdrava hrana in veliko gibanja, vemo, da je potrebno narediti domače naloge in pravočasno priti na vse treninge in krožke. In nekje v vsem tem zmanjka časa in volje in moči za eno najpreprostejših zadev, za igro.

Zbrali smo 14 razlogov, zakaj je med družinskimi člani igra še kako potrebna.

Ker si otroci želijo več časa preživeti z vami

Ne glede na to, koliko časa preživite z otroki, si oni še vedno želijo, da bi bilo tega časa več. In v to sploh ne štejejo časa, ko skupaj jeste, ko se vozite, ko se dogovarjate o tehničnih stvareh! Njim čas preživet z vami pomeni – igro. Tukaj preberite, kaj vse si želijo početi z vami!

Ker se naučimo zmagovati, izgubljati in sodelovati

Pa ne le otroci, tudi starši imamo marsikdaj še vedno težavo s tem. Pri marsikateri igri gre za sodelovanje, pri marsikateri je na koncu zmagovalec in /ali poraženec. Ni bolj primernega okolja in ljudi, kot je družina, kjer se lahko varno, brez obsojanja in z veliko spodbujanja naučimo teh treh veščin. In to skozi igro, ki najbolj od vseh dejavnosti spodbuja zdravo tekmovalnost!

Ker igra spodbuja pogovor

Redke so igre, kjer bi bili popolnoma tiho. Vsaka igra spodbudi pogovor. In včasih se razvijejo prav neverjetni! V sproščenem vzdušju ob sestavljanju kock se otroci veliko hitreje odprejo. Pa tudi če je kakšen član kdaj čemeren – ob družabnih igrah si preprosto prisiljen, da komuniciraš z drugimi in slaba volja nevede izgine.

Ker se lahko iz iger razvije tradicija

Med najlepšimi spomini na otroštvo so tudi tisti prijetni ponavljajoči se. Navade ob praznikih, rojstnih dnevih, nedeljski izleti v neznano. To lahko izkoristimo in izberemo dan v tednu, ko imamo večer družabnih iger. Vsi se ga bomo veselili in ko bodo otroci odrasli, bo to gotovo nekaj, kar bodo ponesli v svoje družine.

Ker se med igro razvija zaupanje med člani

Med igro se povezujemo, sodelujemo in spodbujamo, vse to pa na najlepši način razvija zaupanje med nami.

Ker se med igro lahko dotakneš težjih tem

Med igro se sprostimo in otroci mimogrede spregovorijo o težkem dnevu, o neprijetni izkušnji, o strahu, o dvomih. Nekateri pa takšne teme radi načnejo šele, ko je igre že konec, v zraku pa je še vedno čutiti sproščenost in zaupanje.

Ker igra zmanjšuje stres

Če nismo ravno vročekrvni igralci, kjer se čez vse borimo za zmago v igri Človek ne jezi se in podobnih :), igra zmanjšuje stres. Ker je med igro veliko smeha in tudi dotikov, objemov. Pa tudi osredotočenost na igro in uživanje v njej nas hitro odpeljeta stran od misli na službo in druge obveznosti.

Ker se skozi igro mimogrede veliko naučimo – igra krepi spomin in delovanje možganov

In to sploh ne le miselne igre, ki so temu namenjene! Med igro si tudi možgani odpočijejo od vsega, kar jih tekom dne obremenjuje in so kasneje veliko bolj dovzetni za vse informacije, s katerimi se srečajo.

Ker je igra dobra za razvoj motoričnih sposobnosti

Med igro se mimogrede razvije cela paleta motoričnih sposobnosti! Igrajte mikado ali po dva in dva tekmujte v vožnji samokolnice, pa boste videli!

Ker nas igra uči potrpežljivosti

Potrebno je počakati, da pridemo na vrsto. Potrebno je počakati, da najmlajši prešteje pikice na igralni kocki. Potrebno je počakati, da … No, pa saj veste, koliko potrpežljivosti je potrebne, kadar se igra vsa družina in to je dobra vaja za čisto vse člane.

Ker igra spodbuja domišljijo

Nekatere igre so prav temu namenjene, druge pa spodbujajo domišljijo na način, kako pretentati nasprotnika 🙂

Ker smo pri igri tukaj in zdaj, brez hitenja in gledanja na uro in telefon

Zato pa otroci čas, ko se skupaj igramo, najbolj cenijo. Če imate pri tem težavo, da vam pogled uhaja na telefon, ga vsaj za ta dragoceni čas umaknite iz prostora.

Ker igra spodbuja h kritičnemu reševanju težav

Samo opazujte in čudite se idejam, ki jih dobivajo otroci, da bi dosegli cilj. Pa tudi starši v tem ne zaostajamo dosti 🙂

In, nenazadnje – ker se je igrati zabavno!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja