Zadnja želja 16-letnika, obolelega za rakom: ne podprite zakona o splavu!

Thumbnail

Make a wish je organizacija, ki otrokom s težkimi boleznimi izpolnjuje želje. S temi dejanji jim želijo vsaj malo olajšati tako fizično kot psihično trpljenje, s katerim se soočajo.

Želje so vseh vrst, od materialnih do takšnih, za katere ni potrebno porabiti niti centa, pa vendar orosijo oči. Toda nedavna želja 16-letnika, obolelega za rakom, je gotovo presenetila čisto vse.

V le nekaj mesecih od diagnoze kostnega raka je od aktivnega športnika postal invalid na vozičku. »Toda tudi iz vozička lahko pričujem,« je ob tem dejal, poleg tega pa se zaveda tudi dejstva, da ima zgolj 10 % možnosti preživetja.

Jeremiah Thomas je bil že pred svojo boleznijo glasen zagovornik tega, da je splav potrebno prepovedati. Pogosto se je udeleževal shodov pred klinikami za splav, tam molil in govoril z ženskami, ki so bile naročene na splav.

Skupaj z njim so bili aktivni tudi njegovi sestri in brat. Še nedolgo pred postavljeno diagnozo so se zbrali pred lokalno bolnišnico na dan, ko so v njej opravljali splave, in predajali sporočilo, da splav pravzaprav uničuje celotno družino: »Splav je umor za vso družino! Kako naj namreč družina ostane skupaj, ko pa umori lastnega otroka?«

Možnost imamo, da prenehamo z umori nerojenih otrok, s tem pa bi bila tudi moja zadnja želja izpolnjena.

Tekom svojega aktivnega udejstvovanja je opazil, da so ljudje bolj zgroženi nad prikazovanjem slik splavljenih otrok kot nad dejanjem samim. Zato se je odločil, da bo tega izpostavil še več, da le prepreči hudobnemu duhu njegova dela: »Nobenega dvoma ni, da gre za področje delovanja satana. Gre vendar za žrtvovanje nedolžnih otrok njemu!«

Tudi bolezen ga pri vsem tem ni zaustavila, kvečjemu je le še spodbudila njegova dejanja. Ko je organizacija Make a Wish njegovo poslednjo željo odobrila, mu je omogočila telefonski klic s teksaškim guvernerjem Gregom Abbottom. Na klic se je seveda dobro pripravil, med drugim mu je sporočil naslednje:

»Za svojo željo sem si izbral, da bi lahko z vami razpravljal o zakonu glede ukinitve splava. Zadnji meni dostopni podatki kažejo, da si kar 68 % prebivalcev Teksasa želi, da bi se splav ukinil. Z vašo podporo zakonu bi tako spregledali voljo ljudi. Želim si le, da bi se splav obravnaval kot umor in bi tako moral biti po zakonu kaznovan. Samo to sem vam želel povedati. Možnost imamo, da prenehamo z umori nerojenih otrok, s tem pa bi bila tudi moja zadnja želja izpolnjena.«

Guverner Abbott mu je kasneje sporočil, da se je tako o splavu kot o njegovi želji razpravljalo na državni konvenciji republikanske stranke. Dejal mu je: »Tvoja želja je izpolnjena! Zavezujem se, da bo Teksas ostala najmočnejša pro-life država.«

Njun telefonski pogovor si lahko ogledate ali mu prisluhnete tukaj.

Veselja na obrazu Jeremiaha po klicu guvernerja seveda ne morejo opisati besede, prav tako pa je morda tudi težko razumeti tako nesebično dejanje. Toda s svojo željo je pripomogel k temu, da bo veliko ljudi lahko živelo tudi po tem, ko bo on sam umrl.