Začela se je jesenska skupina e-priprave na zakon

Thumbnail

V soboto, 14. oktobra, smo s spoznavnim srečanjem v živo začeli prvi letošnji termin e-priprave na zakon. V jesenski skupini bo sodelovalo 10 parov, zanje pa bo skrbelo 5 voditeljev – dva zakonska para in duhovnik.

Zbrali smo se v prostorih Salezijanskega mladinskega centra na Rakovniku, skoraj v polni sestavi. Manjkal je le en par, ki se je prijavil tik pred zdajci. Druge pastoralne obveznosti pa so žal preprečile udeležbo tudi duhovniku Simonu Potniku.

Kdo smo in kaj pričakujemo?

Uvodno srečanje je seveda najprej namenjeno spoznavanju in izražanju pričakovanj.

Spoznavanje je vedno zanimivo, saj vsak par stopi v stik z drugimi pari, s katerimi bo 3 mesece po internetu delil kar osebne stvari. Srečati se v živo in začutiti prijetno vzdušje uvodnega srečanja pa prav gotovo pomaga, da se v podelitvah prek interneta lažje odpremo.

Za voditelje je zlasti zanimivo poslušanje pričakovanj, ki jih izrečejo udeleženci. Mnogi so se tudi letos za e-pripravo odločili iz praktičnih razlogov – urniki jim ne dopuščajo, da bi se lahko udeleževali več srečanj v živo.

Voditeljem pa nam je bilo zlasti lepo slišati, ko je veliko parov dejalo, da so izbrali e-pripravo, ker želijo “nekaj več”, ker bi radi poglobljeno pripravo na zakon. To nam je dalo potrditev, da se je e-priprava pri iskreni.net lepo uveljavila kot prav taka oblika priprave na zakon.

Pomagal je tudi najmlajši član animacijske ekipe 🙂

Svetopisemski načrt za zakon: 3 stvari

E-priprava temelji na preprostem svetopisemskem stavku: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi”.

Tri stvari, ki so temelj zakona:

  1. Zapustiti starše: zapustiti primarno družino in ustvariti novo
  2. Poročiti se: s poroko zaključiti pot skupne hoje in se zavezati za vse življenje 
  3. Postati eno meso: doževeti enost duha in telesa v spolnosti

O prvem od teh treh temeljev smo spregovorili na uvodnem srečanju, drugima dvema bo namenjen zaključni vikend, na katerem se bomo zbrali od 26. do 28. januarja 2018 v Svetem Duhu pri Škofji Loki.

Eden od voditeljskih parov med pričevanjem na temo Zapustiti starše

Internetni del

Do takrat pa sledi 12 tednov intenzivnega dela v paru in podeljevanja po internetu.

Temelj je gotovo pogovor v paru. Za vsako od 12 tem ima par dober teden dni časa za pogovor.

Sledi oblikovanje besed in stavkov – tega, kar vsak lahko podeli z drugimi po internetu. V internetni skupini pa svojo izkušnjo in pogled prispevajo še voditelji.

Tematike internetnega dela so združene v štiri sklope:

  1. V prvem sklopu pogledamo v zgodovino: Zgodovina najinega odnosa, Najini družini, Moja življenjska pot
  2. V drugem sklopu spoznavamo ključne razsežnosti približevanje drug drugemu na poti priprave na zakon: Moška in ženska narava, Najina čustva in najin pogovor, Najina telesnost in odnos do spolnosti, Najina duhovnost in pogled na vero
  3. V tretjem sklopu pogledamo v nekatere praktične vidike časa po poroki: Midva kot starša, Odnos do denarja, Med službo in domom, Raziskava pričakovanj
  4. V zadnjem, četrtem sklopu, pa se srečamo s poročno obljubo

Klepet med malico

Prijetno je bilo uvodno srečanje preteklo soboto in voditelji se veselimo milostnega časa neposredne priprave na zakon, ki ga bodo pari deležni v naslednjih treh mesecih.

V zavedanju, kako pomemben je zanje ta trenutek življenja, vam jih priporočamo v molitev ali dobro misel.

*****     *****     *****

Tudi vaju mika po poti e-priprave na zakon?

Naslednja skupina:

  • začetek: sreda, 24. januar 2018
  • spoznavno srečanje: sobota, 27. januar 2018 (Ljubljana)
  • vikend: 11. do 13. maj 2018 (Nazarje)

Prijave začnemo zbirati v ponedeljek, 23. oktobra! Spremljajte stran naših programov in našo FB stran.