Za večjo spletno varnost otrok

Thumbnail

Evropski otroci z brskanjem po internetu začenjajo že pri sedmih letih, kar 38 % otrok med 9. in 12. letom, ki uporablja internet, ima kljub starostnim omejitvam tudi že svoj profil v enem od družabnih omrežij, 30 % pa jih do interneta dostopa preko prenosnih naprav.

Na podlagi takšnih ugotovitev je Evropska komisija v okviru Digitalne agende za Evropo oblikovala posebno združenje za otrokom prijaznejši in varnejši internet, v katerega je povabila 28 vodilnih tehnoloških podjetij, ki razvijajo mobilne telefone, operacijske sisteme, družabna omrežja, so ponudniki interneta ali mobilni operaterji.

Predstavniki podjetij Facebook, Google, Apple, Microsoft, Nokia, Nintendo, Vodafeone idr. so se v začetku meseca zbrali v Bruslju in oblikovali pet akcijskih ciljev:

  • oblikovati dostopna in za uporabo preprosta orodja za prijavljanje neprimernih vsebin
  • starosti primerne nastavitve zasebnosti
  • širša uporaba označevanja vsebin
  • širša dostopnost orodij za starševski nadzor
  • večje sodelovanje z organi kazenskega pregona za hitro odstranjevanje posnetkov zlorabe otrok ali otroške pornografije

»Varnost otrok je odgovornost vsakega izmed nas,« je na srečanju poudarila podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes. »Želim, da bi otroci, starši in učitelji imeli na voljo preprosta, pregledna in dosledna zaščitna orodja za soočanje s tveganji na internetu, da bi lahko spletni svet kar najbolje uporabljali. Vse naprave z dostopom do interneta bi morale imeti že privzeto nameščena orodja za starševski nadzor, starostno in vsebinsko razvrščanje pa moramo izboljšati.« Poudarila je še: »Zdi se mi nedopustno, da je za odstranitev vsebin z zlorabami otrok potrebnega toliko časa, medtem ko na nekaterih drugih področjih, kot so recimo avtorske pravice, vsebino nemudoma odstranijo.«

Učinkovitost sprejetih ukrepov bo združenje pregledalo poleti 2012. Prvi sadovi pa se že kažejo, podjetje Vodafon je recimo ponudilo brezplačno aplikacijo za operacijski sistem Android, ki omogoča starševski nadzor na prenosnih napravah. Z Vodafon Guardianom je mogoče nastaviti zaščito pred neželenimi klici in sporočili ali neprimerno rabo interneta, postaviti časovne omejitve ipd. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja