Za prijetno silvestrovo z otroki

Thumbnail

Družine z majhnimi otroki se na »najdaljšo noč v letu« srečajo s posebnim izzivom. Kako oblikovati praznovanje, da bo zanimivo, prijetno in zabavno za vse hkrati? Ponujamo vam nekaj idej.


Pripravite se!

  • Povabite prijatelje in znance z otroki podobne starosti.

  • Poskrbite za to, da bo na kraju praznovanja vedno na razpolago kak kotiček, kjer lahko spijo otroci, ki omagajo.

  • Pripravite najmlajšim posebno mizico ali kotiček s prigrizki, primernimi zanje – naj se čutijo posebej dobrodošli. Okrasite ga skupaj z vašimi otroki.

  • Vnaprej pripravite igre in zanimive dejavnosti – za vse starosti!

  • Vedno imejte še nekaj »v rezervi« za trenutek, ko bi se morda otroci začeli dolgočasiti (lahko je to aktivnost na prostem – postavljanje snežaka, kratek izlet z lučkami …)

  • Zakaj ne bi pripravili nekakšnega pregleda leta v fotografijah? Izberite nekaj posnetkov z letošnjih počitnic ali posebnih dogodkov, najbolj smešne fotografije … Pripovedujte si o tem, kaj se je kateri družini zanimivega, pomembnega ali zabavnega zgodilo.

  • Naj bo prostor tudi za želje – vsak od vas lahko pove eno stvar, ki si jo želi v tem letu. Vse skupaj lahko popestrite ali pospremite s kakim simbolom, obredom (spuščanje milnih mehurčkov, za vsako željo ena čajna svečka, ki jih postavite v obliko letnice prihajajočega leta, lahko ob njih skupaj zmolite …)

  • Poskusite pripraviti tudi dejavnosti, ob katerih se lahko povežeta odrasla in otroška druščina. Ne podite otrok, naj se grejo igrat po svoje, ampak se jim na trenutke raje pridružite. Otrokom bo v veliko veselje opazovati starše, ki so se tudi sami sprostili ob zabavnih igrah.

  • Izmislite si inovativen vstop v novo leto (odštevajte na kak zabaven način – npr. da vsako sekundo odštevanja nekdo poje pripravljen grižljajček; možnosti je neskončno: lahko polnoč pričakate v tišini, v temi in s prižigom luči, med plesom, pesmijo, z risanjem, pantomimo …)

Predlogi za igre


Za otroke 3-5 let – Rokavičkanje

Na kup zmečite čim večje število parov rokavic. Na znak naj otroci skušajo poiskati par in ga natakniti na roke (vsak prst v svojo luknjo!). Kdor prvi dvigne orokavičene rokavice v zrak, je zmagovalec.

Za otroke 6-8 let – Pihanje vate

Večji kosem vate postavite na sredino mize. Otroci, ki sedijo okrog mize, naj poskušajo vato pihati proč od sebe, proti drugim otrokom s ciljem, da ga spravijo z mize. Pri komur kosem zleti z mize na tla, je izločen.

Za otroke 8-10 let – Čelni ples z baloni

Po štirje otroci naj s čeli med sabo držijo napihnjen balonček in plešejo ob glasbi. Roke naj imajo sklenjene na hrbtu. Kateri skupinici uspe najdlje obdržati balonček med čeli, brez da bi padel na tla?


Silvestrski recepti

Otrokom bo v posebno veselje, če zanje pripravite kako posebno hrano ali pijačo. Morda otroško bovlo ali silvestrski punč?

Otroška bovla: 

– narezano sveže ali vloženo sadje
– 1 l grozdnega ali pomarančnega soka
– 1 steklenica mineralne vode
– gumijasti bonbončki ali koščki suhega sadja

Sadje in vse tekočine zmešajte v stekleni posodi. Poseben čar pa bodo bovli dale ledene kocke, v katere ste pred zmrzovanjem vložili gumijaste bonbončke ali koščke suhega sadja.

Silvestrski punč:

– 1 l pomarančnega soka
– 1 l sadnega čaja
– zavitek začimb za kuhano vino (cimet, klinčki, limonina, pomarančna lupinica …)
– malo medu
– sok limone

Vse sestavine zmešajte v večji posodi, pogrejte na štedilniku (ne sme zavreti) in natočite v skodelice.

Ali ste vedeli?

Imate med sabo radovedneže in neutrudne »zakajčke«? Pripravite si odgovore na vprašanja:

Zakaj večeru pred novim letom pravimo »silvestrovo«?
Ima je dobilo po papežu Silvestru I., ki je živel v času cesarja Konstantina in je krščanstvo vpeljal kot državo religijo. Umrl je 31. decembra leta 335 v Rimu. V spomin nanj se ta dan imenuje silvestrovo. Samo ime pa v latinščini pomeni »prebivalca gozda«.

Zakaj vstopamo v novo leto ravno s 1. januarjem?
Tudi to izvira iz rimskih časov. Julij Cezar je v letu 46 pr. Kr. začetek leta postavil na 1. januar. Dal je narediti julijanski koledar, ki je zajel 1 sončno (tropsko) leto s 365 dnevi, 12 meseci in ima vsake 4 leta prestopno leto. Ker pa je ta koledar odstopal za 0,0078 dneva in je do leta 1582 zaostal že za 10 dni, so vpeljali natančnejši gregorijanski koledar, ki mu še danes sledimo.

Zakaj se od starega leta poslavljamo s pokanjem in ognjemeti?
Zganjanje hrupa je eden najstarejših običajev na silvestrsko noč in ima poganske korenine. S tem so želeli pregnati zle duhove. Germani so si pri tem pomagali z ropotuljami in biči, v srednjem veku so zvonili z zvonovi ter igrali na pavke in trobente. S pokanjem so pričeli, ko se je v času renesanse razširil črni smodnik. Še posebej francoski kralj Ludvik XIV. je bil znan po divjih ognjenih spektaklih.

 

Prirejeno po eltern.de


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja