Z dulo čez porodno bolečino

Vir: Shutterstock

Na doživljanje porodne bolečine vpliva veliko dejavnikov kot so pripravljenost na porod, količina znanja o naravnem poteku poroda, starost, predhodne izkušnje, ekonomski status, izobrazba, zlorabe, posebna čustvena stanja, kvaliteta podpore.

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na naše doživljanje poroda in porodne bolečine, pa so negativne zgodbe porodov, ki nas v naši kulturi spremljajo že od malih nog. Pri tem imajo zelo veliko vlogo mediji, ki širijo številne mite in napačna prepričanja o porodu. Bolečino vedno prikazujejo kot nevarno in potencialno usodno, porod pa kot dramatičen, naporen, boleč, nevaren, senzacionalen dogodek. To dviguje gledanost in prinaša zaslužek, na drugi strani pa imamo ženske, ki o naravnem porodu nimajo veliko znanja in so za take zgodbe in prikaze zelo občutljive in dojemljive. Posledično imamo danes v družbi veliko prestrašenih žensk, ki jih je zelo strah poroda in točno te ženske imajo dejansko bolj boleče porode, saj so bolj napete in se težje sprostijo in prepustijo porodnemu procesu in svojemu telesu.

Porodna bolečina – izjema med bolečinami

Dejstvo je, da je porodna bolečina izjema med bolečinami. Vse ostale bolečine nam sporočajo, da smo v nevarnosti, da nekaj ni v redu, da je čas za beg, da se moramo zavarovati, braniti, da smo ogroženi.

Porodna bolečina pa praviloma v telesu ne povzroča nobene škode in je nujno potrebna, da lahko na S svojo mirnostjo in razumevanjem dula žensko pomiri, opogumi, ji nudi oporo in krepi njeno zmožnost preobrazbe v porodnem procesu.svet spravimo novo živo bitje in se preobrazimo v matere. Ženske o njej razmišljamo zelo različno. Nekatere jo častijo in se je veselijo, spet druge se je bojijo, ali pa imajo do nje veliko spoštovanje. V nekaterih kulturah ženske porod razumejo kot normalen fiziološki proces, pri katerem se na bolečino ne osredotočajo, spet druge porodno bolečino opisujejo kot intenzivnost in ne bolečino, nekaterim se zdi, kot da se med popadki prepuščajo valovanju, nekatere pa se med popadki počutijo ranjene in ogrožene.

V vseh teh ključnih trenutkih naše preobrazbe v matere, je lahko prisotnost dule zelo spodbudna in opogumljajoča in nam pomaga, da se bolečina zmanjša oziroma izgine ali da se poveča zmožnost prenašanja kakršnihkoli drugih občutkov. Dula ve, da ugodje, sproščenost, zabavnost in hvaležnost zmanjšujejo porodno bolečino, ter pomagajo pri sproščanju in posledično prispevajo k hitrejšemu in prijetnejšemu porodu.  S svojo mirnostjo in razumevanjem dula žensko pomiri, opogumi, ji nudi oporo in krepi njeno zmožnost preobrazbe v porodnem procesu. Z različnimi metodami in tehnikami dela ženski med porodom lajša bolečine, ji pomaga vzpostaviti in/ali ohraniti stik s seboj, ji pomaga osredotočiti se na pozitivne misli, se sproščati in biti oziroma ostati prisotna v trenutku tukaj in zdaj.

 

Dula porodnico, že na pripravah na porod seznani o naravnem fiziološkem porodnem procesu in o tem, kako zelo sta povezana um in telo (predvsem med porodom) ter jo spomni na to, kako pomembno je, da sama ve, kaj si želi in zaupa njenim občutkom ter ji porod približa kot proces navezovanja, povezovanja, sodelovanja in odzivanja znotraj družine, ki v trenutku poroda nastaja. Novo znanje in spremenjen pogled na porodni proces ženski omogočata, da si tako med porodom zaupa, se sprosti in prepusti toku, ki jo vodi čez ta proces preobrazbe in opolnomočenja.

 

Ana Stubelj, porodna spremljevalka, Združenje Moja dula

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.