»Vstajenjski piškoti« – sladica z velikonočno zgodbo

Foto: Shutterstock

Zgodbo in bistvo dogajanja velikonočnega tridnevja lahko otrokom predstavimo na zelo različne načine. Tudi preko peke piškotkov. Ne verjamete?

Velikonočni prazniki so polni močne simbolike – tako v liturgiji kot tudi v običajih, ki jih ohranjamo (ali na novo obujamo ali vpeljujemo) po domovih. Vsi verjetno poznamo pomen velikonočnih jedi, od šunke, hrena do pirhov.

Še ena jed, preko katere lahko na simpatičen, a hkrati presenetljivo sporočilen način predstavimo velikonočno zgodbo, pa so vstajenjski piškotki.

Ob tem, ko piškoti nastajajo, otrokom namreč razlagamo dogajanje velikonočnega tridnevja in beremo odlomke iz Svetega pisma. Najprimernejši čas za peko teh piškotkov je večer pred veliko nočjo, torej nocoj.

Izviren recept je v reviji Home Life Magazine že v 90. letih objavila Wanda Long, danes pa ga lahko najdete na številnih blogih mam z vsega sveta. Kar pomeni, da preizkušeno deluje! To pa dokazujejo tudi spodnje fotografije peke vstajenjskih piškotkov pri družini Kržišnik.

Vstajenjski piškoti

Kaj potrebujemo?

  • 1 skodelica (100g) orehov (v izvirniku ameriških pekan orehov, lahko uporabite tudi navadne)
  • 1 skodelica (200g) sladkorja
  • 1 žlička kisa
  • 3 beljaki
  • ščep soli
  • lepilni trak
  • Sveto pismo

Postopek:

Pečico segrejte na 150° C.

1. Zdrobite orehe na majhne koščke. To lahko storite s pomočjo terilnika ali pa orehe zložite v plastično vrečko in naj otroci po njej tolčejo z lesenim kladivom ali valjarjem.

Zgodba: Pojasnite, kako so rimski vojaki Jezusa po tem, ko so ga prijeli, tepli (bičali). Preberite odlomek Jn 19,1–3:

Tedaj je Pilat vzel Jezusa in ga dal bičati. Vojaki so spletli iz trnja krono, mu jo dali na glavo in ga ogrnili s škrlatnim plaščem.  In stopali so k njemu in govorili: »Pozdravljen, judovski kralj!« in ga udarjali.

2. Sedaj naj najprej vsak otrok povoha kis. Vlijte žličko kisa v posodo za mešanje.

Zgodba: Pojasnite, da so Jezusu dali piti kisa, ko je bil žejen. Preberite odlomek Jn 19,28–30:

Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno, in da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha.

3. Kisu v posodo dodajte beljake. Jajca simbolizirajo življenje.

Zgodba: Otrokom pojasnite, da je Jezus dal svoje življenje, zato da bi mi lahko imeli življenje. Preberite Jn 10,10–11:

Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce.

4. Nasujte nekaj soli vsakemu otroku v roko. Naj jo poskusijo, ostalo pa presujejo v posodo.

Zgodba: Sol predstavlja slane solze, ki so jih točili Jezusovi učenci, in pa grenkobo naših grehov. Preberite Lk 23,27:

Za njim je šla velika množica ljudstva, tudi žene, ki so se tolkle po prsih in jokale zaradi njega.

5. Do tega trenutka vsebina posode ni najbolj mikavna. Dodajte skodelico sladkorja.

Zgodba: Otrokom pojasnite, da je najlepši (najbolj sladek) del zgodbe to, da je Jezus umrl za nas zato, ker nas ima rad. Želi si, da bi vedeli, da smo njegovi. Preberite Psalm 34,8 in Jn 3,16:

Angel Gospodov utrjuje tabor okrog tistih, ki se ga bojijo, da jih rešuje. (Ps 34,8)

Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. (Jn 3, 16)

6. Z električnim mešalnikom stepajte na najvišji hitrosti 12-15 minut, dokler v snegu ne začnejo nastajati čvrsti vrhovi.

Zgodba: Pojasnite, da bela barva predstavlja čistost teh, katerih grehe je Jezus oprav, v božjih očeh. Preberite Iz 1,18 in Jn 3,1–3:

Pridite, pravdajmo se, govori Gospod: Če so vaši grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg, če so rdeči kakor bagrenina, bodo beli kakor volna. (Iz 1,18)

Med farizeji pa je bil človek, ki mu je bilo ime Nikodém; bil je prvak med Judi. Ponoči je prišel k Jezusu in mu rekel: »Rabi,vemo, da si prišel od Boga kot učitelj; kajti nihče ne more delati teh znamenj, ki jih ti delaš, če ni Bog z njim.« Jezus je odgovoril in mu rekel: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi od zgoraj, ne more videti Božjega kraljestva.« (Jn 3,1–3)

7. V zmes vmešajte zdrobljene orehe. Z žličko nadevajte maso na pekač, ki je prekrit s papirjem za peko.

Zgodba: Pojasnite, da vsak kupček predstavlja skalnat grob, v katerega so položili Jezusovo telo. Preberite Mt 27,57–60:

Ko se je zvečerilo, je prišel bogat mož iz Arimateje, Jožef po imenu, ki je bil tudi sam Jezusov učenec. Stopil je k Pilatu in prosil za Jezusovo telo. Tedaj je Pilat ukazal, naj mu ga izročijo. Jožef je telo vzel, zavil v kos čistega platna in položil v svoj novi grob, ki ga je bil vsekal v skalo. Ko je k vhodu v grob zavalil velik kamen, je odšel.

8. Pekač dajte v segreto pečico, zaprite njena vrata in jo izklopite. Dajte vsakemu otroku košček lepilnega traku in naj z njimi zapečatijo vrata pečice.

Zgodba: Pojasnite, da je bil Jezusov grob zapečaten in zastražen. Preberite Mt 65–66:

Pilat jim je rekel: »Saj imate stražo. Pojdite in zastražite grob, kakor veste!« In oni so šli s stražo in zavarovali grob, tako da so kamen zapečatili.

9. Otroci naj gredo spat.

Zgodba: Pogovorite se z njimi o tem, da se morda počutijo žalostne, ker morajo piškote pustiti čez noč v pečici. Tudi Jezusovi učenci so bili nesrečni, ko je bil grob zapečaten. Preberite Jn 16,20–22:

Resnično, resnično, povem vam: Jokali in žalovali boste, svet pa se bo veselil. Vi boste žalovali, toda vaša žalost se bo spremenila v veselje. Žena na porodu čuti žalost, ker je prišla njena ura. Ko pa rodi, se ne spominja več tesnobe zavoljo veselja, ker se je človek rodil na svet. Tudi vi ste zdaj žalostni. Toda spet vas bom videl in vaše srce se bo veselilo in veselja vam nihče ne bo vzel.

10. Na velikonočno jutro odprite pečico in naj vsak dobi svoj piškot. Bodite pozorni na razpokano površino, potem pa naj vsak v piškot ugrizne. Piškotki so votli!

Zgodba: Na prvo veliko noč so bili učenci presenečeni, ko so našli grob odprt in prazen. Preberite Mt 28,1­9:

Po soboti, ko se je svital prvi dan tedna, sta prišli Marija Magdalena in druga Marija pogledat grob. In glej, nastal je močan potres, kajti Gospodov angel je prišel iz nebes. Pristopil je in odvalil kamen ter sédel nanj. Videti je bil kakor blisk in njegovo oblačilo je bilo belo kakor sneg. Od strahu pred njim so stražarji vztrepetali in postali kakor mrtvi. Angel pa je nagovoril ženi: »Ne bojta se! Vem, da iščeta Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Obujen je bil, kakor je rekel! Stopíta sèm in poglejta kraj, kamor so ga položili. Hitro pojdita in povejta njegovim učencem: ›Obujen je bil od mrtvih! Pred vami pojde v Galilejo, tam ga boste videli.‹ Glejta, povedal sem vama.« Hitro sta zapustili grob in s strahom ter velikim veseljem stekli sporočit njegovim učencem. In glej, naproti jima je prišel Jezus in rekel: »Pozdravljeni!« Oni dve sta pristopili, mu objeli noge in se mu poklonili. Tedaj jima je Jezus rekel: »Ne bojta se! Pojdita in sporočita mojim bratom, naj gredo v Galilejo; tam me bodo videli.«

Zanimiv in okusen način za praznovanje vstajenjske zgodbe, kaj ne? Bog požegnaj in aleluja!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja