Vrt – čudež oblikovane narave

Thumbnail

Prej ali slej se konča tudi čas, ko je stanovanjska hiša v gradnji. Takrat pride čas za to, da se človek ukvarja tudi z bolj prijetnimi stvarmi. Ureditev vrta je prav gotovo eden izmed najlepših konjičkov.

Mihovci v Medvodah smo si vrt zamislili kot nekakšno odkritje skritega paradiža.

Celotna parcela je obkrožena z živo mejo. Kot taka tvori mejo med skritim vrtom in svetom tam zunaj. Od zunaj tako pravzaprav ne moreš vedeti, kaj te čaka na drugi strani. Na sam vrt se pride le skozi en vhod, in sicer pod obokom z vrtnicami. Zamislili smo si ga kot celoto, sestavljeno iz posameznih delov, ki se medsebojno dopolnjujejo.

Vodni vrt – naravni biotop

Ob samem vstopu na vrt pritegne pogled vodni vrt. Ta je v vsakem pogledu središče celotnega dogajanja.

Vodni vrt na prvi pogled deluje kot naravni biotop. To tudi je, vendar pa s precejšnjo pomočjo urejevalcev vrta. Izgradili smo ga že pred desetletjem in sedaj je v svoji najlepši podobi.

Da vodni vrt izgleda tako kot treba, je treba še kako poznati njegove zakonitosti. Preden smo se ga lotili, sem kar nekaj časa zbiral vse potrebne informacije in prebral marsikatero knjigo. Vodni vrt mora biti vedno narejen pod točno določenimi pogoji. V tem primeru nas razveseli s kristalno čisto vodo in pestro zbirko vodnih rastlin in vodnega življa. Če pravil ne upoštevamo, pa se spremeni v obupno kloako.

Kako je narejen vodni vrt?

Naš vodni vrt je narejen iz folije. Sama folija pa je obložena s kamnito oblogo, ki tvori približek naravnega okolja. Pri izgradnji vodnega vrta se je v vsakem primeru potrebno izogniti že izdelanim plastičnim kadem, ki služijo kot približek naravnemu okolju. Ti bazeni so običajno premajhni in preplitvi. V njih se voda preveč segreva in kot taka spodbuja nekontrolirano rast alg. Ribnik mora biti globok vsaj en meter na najglobljem delu, njegove brežine pa morajo imeti sadilne police.

Pri izboru rastlin je potrebno slediti zahtevam po globini vode in tudi izgledu okolice, da se rastline medsebojno ne prekrivajo. Sadike lokvanjev je najbolje posaditi v vedra, v katerih je bil nekdaj Jupol. V primeru, da jih sadimo v sadilne košare, nežne vodne rastline razvijejo trdovratni preplet korenin in onemogočajo kakršno koli urejanje dna ribnika.

Ko vodni vrt oživi …

V tako nastali ribnik, ki ima v našem primeru dimenzije 4.5 x 3.5 metra, se naseli zlate ribice. Kačji pastirji, vodni hrošči in dvoživke pa pridejo kar same, ne da bi jih kdo vabil.

Vodni vrt ima prav posebej lep izgled v primeru, ko je na njem tudi nekaj dinamike. Na robu ribnika stoji manjši grič, v katerem je skrit vodomet. Sistem črpalk dovaja vodo, ki se po potočku in preko manjšega slapu spet vrača nazaj v ribnik. Dinamični ribnik tako poskrbi za s kisikom bogato vodo in pritegne naš pogled.

Uporabno in lepo

Poleg samega vodnega vrta imamo še uporabni vrt, raznovrstno zbirko sadnega drevja in številne trajnice in enoletne rastline.  Z povrh pa še zbirko grmovnic, kot so hibiskusi, javorji in ameriške borovnice, ki popestrijo okolico.

Dvakrat na leto, zgodaj pomladi in jeseni, ko je najprej potrebno vrt pripraviti, jeseni pa pospraviti, je z vrtom veliko dela. Vse ostalo pa je le zabava pri delu na urejenem vrtu.

Ostane nam le še, da na vrtu najdemo prostorček za pletene stole, nizko mizico in da ob knjigi uživamo razgled na podobo urejene narave. 

 

 

Fotografije: Janez Mihovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja