Vprašanja, na katera moram pogosto odgovarjati kot mama, ki je doma

Vir: Shutterstock

Kot mama, ki je doma, sem še čista začetnica. Šele leto in pol je, odkar sem »resno delo« zamenjala za »predpasnik«, kot sem nekajkrat slišala, da se temu reče. In kot mama, ki je doma, moram pogosto odgovarjati na ena in ista vprašanja.

Ti ni dolgčas?

Dolgčas mi ni bilo že leta. Ne prej, ko sem delala, ne še pred tem, ko sem študirala in tudi sedaj mi ni. In mi ne bi bilo tudi, če bi vsak dan podaljšali za nekaj ur. Zato niti ne razumem dobro vprašanja, zakaj bi mi bilo dolgčas.

Je to mišljeno na način, da se mami, ki je doma, nič ne dogaja ali na način, da mama, ki je doma, nič ne počne?

Kajti kot mami, ki je doma, se stvari ne prenehajo dogajati. Še vedno bere, še vedno se druži z drugimi ljudmi, še vedno kolesari in teče. Še vedno gre v kino, in da, celo na bowling gremo mame, ki smo doma! Gremo ven na zmenek s svojim možem ali na ženski večer. Za takšne in podobne stvari ni pogosto časa, prepričana pa sem, da jih ne počnemo niti redkeje niti pogosteje kot mame, ki delajo.

Če pa bi mi moralo biti dolgčas zaradi tega, ker doma ni kaj početi, bi bila pa prav vesela, če bi mi kakšen dan bilo malo dolgčas :).

Nisi osamljena?

Ne, nisem cele dneve sama z otroki. Cele dneve sem skupaj z otroki, kar je bistvena razlika.Odgovor na to sem delno že podala. In ob dveh malčkih, ki nista v vrtcu (o, na kakšna vprašanja moram odgovarjati šele glede tega!), je res težko biti osamljen. Zabavno je. Jaz se učim od njiju in onadva od mene. Raziskujemo, zabavamo se, urita se v doseganju svojih »pravic« in jaz se urim v potrpežljivosti. Ne, nisem osamljena in niti nisem – kot mi marsikdo reče – cele dneve sama z otroki. Cele dneve sem skupaj z otroki, kar je bistvena razlika.

O, blagor tebi!

Ni ravno vprašanje, je pa pogost vzklik. “Nisi pod stresom, časa imaš na pretek, kadarkoli lahko počivaš.” S takšnimi cvetkami se mame, ki so doma, pogosto srečujejo. Včasih se mi je sogovorniku še ljubilo razlagati, zakaj ni ravno tako, kot si on predstavlja. Pa sem s tem prenehala. Nekaterim ustreza takšen, nekaterim drugačen način (družinskega) življenja. In prav je tako, da le vemo, da smo v tem srečni in izpolnjeni.

Ni enolično?

Aaam, ne. Ravno nasprotno. Kljub temu da se poskušam držati nekih rutin, pogosto ne vem, kako se bo dan začel in kako končal. In kako bo potekal vmes kljub skrbno pripravljenem planu. Če sem se čemu težko privadila, odkar sem doma, gotovo izberem to: umirjeno se prilagajati nepredvidljivim dogodkom.

Pa se ti splača?

Odvisno, o kateri enoti se pogovarjamo. Če govorimo o tem, da je vsak mesec družinski proračun opeharjen za 1.000 €, potem je odgovor ne.

Toda naš čas in življenje sta postala tako obogatena, da je moj odgovor striktno da! Vsak dan se vsaj dvakrat skupaj posedemo za družinsko mizo (kar je bil prej zgolj luksuz nedelje). Jemo sproti in zdravo pripravljene obroke, medtem ko smo prej samo na hitro izžrebali in odmrznili predpripravljene obroke katere od babic. Svoje otroke vzgajam in varujem sama in to ne samo 2 uri na dan.

Svoje produktivnosti konec meseca res ne morem prikazati z denarjem. Lahko pa vam pokažem odnose in ljudi, ki so srečnejši, odkar sem doma.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja