Vikend za bistveno

Thumbnail

21 parov z vseh koncev Slovenije, različnih generacij, različnih »barv in oblik« (prav vsak od njih edinstven), z različno kilometrino skupaj prehojene poti, z različnimi izkušnjami in pričakovanji se je med 4. in 6. aprilom zbralo v Celju.

Tisto, kar jih je kljub različnosti pripeljalo skupaj, pa je bila želja po tem, da bi se dobro pripravili na vstop v zakon, predvsem pa na dolgo pot v njem.

Vikend s srečanjem v živo se je zdel kot nekakšna težko pričakovana nagrada za vseh 14 pred tem premaganih »ovir« oziroma izzivov. Več kot dva meseca so bili vsak petek soočeni z novo temo za skupen pogovor, potem pa še povabljeni k temu, da svoje doživljanje podelijo z drugimi pari v eni od treh internetnih forumskih skupin.

Prvič spoznavno srečanje

Prvič pa se je tokrat zgodilo, da obrazi, s katerimi so se pari srečali na vikendu, večinoma le niso bili več čisto novi. V tokratnem terminu e-priprave smo se namreč že v prvem mesecu srečali na spoznavnem srečanju v živo, ki je pripomoglo k temu, da je forumska izmenjava potem laže in bolj sproščeno stekla.    

Priprave na poroko so pogosto zaznamovane s 1001 organizacijsko podrobnostjo – od glasbe, rož, oblačil, povabljenih pa do barve pentelj in urejanja novega doma. V vsej tej kopici malih in velikih skrbi se kaj hitro zgodi, da par izgubi izpred oči tisto bistveno, zaradi česar se sploh poroča. Ali pa se vanj naseli malce tesnobe, negotovosti, morda celo strahu. Sva res ravno midva za skupaj? Bova zmogla? Kako dobro v tej situaciji dene konec tedna, v katerem se lahko zaustavita in posvetita samo bistvenemu – razmišljanju o poročni obljubi, zvestobi, popolni podaritvi drug drugemu, zakonu kot zakramentu, skupnemu življenju po poroki …

Spoznal sem …

Nekateri so na vikendu še posebej močno doživeli srečanje v samo moški/ženski skupini, v kateri so odkrito spregovorili o najbolj intimnih stvareh. Posebej nekateri moški so se navduševali: “Kako dobro dene tak iskren moški pogovor. Zdi se mi, da bi se lahko pogovarjali še cel dan!” A tudi ženski del je priznaval “osvobajajočo moč iskrenosti” in pomirjujoči učinek ugotovitve, da mnoge stvari doživljamo precej podobno.

 Ugotovil sem, da se moram bolj potruditi, da jo bom zares razumel, ni dovolj, da jo samo poslušam.Na vikendu so se porodila tudi številna nova spoznanja, ki so kakemu paru odprla povsem novo smer v odnosu, drugim pa dala potrditve ali spodbude, da vztrajajo pri zastavljenem. “Ugotovil sem, da se moram bolj potruditi, da jo bom zares razumel, ni dovolj, da jo samo poslušam.” “Vidim, da moram najprej pri sebi postaviti stvari na svoje mesto, potem bo lažje tudi v odnosu.” “Spoznavam, kako je pomembno bolj upoštevati svoje telo.” “Želim si, da bi zmogla bolj zares zaživeti najino duhovnost.”

Najbolj pa mi v ušesih odzvanjajo besede enega od udeležencev: »Pravzaprav sva na vikendu ugotovila, da imava več težav, kot sva se prej zavedala. Hkrati pa sem spoznal tudi to, da jo zares ljubim in da se zares želim poročiti z njo

Čeprav je bil tudi tokratni vikend intenziven in naporen, saj izzivalne teme, skupni pogovori in podelitve v skupinah vrtajo v globino, zastavljajo vprašanja in tudi vznemirjajo, pa je bilo na koncu vendarle čutiti veliko veselja in miru v odhajajočih. Upajmo, da bo ta občutek pare spremljal vse do poroke, tudi skozi včasih naporne priprave, in da se bo še poglobil ob vstopu v zakon!

Foto: V. M., T. P. in N. Š.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.