Veliki petek – vredni krvi Boga

Thumbnail

Tihota. Zvonovi molčijo. Po lesu teče kri, ki je svetu prinesla odrešenje …

Danes je edini dan v letu, ko se nikjer po svetu ne obhaja evharistična daritev. Razlog: ker se spominjamo Jezusove daritve na križu. »Prepustil se je našim grešnim rokam, ki so ga pribile na križ,« molimo v evharistični molitvi.

Veliki petek. Vsak od nas ga pozna. Tiste krike duše, ki predrejo celo nebo …Ranjena ljubezen. Ranjeno dostojanstvo. Ranjeno telo. Ranjeno srce … Kdo od nas tega ne pozna? In kolikokrat se ob tem počutimo same, zavržene in zapuščene. Kdaj celo od najbližjih. To je najhujša vrsta bolečine.

In prav to tudi Kristus najbolje pozna. Takrat predre dušo krik: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« Glas Sina samega, ki ve, kaj pomeni bolečina in obup. To je dan, ko se nebo stemni, ko prijateljev ni nikjer, ko vpiješ in ni odgovora, ko se vse zdi farsa …

To je Veliki petek. Vsak od nas ga pozna. Tiste krike duše, ki predrejo celo nebo. A danes ti trenutki dobivajo novo razsežnost. Danes so vse bolečine mož in žena, očetov in mater, otrok in mladostnikov položene v razprostrte roke, ki so bile ranjene zato, da bi mi ozdraveli.

Zato je danes tisti dan, ko smo tudi mi povabljeni, da na razkriti oltar zavestno položimo najtežje trenutke našega življenja.

Obredi velikega petka so globoki in pomenljivi. So najstarejša oblika starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti, sestavljeni pa so iz treh delov:

1) Opravilo Božje besede

Po berilih se posluša poročilo evangelista Janeza o Jezusovem trpljenju in smrti. Ta prvi del bogoslužja se zaključi z desetimi daljšimi in posebnimi prošnjami, ki so tudi vsebinsko zelo bogate. V njih se na poseben način spomnemo tudi vseh neverujočih.

2)  Razkrivanje in češčenje križa

To je posebno globok in pretresljiv del. Ob trikratnem povabilu: »Glejte les križa, na katerem je Zveličanje sveta viselo,« se odgovori: »Pridite, molimo!« Znamenje našega odrešenja nato počastimo s poklekom, poklonom ali poljubom. Verniki tako na viden in konkreten način izrazimo svoje globoko spoštovanje do Ljubezni, ki se je pustila križati, da bi nam bilo vrnjeno dostojanstvo Božjih otrok.

3) Obhajilo

To je zadnji del obreda. Čeprav se danes svete maše ne darujejo, lahko vsi, ki so na to pripravljeni, prejmejo sveto obhajilo. Ker je Bog tisti, ki se ne neha podarjati. Dan za dnem.

Naj vsakemu od nas Ljubezen spregovori sama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja