Vam zmanjkuje idej? Zdravi zajtrki

zajtrk

Vsi vemo, kako pomemben obrok v dnevu je zajtrk, kako težko se je včasih potruditi in jesti zjutraj (še posebej, če to zahteva 20 minut spanca manj!) in kako zoprno je stati pred polnim (!) hladilnikom – brez idej …

 

Za začetek bom nasula nekaj idej za zajtrke, s katerimi so nam postregle naše mame. Morda smo jih ob preveč izbire kar malo pozabili?

 • “Drobivci” – nadrobljen kruh v mleko. Kdaj ste si jih nazadnje privoščili? Jed pogreje in okrepi, še posebej če je mleko domače, polnomastno, nehomogenizirano. Če poznate “kravco in štalco”, potem nekateri strokovnjaki pravijo, da je najbolje piti mleko, ki še ni prekuhano. Načeloma pa mleko sluzi in ga poznavalci hrane ne priporočajo vsakodnevno. Spet drugi trdijo, da je najboljša hrana hrana naših babic. Te so pile mleko tudi 2- do 3-krat dnevno!
 • Domača marmelada in maslo. Še posebej tekne, če ste jo skuhali vi ali vaša mama. Domača marmelada, če dolgo stoji v hladilniku, rada začne plesneti. Zato jo jeseni, ko jo kuhate, pripravite v manjše lončke. Če marmelado kupujete, dobro premislite, kaj je ceneje – večji lonček, ki ga zaradi plesni pol zavržete, ali manjši lonček, ki je malo dražji. Maslo je precej bolj zdravo od margarine, predvsem pa ni obvezno ne maslo ne margarina. 
 • Med z maslom. Slastno, zdravo, za hiter zagon. Med je zelo sladek in hitro dvigne nivo sladkorja v krvi, zato imamo dokaj hitro po zaužitju veliko energije. Slabo je le, da nivo sladkorja prav tako zelo hitro tudi pade. Sama sem po “medenem” zajtrku kmalu zelo lačna. Dobra rešitev je med na polnovrednem kruhu. Tega izbirajmo modro – ni vsak kruh, ki ima po vrhu potresena semena, polnovreden (iz celega pšeničnega zrnja). Ni vsak kruh, ki ni bele barve, iz črne ali polbele moke, temveč je lahko barvan. Večina kruha v trgovinah pa ima številne aditive, barvila, konzervanse (a kljub temu zdrži bistveno krajši čas, kot če bi ga pekli doma – le da bi ga čim prej zopet kupili …).
 • Mlečni riž. Se še spomnite, kakšnega je pripravila vaša babica? Vam je dovolila žličko kakava? Ste že poskusili poleg mlečnega riža jesti (sadni) jogurt? Sliši se nenavadno, je pa zelo okusno in zdrava zamenjava kakava. Ker se riž kuha kar lep čas (do pol ure), je tak zajtrk primeren predvsem ob sobotah.
 • Mlečni zdrob. Kuhan je precej hitreje kot riž, zato si ga lahko privoščimo tudi, če nimamo veliko časa. Otroci ga obožujejo. Namesto kakava lahko uporabite rozine. “Narišite” z njimi oči, nosek in usta ter spravite svojega malčka v smeh že zjutraj.
 • Kuhana jajčka – vedno dobra in okusna. Čas kuhanih jajc je vse bližje, a jih ne skuhajte preveč, saj jih boste kar nekaj dobili tudi v dar (kljub vsemu moramo malo paziti na raven holesterola :)).
 • Ocvrta jajčka na oko – če jih pečete v teflonski ponvi, uporabite le malo olja. Če pečete več jajc naenkrat in imate radi ravno prav zapečena, jih je dobro najprej ubiti v skodelico, nato pa vse hkrati vliti na ponev. Pri tem vam maščoba ne prši vse naokrog, jajca pa razbijete bolj umirjeni, zato je verjetnost, da se vam bo kakšno razlilo, manjša. V času paprik lahko narežete slab centimeter široke obroče iz paprike. Položite jih na ponev, nato pa vanje razbijete jajčka. Jajčka so tako lepo ujeta v “ograjici” iz paprike, rahlo popečena paprika pa je odličnega okusa. 
 • Umešana jajčka – kot otroku so mi bila najbolj všeč. Seveda če sem jih obilno posula s sladkorjem … Umešana jajčka so lahko slana ali sladka. Če jih sladite, beli sladkor raje zamenjajte z rjavim (pazite pri nakupu, da ne gre za obarvan beli sladkor), melaso, medom.

V današnjem času pa radi zajtrkujemo:

 • Jogurte s kosmiči. Pri izboru enega in drugega moramo biti pozorni. Veliko bolje je kupiti navadne jogurte in jih zmešati z domačo marmelado, sadjem iz kompota ali medom, kot pa kupovati sadne jogurte. Slednji namreč pogosto vsebujejo umetna barvila in umetne arome (ki jih pridobivajo iz nafte), precej škode povzročajo tudi umetna sladila. Naj vas ne zavedejo “0,0 % maščobe” ali nizko število kalorij – vprašajte se, kaj jogurt dejansko vsebuje, saj ni voda … Jogurtov ne kombinirajte s surovim sadjem, ker to v želodcu povzorča vrenje in odlične pogoje za razrast neprijaznih glivic. Tudi pri kosmičih imamo iz dneva v dan več izbire. V družini še najraje posegamo po koruznih. Ogromno kosmičev je slajenih in aromatiziranih. Kupujte previdno. Muesliji so večinoma manj problematični, vendar pa jih otroci nimajo preveč radi. Nekateri trdijo, da so muesliji precej boljši, če jih večer prej namočimo v vodo.
Ob nakupovanju hrane berimo etikete! Izogibajmo se sladilom, sladkorju, ojačevalcem okusa, aromam, barvilom …
Tudi kosmiči in muesliji, čeprav v reklame zatrjujejo, da so, niso nujno zdravi.
Ne pozabimo, da so sintetični vitamini, ki jih dodajajo k prehrani pogosto bolj škodljivi,
kot če jih sploh ne bi bilo, vitamine pa zaužijmo raje s svežim sadjem.
 • Skutne namaze, ki jih pripravimo za nekaj dni vnaprej. Bananin skutni namaz ne zahteva drugega kot banano in skuto. Po želji še cimet. Če pripravljate slane skutne namaze (z zelišči, tuno …), jih je potrebno dosoliti, včasih celo malo sladiti.
 • Sadje – še posebej, če imate težave s prebavo. Privoščite si jabolko, kivi in pomarančo. Če je to premalo, dodajte še košček črnega kruha s sirom.
 • Med in kislo smetano. Božanska sladko-kisla kombinacija. Najprej namažite med, nato pa čez še kislo smetano!
 • Topljeni sirček s salamo. Čeprav smo navajeni salamo jesti za večerjo, ne pozabimo, da so pomembnejši krepki zajtrki kot večerje!
 • Tople kruhke – namažemo bodisi z majonezo, maslom, kečapom ali samo natremo s česnom. Posujemo s poljubnimi začimbami (rožmarin, origano, kumina …), obložimo s salamo, sirom, papriko, paradižnikom … in spečemo. Mljask! Čeprav majoneza ali kečap ne spadata med zdravo prehrano, ob zmerni uporabi ne povzročata težav.
 • Kikirikijevo maslo. Ste že poizkusili? Okusa se mora človek kar malo navaditi, saj ne veš, ali bi okus bolj ustrezal, če bi bil malo slajši ali malo bolj slan. Vsekakor tekne, vsebuje pa veliko maščob. 
 • In nenazadnje, če se bo občasno za zajtrk na mizi znašel čokoladni ali lešnikov namaz, ne bo nikomur škodoval.
 
Dovolimo otroku, da si sam izbere kaj in koliko bo jedel. Izbiro mu olajšajmo s tem,
da mu ponudimo le dve reči (npr. Boš med ali marmelado?) Tako bo imel občutek, da si je 
zajtrk izbral sam, hkrati pa ne bo imel vsega na razpolago od česar bi vedno izbral eno in isto.

Poleg zajtrka lahko ponudite različne napitke: mleko, pomarančni sok, tekoči jogurt, belo (žitno) kavo, kakav, kefir, čaj – odvisno tudi od letnega časa.

Upam, da bo članek pomagal k pestrim zajtrkom. Vse bralce vabim, da v komentarje zapišejo še svoje ideje!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Polonca, hvala za ideje! Pri nas je večkrat na mizi tudi (mlečni) močnik z dodatki (kakavom, rozinami…) in pa koščki sadja preliti z jogurtom ali skuto.

 2. Mogoče vam bo smešno, ampak močnika pa ne znam pripraviti 🙂

  Sadje z jogurtom je tudi meni všeč, sem pa pred kratkim prebrala, da v želodcu mešanica zavre in ustvarja idealno okolje za glivice – če ima kdo z njimi težave, tako kombiniranje ni priporočljivo (info sem prebrala v knjigi Sanje Lončar: Resnice in zmote o Candidi).

  1. Tudi polenta kuhana kar na mleku kot zdrob je okusna za zajtrk ali pa jajčka s polento (lahko tudi z ostanki polente od prejšnjega dne).

 3. Joj, verjamem, da vam to povzroča težave…
  Takole na hitro se lahko spomnim:
  Sadje (ki je za zajtrk tako ali tako priporočljivo in zelo dobro deluje na prebavo)
  Sojin jogurt in drugi izdelki iz soje
  Marmelada, med ali drugi namazi na kruhu
  Koruzni kosmiči (moja hčerka jih zelo rada zoba kar tako, brez mleka, zraven lahko postrežete pomarančni sok)
  obloženi riževi vaflji
  (če mi pade še kaj na misel, še zapišem)

  Srečno in želim, da alergijo čimprej preraste!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja