V Franciji v plenicah odkrili mnoge škodljive kemikalije

Foto: Canva

Francoska nacionalna zdravstvena agencija Anses je v plenicah za dojenčke našla več zdravju zelo nevarnih kemikalij, katerih vrednost je v plenicah presegala mejne vrednosti.

Znanstveniki so preizkusili 23 vzorcev otroških plenic, ki bi jih je bilo mogoče v Franciji kupiti med letoma 2016 in 2018. Nekatere potencialno škodljive kemikalije so odkrili celo v plenicah z ekološko oznako.

“Zelo znane blagovne znamke”

Poročilo, ki ga je francoska agencija za hrano in okolje  Anses objavila v sredo sicer ne navaja blagovnih znamk teh izdelkov, vendar je poudarila, da gre za “zelo znane blagovne znamke“.

Raziskovalci so odkrili približno 60 kemikalij. Med najdenimi kemikalijami pa je tudi glifosat, herbicid, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija sicer ni prepovedala, čeprav je ocenila, da je verjetno rakotvoren. Nekatere druge snovi, ki so jih našli v planicah, lahko najdemo tudi v dimu cigaret ali izhlapevanju dizelskega goriva, med drugim aromatske ogljikovodike, dioksine in furane, piše v več kot dvesto strani dolgem poročilu. Proizvajalci pa so plenicam dodajali tudi dišave, ki povzročajo alergije.

Meritve in izračuni temeljijo na analizi vzorcev 4000 plenic, nemenjenih otrokom od rojstva pa do tretjega leta starosti. Škodljive kemikalije se v telo prenašajo skozi otrokovo kožo ali ob stiku z urinom in nato preko kože.

“Nekatere nevarne snovi, ki smo jih odkrili med analizo, so povsem presegle dovoljene mejne vrednosti,” je pojasnil predstavnik Ansesa Gerard Lasfargues, kjer so izvedli do sedaj prvo takšno raziskavo.

Zdravstvenih tveganj niso izključili

Francosko ministrstvo za zdravje je proizvajalcem že pretekli teden naročilo, da v 15 dneh pripravijo “akcijski načrt“ za odstranitev spojin v plenicah, ki bi lahko bile nevarne za zdravje ljudi. Ministrica za zdravje Agnès Buzyn se je objavi rezultatov rečala s predstavniki proizvajalcev. Čeprav v raziskavi piše, da odkritje ne predstavlja neprosredne nevarnosti za zdravje otrok, ministrica prizanava, da to ne izključuje dolgoročnega tveganja za zdravje, zato je po njenem treba narediti vse za zaščito otrok

Študij, povezanih s tveganji za zdravje zaradi nošenja plenic še ni, zdravstvenih tveganj glede na škodljivost kemikalij ni možno izključiti. Do sedaj se je na rezultate odzval le Pampers, kjer so zatrdili, da njihove plenice ne vsebujejo pretirane vrednosti škodljivih snovi.

Ker gre za znane blagovne zamke, ki se najverjetneje prodajajo tudi v tujini, previdnost ni odveč tudi pri nas.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja