Uporaba matičnih celic in popkovnične krvi

Thumbnail

V okviru letošnjega Tedna za življenje bo tudi predavanje z naslovom »Uporaba matičnih celic iz popkovnične krvi novorojenčka.« V četrtek, 6. oktobra, bo o tem predaval italijanski strokovnjak, prof. Antonio Spagnolo, dr. medicine, direktor Inštituta za bioetiko univerze »Sacro Cuore« iz Rima. Predavanje bo v dvorani teološke fakultete v Ljubljani.

Zanimanje za matične celice se je v zadnjem času zelo okrepilo. Matične celice so predmet intenzivnega raziskovanja, saj se lahko zdravljenje z njihovo uporabo v prihodnosti precej razvije. Obstajajo tudi že uspešne oblike zdravljenja s pomočjo t. i. odraslih matičnih celicah (denimo pri rakastih in krvnih obolenjih, možganskih poškodbah).

Ker pa je za uporabo matičnih celic, ki jih odvzamejo iz popkovične krvi, potrebna ustrezna hramba, ki jih v tako imenovanih »bankah« izvajajo zasebna podjetja, je na tem področju v zadnjem času tudi veliko marketinških aktivnosti.

Mnogi starši so zato ob rojstvu otroka v dilemi, ali se odločiti za investicijo shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi. Pri tem tehtajo med trenutnimi stroški in potencialnimi koristmi, ki jih obeta razvoj medicinske znanosti v prihodnje.

Hiter razvoj medicinske znanosti pa vedno prinaša s seboj tudi etične dileme, še posebej če gre za postopke v zvezi s spočetjem, nosečnostjo in rojstvom. Največja nevarnost pri matičnih celicah je v tem, da je najboljše matične celice moč pridobiti iz zgodnejših stopenj razvoja človeškega zarodka, ki pa odvzema t.i. embrionalnih matičnih celic ne preživi.

Ker v današnji kulturi in medicini žal čedalje bolj izginja zavest, da človek nastane s spočetjem, se lahko utemeljeno bojimo, da bo človeštvo v prihodnje iskalo poti, kako z »dobrimi nameni« utemeljiti odvzemanje in uporabo embrionalnih matičnih celic.

Druga dilema pa je v dostopnosti matičnih celic. Kot družba bi si morali prizadevati, da bi bile matične celice shranjene na način, ki bi omogočal, da jih lahko poleg darovalca uporabijo tudi tisti, ki nimajo shranjenih lastnih matičnih celic.

Gotovo bo predavanje italijanskega strokovnjaka dobrodošlo za vse starše, ki se zanimajo za shranjevanje matičnih celic iz popkovične krvi. Glede na njegovo dosedanje delo in ukvarjanje z etičnimi dilemami bo staršem gotovo posredoval objektivno informacijo, ki jim bo pomagala pri odločitvi.

Debata o shranjevanju matičnih celic na forumu iskreni.net: http://www.iskreni.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=3335.

Prof. Spagnolo je letos maja že bil gost v Sloveniji na mednarodnem simpoziju z naslovom »Matične celice, popkovična kri in posteljica v regenerativni medicini.« Pogovor z njim si lahko preberete na spletni strani Družine: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/9DCC2EF450B581B5C12578A900288041?OpenDocument.

Program Tedna za življenje, ki ga organizira Gibanje za življenje: http://www.google.si/search?aq=f&gcx=w&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=gibanje+za+%C5%BEivljenje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja