Umivanja nog na veliki četrtek odslej lahko deležne tudi ženske

Thumbnail

Na osebno pobudo papeža Frančiška bo pri slovesni maši na veliki četrtek letos prišlo do pomembne novosti – vsi duhovniki bodo lahko v obred umivanja nog vključili tudi ženske.

“Lansko leto sem z občudovanjem opazoval, kako je papež Frančišek na veliki četrtek umival noge zapornikom, tako moškim kot ženskam,” pravi Simon Potnik, župnik v Slovenj Gradcu.

“A obenem sem si mislil: ‘Njemu je dovoljeno, on je avtoriteta in lahko, meni pa ne. Morda je tradicija še premočna …’ Zato sem z veseljem sprejel, da je z novim dekretom ta možnost zdaj dana vsem duhovnikom.”

Pred 4 leti obreda sploh ni bilo, letos bodo vključene tudi ženske

 

Ko je Simon pred 4 leti prišel v Slovenj Gradec, v župniji obreda umivanja nog na veliki četrtek niti ni bilo – obred namreč ni obvezen in se vsak duhovnik lahko zanj svobodno odloči.

Simon ga je uvedel, a seveda v skladu s tradicijo, ki je velevala izbor “častitih mož” izbiral doslej samo moške. Letos pa bodo v obred vključene tudi ženske.

Župnija Slovenj Gradec je del “Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec”, v kateri so še župnije Pameče, Stari trg in Sele.

Slovesno mašo na veliki četrtek imajo v pastoralni zvezi župnij samo eno. Vsi duhovniki se bodo z verniki iz štirih župnij tokrat zbrali v cerkvi v Slovenj Gradcu. Pri obredu umivanja nog sodeluje samo eden od duhovnikov, tokrat bo to Simon.

 

Močna izkušnja za starše prvoobhajancev

Čeprav navodilo o obredu umivanja nog priporoča, da duhovnik izbere skupino vernikov, ki čimbolj ponazarja raznolikost Božjega ljudstva – laike, duhovnike, poročene, samske, posvečene, zdrave, bolne, otroke, stare, mlade … in seveda moške in ženske – so duhovniki pastoralne zveze Slovenj Gradec tokrat naredili ožji izbor.

K obredu umivanja nog so namreč povabili izključno starše letošnjih prvoobhajancev, tako očete kot mame.

Zakaj tak izbor? Simon pravi, da bodo na tak način laže približali skrivnost evharistije in Jezusovega služenja najprej otrokom, potem pa tudi njihovim staršem in seveda vsem župljanom.

Včeraj, dan pred velikim četrtkom so imeli z vsemi, ki bodo sodelovali pri obredu, vajo. Simon nam je zaupal, da je že vaja bila zelo močna izkušnja.

Eden od očetov je po njej dejal takole: “Hvala, da ste nam omogočili, da bomo lahko na tak način zgled svojim otrokom. Ko nas bodo jutri opazovali pri maši, bodo videli, da mislimo resno.”

Gre za pravilnejše razumevanje zapovedi ljubezni

Ženske bo v obred umivanja nog med mašo velikega četrtka vključil tudi Slavko Kranjc, župnik v župniji Prihova. Izbral je 5 žensk: invalidko s celebralno paralizo, vzgojiteljico, študentko medicine in dve ministrantki, ter 7 moških: 4 ključarje (starejše moške), kateheta (teologa) in ministranta.

 

“Z izborom sem želel podčrtati, da je Cerkev služeča do vseh, da ni priviligirancev, ampak da smo vsi Božje ljudstvo,” pravi Slavko Kranjc, ki je poleg služenja kot župnik tudi profesor na teološki fakulteti in to prav za področje liturgije, zato smo ga povprašali tudi za strokovni komentar o tej spremembi.

Slavko Kranjc spremembo v obredu podpira, saj meni, da gre za pravilnejše razumevanje zapovedi ljubezni, ki jo je Jezus dal učencem prav na veliki četrtek: “Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj.”

Obrednik je doslej predpisoval izbiro samo moških, ki so predstavljali apostole. Zato je bil poudarek na poslanstvu apostolov oziroma duhovnikov, ne pa na zapovedi ljubezni.

Zdaj, ko je možno izbrati tako moške kot ženske, in to v vsej raznolikosti, pa je po Krajnčevem mnenju poudarek na zapovedi ljubezni: “Zapoved ljubezni namreč ne zadeva samo apostolov, ampak vse v Cerkvi: moške in ženske, stare in mlade, zdrave in bolne preproste in učene.”

Bolj avtentično razumevanje tistega, kar je želel Jezus

Res je, da ta sprememba ne sledi dosedanji liturgični praksi, priznava Kranjc, a obenem poudarja, da pa sledi bolj avtentičnemu razumevanju tistega, kar je želel Jezus: da smo eno Božje ljudstvo (moški in ženske) in da smo si med seboj eno, za kar je Jezus molil prav na veliki četrtek.

“Lahko rečemo samo ‘hvala Bogu’, da smo obdarjeni s takšnim papežem, ki mu je duh evangelija nad črko in tradicijo, zavzetost za celotne Božje ljudstvo pa nad ustaljenimi navadami in običaji,” še dodaja Slavko Krajnc.

Veliki četrtek nas vabi, da bi se sklonili k vsakemu človeku in nikogar izključevali

O obredu umivanja nog je spregovoril tudi duhovnik Karel Gržan v letošnji postni akciji Dotik usmiljenja.

Koliko se bo nov način izbora sodelujočih letos in v prihodnjih letih uveljavil tudi v Sloveniji, bomo videli. Gotovo je dobro, da je ta možnost svobodna izbira, saj je za ta premik potrebna neka dozorelost – bodisi na strani duhovnika ali ljudi.

Ali bo v obred umivanja nog na veliki četrtek ženske vključil tudi kateri od slovenskih škofov, nam ni uspelo izvedeti. Ko smo poizvedovali na tajništvu Slovenske škofovske konference, so nam po nekaj dneh sporočili, da jim nobeden od škofov še ni sporočil, da bi se za to odločil.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja