Umetna oploditev povezana z razvojem astme?

Thumbnail

Nova angleška raziskava je pokazala, da se pri otrocih, spočetih z biomedicinsko pomočjo, pogosteje kot pri drugih razvije astma ali druge dihalne težave.

Raziskovalci z univerz v Oxfordu in Essexu v Veliki Britaniji so odkrili močno povezavo med umetno oploditvijo in večjo možnostjo za razvoj astme in drugih respiratornih bolezni. Po njihovih podatkih so možnosti za razvoj astmatičnih bolezni za otroke, ki so bili spočeti z biomedicinsko pomočjo, med dvakrat in štirikrat višje kot pri otrocih, spočetih na naraven način.

Do teh ugotovitev so prišli, potem ko so pod drobnogled vzeli podatke 19 tisoč otrok, rojenih med letoma 2000 in 2002, ko so bili stari med 5 in 7 let. Med njimi je bilo tudi 100 otrok, spočetih z biomedicinsko pomočjo.

Pri analizi rezultatov so izključili dvojčke in upoštevali druge dejavnike, ki prispevajo k  nastanku astme, kot so prezgodnje rojstvo, kajenje družinskih članov, indeks telesne teže, socialno ekonomski status družine in navzočnost hišnih ljubljenčkov. Svoje izsledke so objavili v reviji Human Reproduction.

To ni bila prva raziskava s podobnimi rezultati. Leta 2011 so švedski raziskovalci v ločeni študiji prav tako odkrili povezavo med oploditvijo z biomedicinsko pomočjo in astmo, poleg tega pa tudi s hiperaktivnostjo (ADHD) in cerebralno paralizo. Avstralci pa so lansko leto odkrili tudi povezavo z različnimi razvojnimi okvarami otrok.

Novejše ugotovitve sicer ne dokazujejo, da bi bila umetna oploditev neposredni vzrok za razvoj astme ali drugih bolezni, vendar postavljajo pomembna vprašanja o vplivih postopkov umetne oploditve na kasnejše otrokovo življenje in razvoj. Raziskovalce spodbujajo k novim študijam in spraševanjih po točnem vzroku za pogostejša obolenja umetno spočetih otrok, starše pa k temeljitem premisleku in upoštevanju drugih metod za zdravljenje neplodnosti, kakršni sta FertilityCare sistem in NaPro tehnologija.

Vir: naturalnews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja