Tudi v nogometu obstajajo trenutki, ki jih denar ne more kupiti

Foto: Shutterstock

Začel se je težko pričakovani spektakel in največji športni dogodek v letu 2022, svetovno nogometno prvenstvo v Katarju. Država gostiteljica je v letih in predvsem v zadnjih mesecih pred prvenstvom požela veliko zgražanja in očitkov o kršenju osnovnih človekovih pravic, ki se nanašajo predvsem na delavce migrante, ki so pri pripravi prvenstva (izgradnja stadionov in druge infrastrukture) delali v nemogočih razmerah, pri tem pa bi naj, po podatkih organizacije Amnesty International med letom 2010 in 2019 umrlo več kot 15.000 delavcev.

Ob tem je v prvih tekmovalnih dneh svoje dodala tudi krovna nogometna organizacija (FIFA), ki se na vsakem koraku trudi ugoditi lokalnim organizatorjem. Lep primer takšnega pokroviteljskega odnosa je sam predsednik FIFE Gianni Infantino, ki je dan pred začetkom prvenstva podprl pravice delavcev migrantov, žensk in tudi skupnosti LGBTQ, kar je naredil z izjavo: »Danes imam močne občutke, počutim se kot Katarec, Arabec, Afričan, počutim se kot homoseksualec, kot invalid, kot delavec migrant.« S tem je želel pokazati, da so v Katarju dobrodošli vsi, a po odzivu javnosti sodeč je Infantino dosegel ravno nasproten učinek.

Država gostiteljica je  pred prvenstvom požela veliko zgražanja in očitkov o kršenju osnovnih človekovih pravic.

FIFA s svojimi navodili in grožnjami še naprej deli navijače

Drugi dan prvenstva, tik pred tekmo med Anglijo in Iranom, je FIFA prepovedala angleškemu kapetanu Harryu Kanu, da nosi kapetanski trak mavričnih barv, in »zagrozila,« da bo vsak igralec s takšnim trakom po pričetku tekme prejel rumeni karton kot sankcijo za neupoštevanje tega navodila. Na tem mestu ne gre za to, ali se strinjamo s stališči, ki jih širi LGBTQ skupnost, preprosto bi morala FIFA sodelujoče države bistveno prej seznaniti z ostrejšimi pravili oz. navodili, ne pa da s svojimi odločitvami še bolj deli mnenja navijačev. In to ravno sedaj, ko bi moral nogomet združiti nogometne navijače po celem svetu, ne glede na njihovo prepričanje.

Ko ti športni idol uresniči sanje

Povsem zmotno bi bilo, glede na zgoraj zapisano soditi, da nogomet v teh dneh zbuja le negativne občutke. Če ostanemo pri angleški nogometni reprezentanci, je po prvi tekmi Anglije na svetovnem prvenstvu v javnosti odmevalo ravnanje njihovega zvezdnika Jacka Grealisha.

Jack Grealish je sicer igralec angleškega velikana Manchester Citya, še pred prvenstvom pa je enem izmed treningov obiskal mladega navijača Finlaya Fisherja, ki se, podobno kot zvezdnikova sestra, vsakodnevno bori s cerebralno paralizo. Finlay je angleškemu zvezdniku pred tem poslal pismo, v katerem se mu je zahvalil za vso skrb, ki jo namenja svoji sestri in da si želi, da bi bilo na svetu več ljudi, ki bi posameznike s posebnimi potrebami tretirali enako kot vse druge.

Denar ne more združiti navijačev, kar v teh dneh spoznavajo tudi v Katarju, ljubezen in skrb za bližnjega pa jih lahko.

 

Grealish je nato mlademu navijaču obljubil, da bo zadetek na svetovnem prvenstvu proslavil s plesom oziroma gibi, ki mu jih je Finlay pokazal, a ob tem dejal, da mora najprej zadeti na kakšni izmed tekem, saj je v letošnji sezoni, za svoj klub zadel le enkrat.

Vstopil v 70., zadel v 90. minuti, nato pa …

Angleži so na svetovno prvenstvo odpotovali kot eni izmed tihih favoritov za končni uspeh. Že njihova uvodna tekma proti sicer precej slabšemu Iranu je pokazala, da lahko s pravim pristopom in mladostniško igrivostjo zares posežejo precej visoko. Ob zmagi nad Iranom s 6:2 je zadnji zadetek dosegel ravno Jack Grealish, ki je sicer šele v sedemdeseti minuti vstopil v igro, nato pa  v devetdeseti minuti zabil gol in tako postavil končni rezultat.

In kaj je sledilo:

Ljubezen in skrb za bližnjega sta vredna precej več kot katarske milijarde

Grealish je držal besedo, proslavil gol na način, ki ga je obljubil mlademu Finlayu Fisherju in tako navdušil tudi nogometno javnost širom po svetu. Po koncu tekme je tudi na novinarska vprašanja potrdil, da je proslavljanje gola izvedel na način, kot je to obljubil Finleyu ter slednjega pozdravil tudi preko kamere in mu namenil besede: “Finlay, to je bilo zate«. Samo predstavljamo si lahko, kaj je v tistem trenutku doživljal mladi angleški navijač.

Ob tem je ravno ta poteza superzvezdnika dokaz, da denar sicer lahko kupi organizacijo svetovnega prvenstva, lahko omogoči nove in klimatizirane stadione, toda na svetu so še vedno stvari, ki so vredne še veliko več in so neprecenljive. In denar ne more združiti navijačev, kar v teh dneh spoznavajo tudi v Katarju, ljubezen in skrb za bližnjega pa jih lahko.

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja