Trmasti, uporni in besni prerok

Vir: Flickr (Foto: Jim Forest)

Poznate zgodbo o Jonu? Ja to je tisti prerok, ki se je trmasto uprl Bogu in šel svojo pot. A se ni dobro izšlo. V svoji adrenalinski pustolovščini na viharnem morju in v želodcu velike ribe je spoznal, da brez Boga ne more nič. Po trdem pristanku na obali pa ga je čakala še dodatna lekcija. V njegovi zgodbi se lahko vedno znova najdemo tudi sami. 

Prerok iz Galileje

Jona je živel v 8. stoletju pred Kristusom v Galileji, približno 4 km stran od Nazareta. Takrat je v deželi vladal kralj, ki je delal “vse tisto, kar je slabo v Božjih očeh”. Jona, ki ga je Bog izbral za svojega preroka, zato ni imel lahke, še manj pa prijetne naloge. Ko ga je Bog poslal v Ninive, se mu je zdela ta naloga zastrašujoča in pretežka. Ninive so bile oddaljene 800 kilometrov proti vzhodu in Jona bi do tja peš potoval dober mesec. Še težja naloga kot sama pot pa bi ga čakala tam. Obsoditi bi moral vedenje Asircev, sovražnikov Izraelcev, ki pa so bili znani kot zelo nasilni ljudje. Še Božje ljudstvo se je kaj malo menilo za njegova svarila, kaj bi potem sploh lahko pričakoval od divjaških poganov?

Presenetljivo je, kako zlahka lahko delamo prave stvari z napačnim namenom in smo še vedno blagoslovljeni.

Strahopetec

Kaj je storil Jona? To, kar bi storila večina od nas. Ustrašil se je in zbežal. Bog ga je napotil na vzhod, Jona je krenil v nasprotno smer, na zahod, da bi ušel čim dlje. Kolikokrat se tudi mi obrnemo ravno v nasprotno smer kot bi morali, zato ker nas je strah?

Jona se je namenil v Taršiš v Španiji. Ladja, na kateri je potoval, se je znašla v škripcih. Na prostranem morju se je vreme spremenilo. Silovit veter je zavijal med ladijskimi deskami, orjaški valovi pa so ladjo nevarno nagibali sem in tja. Posadka se je z zadnjimi močmi borila, da ladja ne bi potonila. Jona se je zavedel, da bodo vsi umrli in to zaradi njega. 

In pogumnež

Ko so mornarji vpili na pomoč k svojim bogovom, jim je Jona razkril, da so v težavah zaradi njega. Naročil jim je, naj ga vržejo v morje in morje se bo umirilo. V tem strašnem trenutku se je bil Jona pripravljen pogumno žrtvovati. Ker je vihar postajal vse hujši, mornarjem ni preostalo drugega kot da Jona vržejo v morje. Jona je morje potegnilo globlje in globlje. Do njega je priplavala velika riba in ga požrla. Čeprav je mislil, da bo to njegov konec, je bil še vedno živ. Začel je moliti k Bogu. V ribinem trebuhu je spoznal, da Bog lahko reši kogar koli, kjer koli in kadar koli. Po 3 dneh in 3 nočeh ga je riba izpljunila na kopno. Tedaj ga je Bog še enkrat poklical in ga poslal v Ninive. Tokrat je poslušal. Zdaj je prišel čas, da najde pot med ljudi. Iz svoje napake in neposlušnosti se je veliko naučil. 

Težave z Božjo dobroto

Jona je Ninivljane opomnil in ti so se spreobrnili. To pa mu ni bilo všeč. Ninivljanov ni maral in ni mu bilo všeč, da jim je Bog izkazal milost. Veliko bolj zadovoljen bi bil, če bi Bog Ninive enostavno uničil. Ne samo, da se Jona ni mogel veseliti, bil je jezen in besen na Boga.

Ja, Boga lahko ubogamo tudi na tak način, da pristopamo s sovražnim odnosom. In Bog lahko blagoslovi našo poslušnost, tako kot je blagoslovil Jonovo. Evangelij lahko oznanjamo tudi s slabimi nameni. Presenetljivo je, kako zlahka lahko delamo prave stvari z napačnim namenom in smo še vedno blagoslovljeni. Vendar pa je Jona na koncu spoznal, da se Bog ne bo zadovoljil le z zunanjo poslušnostjo. 

Čeprav je šokantno, kako je bilo Jonovo srce še vedno hudobno, smo tudi mi pogosto takšni. Kolikokrat se razburimo, ko Bog blagoslovi nekoga na napačni strani (seveda gledano z naše perspektive)? Ali ko Bog stori čudeže na nekom, ki nas je prizadel? 

Če pogledamo z Božje perspektive, bomo videli drugače. Vsi smo deli njegovega telesa. Čeprav so eni roka, drugi noga, eni glava, drugi rit, smo samo skupaj njegovo telo. Bog pa si želi dobro za vse nas. Zato nam pošilja vse mogoče pretrese in nevihte, ki jih potrebujemo, da se naše srce spet naravna na njegovo.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja