Trenutno sem v najboljšem obdobju materinstva do sedaj!

vir: freepik.com

V zadnjem času se večkrat zalotim, kako resnično uživam v trenutnem obdobju materinstva. Vsako obdobje zase ima svoj čar, a biti mama v obdobju, ko so vsi otroci stari med 6 in 11 let, je resnično užitek. Ni več plenic in trme in nespanja in ni še najstniških skrbi.

To je obdobje, v katerem sem si sebe pravzaprav prestavljala, ko sem sanjala o otrocih. In zdaj sem tu in vsak dan kar pokam od hvaležnosti za to umirjeno, zabavno, sproščeno obdobje!

Da ne bo nesporazuma, uživala sem v vsakem trenutku vonja po dojenčkih in obdobje, ko po hiši tekajo malčki, bo za vedno ostalo v sladkem spominu. Ampak!

Življenje je sedaj veliko bolj sproščeno. Ni potrebno stalno pogledovati na uro, kdaj bo čas za obrok in kdaj za spanje, da bi se izognil glasnim in kričečim očitkom, da si zamudil „njihovo uro“. Brez težav ali slabe vesti se zvečer odpravimo na sladoled ali dolgo v noč opazujemo utrinke.

Življenje je veliko bolj zabavno! Družabne namizne igre in kartanje so postale zabavna večerna rutina. Vsi poznamo pravila in nihče ne izvisi, ker bi bil še premajhen. Igramo na vse ali nič in ni več prostora za popuščanje, da ne bi bilo nepotrebnega joka. Pripovedujemo si šale. Skupaj si ogledamo komedije.

Življenje je veliko bolj enostavno. Če opazim, da v hladilniku ni kisle smetane, ki jo potrebujem za kosilo, mi ni potrebno obleči vse bande, se opremiti s hrano in pijačo in porabiti uro in pol za relacijsko kratek (in z vidika psihičnega napora ob kričanju med policami zelo dolg) sprehod do trgovine in nazaj. V trgovino pošljem koga izmed otrok. In v sedmih minutah imam vse, kar potrebujem.

Življenje je veliko bolj aktivno! Resda so omejitve samo v glavi, toda mi v času vozičkov in nosilk resnično nismo prav veliko športali. Sedaj brez težav vsi skupaj osvojimo že visoke vrhove, kolesarimo dolge razdalje, skupaj plavamo, se potapljamo! Skupaj gremo na bowling, v adrenalinske parke, skupaj kričimo po vodnih toboganih. Frizbi, odbojka, nogomet, badminton, tenis – v vsem se lahko z njimi pomeriva že prav kot s „tavelikimi“! Poleg vsega tega si lahko privoščim večerni tek čisto sama in jim pri tem lahko popolnoma zaupam, ko jih pustim same doma.

Življenje je veliko bolj praktično! Sanje, da se bomo tudi mi enkrat odpravili na daljšo pot raziskovanja lepot drugih držav postajajo resničnost. Ni več potrebno stalnega ustavljanja avtomobila zaradi „lulat, kakat, ne mooooreeeem veeeeeeč“. Zdržijo dolgo pot. In pri tem sploh niso tečni.

Pa seveda je življenje postalo praktično tudi iz vidika, da doma že ogromno postorijo. Ne vem, kdaj sem nazadnje zložila posodo iz pomivalnega stroja ali kdaj je mož nazadnje pokosil travo. In kako sladko je sesti k večerji, ki jo pripravijo čisto sami.

Življenje je veliko bolj umirjeno. Tekanje za malčki na dopustu sem in tja je včasih … no, fizično in psihično naporno. Letos smo dosegli level, ko nas je vseh pet na plaži bralo knjige. Vsak zase, doooolgo časa. Težko vam opišem ta milostni čas. In pogovori – ti so najslajši deli dneva. Samo poslušava in se čudiva njihovim pogledom na svet.

Zaradi vsega tega in še mnogo drugega, kar prinaša s seboj to sladko obdobje materinstva, poskušam zares uživati vsak trenutek z njimi. Kajti, če so podedovali vsaj kakšen najin gen iz najstniških časov, ne bo naslednje obdobje prav nič zabavno. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.