»Tragična zmota« Vrhovnega sodišča ZDA

Thumbnail

Kako je na odločitev Vrhovnega sodišča ZDA, ki je včeraj razsodilo, da istospolnim parom v vseh ameriških zveznih državah pripada ustavna pravica do poroke, odreagirala ameriška Katoliška cerkev?

Odločitev ameriških vrhovnih sodnikov – sprejeta s 5 glasovi proti 4 – je institut poroke kot temeljne človekove pravice razširila tudi na istospolne pare. Ta pravica je bila ameriškim istospolnim parom do včeraj priznana že v 37 od 50 zveznih držav, odslej pa so vse zvezne države dolžne tako izvajati poroke med ispospolnimi kot jih priznavati, če so bile sklenjene v drugi zvezni državi.

S tem so se končale tudi več mesecev trajajoče špekulacije, ali bodo ameriški vrhovni sodniki kot najvišja sodna instanca v državi namesto državljanov samih – bodisi preko zakonodajnih postopkov posameznih zveznih držav bodisi preko referendumov – sprejeli dokončno odločitev o pravnem položaju istospolnih porok, ki bo zavezujoča za celotno ZDA.

 

Sprejeta odločitev je odraz spremenjenega odnosa Američanov do istospolnih porok v zadnjem desetletju. Še leta 2001 je istospolnim porokam nasprotovalo 57 % Američanov (35 % jih je podpiralo), do letos pa se je razmerje povsem obrnilo: 57 % jih je ZA, 39 % pa PROTI. Glavni delež sprememb nosijo mlajše generacije, zlasti t. i. milenijci, rojeni od 1980 dalje, ki se sami sicer poročajo le še v znatno manjšem deležu (26 % odstotkov poročenih v starosti od 18 do 31).

Raziskave kažejo, da istospolne poroke večinsko zagovarjajo tudi ameriški katoličani, pa čeprav gre za poglede, ki so nasprotni nauku Katoliške cerkve. Nadškof Joseph Kurtz, predsednik katoliške škofovske konference ZDA, je po objavi odločitve vrhovnih sodnikov izjavil, da gre pri tem za »tragično zmoto«, ki škoduje skupnemu dobremu in najbolj ranljivim skupinam med nami, zlasti otrokom.

 

»Ne glede na to, kaj šibka večina Vrhovnega sodišča v tem zgodovinskem trenutku odloči, pa narava človeške osebe in poroke ostaja nespremenjena in nespremenljiva … Podobno kot razsodba Roe proti Wade pred 40 leti ni rešila vprašanja splava, tudi današnja odločitev v primeru Obergefell proti Hodges ne bo rešila vprašanja porok … Edinstven pomen poroke kot zveze enega moškega in ene ženske je zapisan v naša moška in ženska telesa …« so še zapisali škofje in vse katoličane pozvali, da naj nadaljujejo s služenjem in ljubeznijo do vseh bližnjih, tudi do tistih, ki katoliške vernike zaradi njihove vere in moralnih prepričanj sovražijo in bi jih kaznovali.

Vir: agencijske novice, pewresearch.org in usccb.org

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja