To so slovenski kandidati za evropske poslance, ki so se zavezali k zavzemanju za družini prijazno politiko

Na Zavodu Iskreni smo se sedaj, ko kandidati za evropske poslance ogromno obljubljajo, nanje kot družinska organizacija, ki spodbuja družini prijazno politiko, obrnili z manifestom, ki smo ga oblikovali v okviru kampanje Združenja FAFCE – Združenja katoliških družinskih združenj v Evropi. Manifest smo poslali vsem listam, ki kandidirajo na volitvah v Evropski parlament.

Cilj kampanje je spodbujanje kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu po vsej Evropi, da se zavežejo k podpori  družinam prijaznih politik v Evropskem parlamentu, če bodo izvoljeni.

Izmed slovenskih kandidatov za poslance so manifest, ki ga lahko preberete v nadaljevanju, podpisali:

  • Iz liste SDS + SLS so manifest podpisali Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Alenka Forte, Davorin Kopše, Alja Domjan ter Franc Bogovič. Z zamudo je 18. maja manifest podpisal tudi Franc Kangler.
  • Celotna lista NSi: Ljudmila Novak, Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk
  • Nosilec liste Zelenih Slovenije Gorazd Pretnar
  • kandidati Domovinske lige: Bernard Brščič, Lucija Šikovec Ušaj, Norma Marija Korošec, Marko Oblak

Manifest za evropske volitve

Kot kandidat na evropskih volitvah se zavezujem, da bom sistematično zagovarjal temeljno vlogo družine kot osnovne celice družbe. Obljubljam, da se bom pri sprejemanju političnih odločitev zavzemal za naslednje:

1. Za evropsko zavezništvo za rodnost

Demografska zima je tiha sila, ki napada vse evropske države. Evropa potrebuje demografsko pomlad. Naši otroci so naše osnovno skupno dobro. Zavezujem se, da bom ljudi ozaveščal o evropskem demografskem zatonu in predlagal konkretne ukrepe in vzvode, da bi se trenutni trendi obrnili.

2. Postaviti družine v središče

Družina je vogelni kamen družbe. Zato mora Evropska unija pri sprejemanju odločitev upoštevati evropske družine, obenem pa spoštovati načelo subsidiarnosti. Obljubljam, da bom zagovarjal koncept ’središčne vloge družine’ na vseh področjih politike.

3. Prisluhniti glasu družin

Družinske organizacije so glas družin, saj verodostojno predstavljajo njihove potrebe in krepijo njihovo vključenost v družbo. Prisegam, da bom upošteval prispevek in vlogo družinskih organizacij pri načrtovanju in razvoju evropskih programov.

4. Gospodarstvo v službi družine

Družine so vir trdnosti v družbi in pomagajo reševati izčrpane javne finance. Obljubljam, da bom podpiral javne politike, ki priznavajo dostojanstvo družine in njeno temeljno gospodarsko vlogo pri skupnem dobrem, ter si prizadeval za davčno pravičnost in spodbujanje dobrih praks, kot je Evropska družinska kartica.

 

5. Dostojanstveno delo je nujno potrebno za vsako družino

Družina ima po naravi ključno vlogo pri spodbujanju družbene vključenosti. Prisegam, da bom zagovarjal politike, ki trga dela ne razumejo zgolj v luči gospodarstva in financ, ampak se predvsem osredotočajo na osebo in njene talente, saj je to oblika dejavnega sodelovanja za skupno dobro in orodje za preprečevanje revščine. Zato tudi obljubljam, da bom priznaval tako vrednost dela, ki ga oče in mati opravita doma, kot tudi vrednost prostovoljnega dela, saj oboje prispeva k povezanosti družbe.

6. Ravnotežje med družinskim in poklicnim življenjem

Družina mora biti izhodišče, na podlagi katerega oblikujemo pogoje za delo, saj je potrebno družinam zagotoviti življenjske pogoje, ki bodo omogočali skupen čas in ohranjali dinamiko življenja, kar bo prispevalo k povezanosti družbe. Zavezujem se, da bom poskrbel za boljše iskanje ravnotežja med družinskim in poklicnim življenjem v korist družine, vključno s tem, da bo nedelja ostala skupen dan počitka.

7. Priznati komplementarnost ženske in moškega

Družina je prvi izvir rodovitnosti vse družbe. Priznavam, da sta si moški in ženska komplementarna, in zavračam vsak poskus, da bi v javnih politikah izbrisali razlike med spoloma.

8. Spoštovati in zagovarjati institut zakona

 

Močnejše družinske vezi večajo dobrobit posameznikov. EU in njene članice so poklicane k spoštovanju inštituta zakona in spodbujanju najboljših praks, s katerimi lahko preprečimo razpad družin. V skladu z načelom subsidiarnosti bom nasprotoval vsakršnemu vmešavanju evropske unije v pravno definicijo zakona.

9. Spoštovanje človeškega dostojanstva od začetka do naravnega konca življenja

Družina je po naravi mesto, kjer je dobrodošlo vsako novo življenje. Prisegam, da bom spoštoval dostojanstvo vsakega človeškega življenja na vseh ravneh od spočetja do naravne smrti. Spodbujal bom politike in najboljše prakse, ki nudijo posebno skrb otrokom pred in po rojstvu, pa tudi njihovim materam, rejniškim družinam in družinam, ki so otroka posvojile.

10. Očetje in matere, prvi in najpomembnejši vzgojitelji svojih otrok

Družine imajo vedno dolgoročnejšo perspektivo in omogočajo trajnejšo prihodnost. Obvezujem se, da bom poskrbel, da bo Evropska unija v vseh svojih mladinskih in vzgojnih programih spoštovala in krepila pravico staršev do vzgoje svojih otrok v skladu s svojimi kulturnimi, moralnimi in religioznimi izročili, ki podpirajo dobro in dostojanstvo otroka.

Rezultat volitev v evropski parlament bo posredno vplival tudi na bodočo družinsko politiko po vsej Evropski uniji, zato v Zavodu Iskreni vse državljane pozivamo, naj izkoristijo svojo volilno pravico in izvolijo družini prijazne poslance.

Foto: medium.com, FAFCE, iskreni.net

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja