Test za žene iz leta 1939: bi ga opravile?

Foto: Canva

Leta 1939 je filozof George W. Crane (1901 – 1995) na univerzi Northwestern (Chicago) pripravil test, s katerim sta lahko zakonca ocenila ženine vrline.

Čeprav so odzivi v današnjem času na test različni – od humornih pripomb do užaljenosti, pa je Crane želel, da se test uvrsti med znanstveno sprejeto gradivo, s katerim bi lahko v vseh časih preverjali, če žene dobro opravljajo pričakovane zadolžitve.

Za pripravo testa je 600 moških tedanjega časa povprašal o pozitivnih in negativnih kvalitetah njihovih žena, nato pa je 50 najpogostejših odgovorov razvrstil na dva seznama: na dobre in slabe lastnosti.

Na podlagi tega testa je ustanovil celo neke vrste ženitno agencijo, s pomočjo katere je s svojim »znanstvenim pristopom« združil več kot 5.000 parov.

In katere so lastnosti, s katerimi bi kot žene v prvi polovici prejšnjega stoletja pridobivale ali izgubljale točke? Nekaj najbolj zanimivih je zbranih spodaj.

Pozitivne lastnosti žene

Je dobra gostiteljica – tudi nepričakovanim gostom.

Seveda! Zaradi nepričakovanih obiskov se v našem domu v desetih minutah pospravi več kot v celem popoldnevu! Morda nenapovedanim gostom res nimam vedno za ponuditi sveže pečenega peciva, so pa vedno dobrodošli in to vedo. Točka!

Obroke pripravi točno ob času.

Če je vsaka pri sebi ob branju tega seznama čisto poštena: v seznamu je gotovo več modrosti, kot je je videti na prvi pogled.Kosilo je vsak dan točno ob dvanajstih. Celo tako točno in tako vsak dan, da se je mož nekega dne, ko je bilo ob 12.10, namrdnil. Točka! Toda, priznam, tu gre zgolj za lastni interes: da lahko otroke čimprej spravim v postelje za popoldanski počitek!

Zna voditi zanimiv pogovor.

Pridite nenapovedano in boste videli, kako vam znam z zanimivim pogovorom odvrniti pozornost od nepospravljenega stanovanja in od tega, da vam poleg kave najverjetneje nimam kaj ponuditi!

Se obleče in uredi za zajtrk.

No, ta je pa kruta, se vam ne zdi?

Zna igrati kakšen glasbeni instrument.

Točka. Me je pa mož prosil, naj nanj ne igram več.

Sama spravi otroke v posteljo.

Sama z možem. Točka.

Nikoli ne gre jezna v posteljo, vedno se prva opraviči.

0 točk. Brez pojasnjevanja.

Glede pomembnih odločitev vedno vpraša moža za mnenje.

Saj bi, ampak vedno me je prepričal, da to ni pametna odločitev. Zato sem s tem prenehala. (In raje sama ugotovim, da je bila ideja neumna.)

Ima smisel za humor.

Da. Toda včasih se mi zdi, da ga mož ne zna v polnosti ceniti.

Je verna – tako sama kot njeni otroci obiskujejo nedeljsko mašo.

Pravzaprav jo večino časa spremljamo z dvorišča pred cerkvijo. Ampak to šteje, kajne?

Možu dovoli, da ob nedeljah in praznikih zjutraj spi dlje.

Ob nedeljah in praznikih tako profesionalno odigram svojo vlogo speče kraljične, da se ne zganem ne ob zahtevah za zajtrk ne ob drezanju moža, da otroci zahtevajo zajtrk. »A res, a ste me budili? Sploh nisem nič slišala ali čutila.«

 

Negativne lastnosti žene

Z odhodom v posteljo zavlačuje toliko časa, da mož že zaspi.

Navadno grem toliko prej, da sama že spim, preden pride on. Je to isto?

Ne mara otrok.

Težko razumem, da je bil to med najpogostejšimi odgovori v začetku omenjenih 600 vprašanih mož, ko so naštevali slabe lastnosti svojih žena.

Ne skrbi redno za to, da so zašite vse luknje na nogavicah in prišiti vsi gumbi.

Imamo košaro. V njej zbiramo oblačila, ki so potrebna drobnih šiviljskih popravil. Vsake toliko časa jo prevzame kakšna od »nonic«, ker se ji zasmilijo vnuki in sin oziroma zet ob tako nevestni gospodinji.

Okoli hiše nosi raztrgane obleke ali predpasnike.

Da, hišo sem kot prava dama že zapustila v krilu, bluzi, petkah in – raztrganih hlačnih nogavicah.

Nosi rdeče nohte.

Rdečih, priznam, še nisem imela. Bili pa so roza, vijola, sivi, z bleščicami, nedoločljive barve…. Toda, bodimo dosledni – rdečih nohtov ne nosim. Da se vsaj nekje izognem negativnim točkam.

Pogosto zamuja na zmenek ali sestanek.

Če vprašate mojega moža, me mora pogosto čakati. Zanikam.

V posteljo gre z navijalkami in veliko kreme na obrazu.

Nekaj časa sem poskušala – kremo za očesne gube, kremo za smejalne gube, kremo za regeneracijo kože, kremo za napeto kožo. Ne delujejo – torej ne!

Svoja mrzla stopala ponoči stisne k možu, da jih pogreje.

Prepričana sem, da bi v tabeli za moške, če bi obstajala, pod njegove dobre lastnosti pisalo: Vedno z veseljem pogreje ženina ledena stopala. In se ob tem ne pritožuje.

Na zabavah in v restavracijah se spogleduje z drugimi moškimi.

Dragi možje, to se vam pa samo zdi. Samo očarljive smo :).

Je ljubosumna in nezaupljiva.

V življenju zaupam dvema: Bogu in mojemu možu.

V času, ko je test prišel v javnost, je bil seveda zelo dobro sprejet in tudi danes bi mu marsikdo kimal. Da, nekatere stvari so »zastarane«. Ob prvem branju sem se nasmehnila ob vsaki lastnosti, dobri in slabi. Ob drugem branju sem si priznala, da bi me kakšna lastnost več lahko odlikovala. Toda, če je vsaka pri sebi čisto poštena: v seznamu je gotovo več modrosti, kot je je videti na prvi pogled.

Vir: www.apa.org

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja