Teologija telesa zanjo in zanj

Thumbnail

V zadnjem času veliko ljudi deli zanimanje in navdušenje za teologijo telesa.

Toda vstop v bogato sporočilo teologije telesa je lahko zahteven, saj res gre za povsem nov in svež pogled na spolnost, ljubezen in bistvo človeka nasploh.

Del potreb po uvajalni literaturi v teologijo telesa lepo zapolnjuje knjiga Jasona Everta Teologija telesa zanjo in zanj, ki je izšla pri založbi Družini.

Kako veliko je zanimanje za tovrstno literaturo, dokazuje tudi dejstvo, da se je knjiga hitro po izidu znašla na samem vrhu prodajanih knjig omenjene založbe.

Zares moški in zares ženska

Teologija telesa zanjo in zanj vzame našo moškost in ženskost zares.

V preteklih desetletjih smo v zahodni družbi veliko storili za izenačitev pravic žensk z moškimi, a obenem zanemarili našo senzibilnost za to, kaj je resnično žensko in resnično moško.

Na prvi pogled se zdi, da ta proces šel na škodo predvsem ženske, ki – kljub formalnim pravicam – v današnjem svetu še posebej težko usklajuje različne vloge in uresničuje svoje poslanstvo.

Toda ob branju Teologije telesa zanj se nam razodene, da je v enaki, če ne celo večji krizi tudi moškost – da smo namreč moški danes še dlje od prave moškosti in pristnega očetovstva kot ženske od ženskosti in materinstva.

Knjiga nam pred oči postavi takega moškega in tako žensko, ki nas navdušita. Ob branju se zavemo, da je ključ »rešitve« drugega spola v tem, kako ga bomo mi razumeli, spoštovali, cenili – in kako mu bomo ustvarili okolje za razvoj vseh potencialov.

 

Pratemelji moškega in ženske

Temeljna kvaliteta knjige je, da se pri opisu moške in ženske narave ne ustavi na površini. Ne ustavi se pri klasičnih psiholoških razlikah med moškim in žensko, ki so priljubljena različnih priročnikov.

Avtor poseže veliko globlje, lahko bi rekli v same »pratemelje« moškega in ženske.

Tam denimo odkriva moškega kot pobudnika odnosov, služabnika, ki se žrtvuje, zaščitnika in varuha, bojevnika za dostojanstvo osebe, žensko pa kot lepoto, ki privlači, in skrivnost, ki želi biti razodeta.

Ko se dotaknemo teh pratemeljev, postanemo očarani nad našo različnostjo. In znamo sprejeti in ovrednotiti tudi razlike, ki so nam bile odslej v oviro in nelagodje, ali pa jih nikakor nismo zmogli sprejeti kot smiselne ali celo dragocene.

Telo razodeva razlike in jih v (s)polnosti uresničuje

Jason Evert se ne ustraši temeljnih razlik med moškim in žensko brati iz ustvarjenosti naših teles.

Tako recimo slikovito poveže temeljno poslanstvo moškega in ženske s tem, kakšni so njuni spolni organi, ali pa utemeljuje razlike v komunikaciji ali čustvovanju z delovanjem možganov.

In če nas telo tako bistveno določa, je povsem naravno, da bistva moškosti in ženskosti ne moremo uresničiti mimo naših teles in naše spolnosti.

Jason Evert se odkrito loti velikih dilem, ki jih ima sodobni človek s spolnostjo – od načina oblačenja mladostnikov pa do kontracepcije.

In odločitve, ki se v današnjem svetu zdijo pogosto »nenormalne«, kot je denimo vzdržnost pred poroko ali ne kontracepciji, ob Evertovi »freski« moškega in ženske, utemeljeni v teologiji telesa Janeza Pavla II., postanejo povsem naravna izbira.

Knjiga ima eno oblikovno posebnost: v sebi združuje dve knjigi v enem. Če “Teologijo telesa zanj” obrnemo na drugo stran, najdemo “Teologijo telesa zanjo”!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja