Tammy Peterson med preizkušnjo bolezni našla Boga in čudežno ozdravela po molitvi rožnega venca

Vir: Zajem zaslona/GabiAfterHours

Tammy Peterson, žena kanadskega psihologa in pisatelja Jordana Petersona, je konec prejšnjega meseca prvič javno spregovorila o svoji težki preizkušnji: Leta 2019 so ji diagnosticirali redko in hudo obliko raka na ledvicah, ki ga – statistično gledano – ne bi smela preživeti. Njeno življenje je spremenila prijateljica, ki jo je v bolnišnici naučila moliti rožni venec.

“Ostaja vam 10 mesecev življenja”

“Zdravnik mi je rekel: ‘Žal mi je, vendar smo opravili še eno biopsijo in to, kar imate, je veliko bolj agresivno, kot smo mislili. Menimo, da vam ostane 10 mesecev življenja’,” je konec oktobra za kanadsko spletno stran The Catholic Register povedala Tammy. “Z možem sva bila precej šokirana.”

Kot je povedala, so za rakom umrli vsi sorodniki po mamini strani in to precej mladi. Novico o svoji neozdravljivi bolezni je nekako vzela kot del svoje “genetske usode”. Ko pa se je vrnila domov in to sporočila svojemu sinu, je videla globoko žalost v njegovih očeh. Šele takrat je spoznala, kaj bi zanj pomenila izguba matere. “Moje življenje mi ni bilo tako dragoceno, kot je bilo njemu. In v tistem trenutku spoznanja sem fizično začutila, kako sta mi cinizem in dvom vase padla z ramen,” se spominja. Vse, kar si je od tistega trenutka naprej želela, je bilo to, da bi se posvetila družini in prijateljem ter sprejela kakršno koli pomoč, ki bi ji prišla na pot.

Po dveh uspešnih operacijah znova poslabšanje

Tammy je nato obiskala več različnih bolnišnic v ZDA in Kanadi, vendar so ji vsepovsod povedali, da se ne da ničesar storiti, da ni zdravljenja, zato je morala upati na najboljše, predvsem pa na to, da bodo kirurgi zanjo poskrbeli po najboljših močeh. Obe operaciji, ki ju je prestala, sta se izkazali kot uspešni in raka ni bilo več. Vendar so se kmalu ponovno pojavili zapleti. Petersonova se je znova znašla v bolnišnici – ni mogla jesti, na hitro je izgubila 15 kilogramov in začeli so ji izpadati lasje. Zdravniki niso mogli najti in odpraviti vira uhajanja limfe, ki je uničevala njeno telo.

Obisk prijateljice in njeno darilo

Sredi težkih bolečin je Tammy v bolnišnici obiskala prijateljica Queenie Yu, spreobrnjenka v katoliško vero. Queenie ji je prinesla rožni venec, ki ga je blagoslovil sveti oče, brošuro o tem, kako ga moliti, ter azijsko podobo Matere Božje z Detetom Jezusom. Petersonova je prepoznala, kaj vse to je, vendar ji je odgovorila, da ne zna moliti.

V naslednjih petih tednih je Queenie vsako jutro skupaj s Tammy molila rožni venec, kjer sta si tudi izmenjali misli o veri in družini ter skupaj jokali. Petersonova je molila skozi telesne bolečine. “Ponoči sem se zbujala in molila Očenaš, dokler nisem spet zaspala. Nisem si dovolila skrbeti,” pove. “Skoraj vso noč sem molila, razen takrat, ko sem spala.”

Ko ji zdravniki čez nekaj časa niso mogli več pomagati, so jo poslali v Filadelfijo. Preden je odšla, ji je prijatelj duhovnik Eric Nikolai dal blagoslov in devetdnevnico k svetemu Josemarii Escrivi, ustanovitelju Opus Dei. Na njeno presenečenje so ji zdravniki na dan, ko je bila načrtovana za naslednjo operacijo, in na peti dan devetnevnice k svetemu Josemarii Escrivi, sporočili vznemirljivo novico – njena zdravstvena težava se je rešila. Operacija ni bila več potrebna. “Izvlekli so mi infuzijo in vse boleče stvari, ki sem jih imela v sebi, in v pol ure sem zapustila bolnišnico,” se spominja Tammy.

Ozdravitev na 30. obletnico poroke

Ko je izstopila iz bolnišnice je ugotovila, da je 19. avgust, dan njune obletnice poroke. Jordan se ob tem spominja, mu je Tammy nekaj mesecev pred tem povedala: “Veš, mislim, da bom do najine obletnice boljša.” In čeprav bi si lahko razumsko razlagal, da so zdravniki med operaciji nekako “uničili” raka, pa si dejstva, da je njegova žena ozdravela natanko na njuno 30. letnico poroke in da je to že nekako “napovedala” več mesecev vnaprej, ne zna razložiti. “Zelo sem vesel zaradi tega. Vem pa tudi, da je edina oseba, ki je kdaj koli prebolela to vrsto raka,” še doda.

Spremenjena zaradi molitve

Tammy se je po tej izkušnji zelo spremenila. “Naučila se je, kako sebe bolj ceniti. V smislu, da je povečala ljubezen do sebe”, pove Jordan. Tammy pa dodaja, da moli vsak dan eno uro zjutraj, da se lažje sooči z dnevom, ki jo čaka. “Stvari so se zelo spremenile, odkar sem začela moliti rožni venec. Bolj ko sledim temu, kar si Bog želi, bolj postaja vse bolj vznemirljivo in zanimivo, pove. “Začela sem sprejemati stvari, ki jih prej nikoli ne bi. Danes grem na oder pred pet, šest ali 13.000 ljudi. Pred nastopom vedno prosim za moč in pogum,” poudari. Omeni pa tudi, da se doma sicer pripravi na to, kaj bo povedala, vendar na odru vedno govori prosto, “brez papirjev” v roki.

Svoje pričevanje zaključi z mislijo o veri: “Vera je prakticiranje, molitev je prakticiranje, rožni venec je prakticiranje. /…/ Ko se konča življenje, se vse izbriše. V pepelu pa bo ostalo samo tisto, kar si prakticiral. In na tebi je, da se odločiš, kaj to bo.”

Tammy Peterson, ki je bila vzgojena v protestantski družini, vendar svoje vere vse od najstniških let ni udejanjala, trenutno opravlja katehumenat in načrtuje, da bo na veliko noč prestopila v katoliško Cerkev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Versko vzgojena in z vsem spoštovanjem do verujočih, pri svojih sedmih križih, v čudeže že dolgo ne vejamem. V takih primerih običajno gre za napačno diagnozo ali drugo napako, ali pa še neraziskano moč narave, ki sama pozdravi bolezen. Naj nekdo statistično preveri, koliko pacientov, ki vse življenje pridno molijo rožni venec, ima zaradi tega tanjši zdr. karton od ateistov, in vse nam bo jasno?

 2. Molitev rožnega venca in vera nista garancija, da bomo vedno zdravi, srečni in da nam bo šlo vse gladko. Tudi verni ljudje zbolijo za rakom, za depresijo, za avtoimunimi boleznimi, za demenco, tudi vernim ljudem se lahko rodijo bolni otroci ali otroci s posebnimi potrebami. Tudi verne ljudi lahko doleti globoko razočaranje, ločitev in razpad družine. Tudi verni zakonci imajo lahko hude probleme v družini in pri vzgoji otrok. Konec koncev, tudi zdrav način življenja ni garancija, da ne bomo zboleli. Lahko nas bo podrl avto in bomo umrli, ali pa nas bo doletela invalidnost.
  Skratka, tudi dobrim ljudem se dogajajo slabe stvari.
  Življenje ni pravično in ni pošteno, pravijo pa, da je kljub vsemu dar.
  Je pa razlika, če veruješ v Boga, imaš vedno nekaj upanja, nekaj, kar te drži pokonci in kamor se lahko zatečeš.
  Če ne veruješ in si prepričan, da je smrt konec vsega, da je po smrti samo črna tema, potem pa je to dosti huje.

 3. Jaz pa lahko mirno potrdim, da rožni venec dela čudeže.
  In, če nekdo v to ne verjame, ga lahko samo povabim, naj ga vsak dan prime v roko. Začne naj z eno desetko, pa počasi doda še eno, pa še eno … In, če je to pretežko, naj ji da smisel. Desetka za to, desetka za onega, …
  Ne predstavljam si več življenja brez te močne molitve. Nisem ga molila od vekomaj rada, ampak odkar sem izkusila njegovo moč, ga neizmerno cenim.
  Ne, moje življenje ni popolno. Imam kar nekaj stisk in težav, pa vendar je ob molitvi te molitve moje življenje postalo tako zelo lepo. Včasih se še sama čudim, kako se spreminja(m). Počasi ampak vztrajno. In tudi kar nekaj čudežev sem bila deležna v tem času. Pa tudi moči, da sem sprejela tudi težke stvari. In včasih je takšna moč največji čudež, ki ga je človek lahko deležen.
  Bogu hvala za to čudovito molitev! Da bi se zopet vrnila v vsak slovenski dom in širše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja