Svet brez mater bi bil nehuman, manjkala bi mu nežnost

Thumbnail

Papež Frančišek med obema zasedanjema sinode o družini nadaljuje s katehezami o družini. V drugi katehezi je to sredo spregovoril nekaj čudovitih besed o materah.  

V katehezi se je spomnil na svoje otroštvo, na svojo družino, v kateri je bilo pet otrok. V njej je doživel izkušnjo matere, ki je razdajala svoj čas prav za vsakega od otrok, in bila v tem srečna.

Prav v tej delitvi svojega življenja otrokom in tudi drugim je mati po papeževem mnenju najboljši »protistrup« za individualizem.

Družba brez mater bi bila nehumana, saj so matere tudi v najtežjih trenutkih priče nežnosti, predanosti in moralne moči.

Papež je še poudaril, da so matere danes premalo slišane, cenjene in razumljene, ne samo v družbi, ampak tudi v Cerkvi.

Poudaril je tudi, kako matere skozi prva dejanja pobožnosti prenesejo otrokom izkušnjo vere, in to brez veliko razlage.

Celotno besedilo kateheze najdete spodaj.

***     ***     ***

Dragi bratje in sestre, dober dan. Danes bomo nadaljevali s katehezami o Cerkvi in bomo razmišljali o Cerkvi kot materi. Cerkev je mati, naša sveta Mati.

V teh dneh liturgija postavlja pred naše oči podobo Device Marije, Božje Matere. Prvi dan leta je bil praznik Božje Matere, sledil pa mu praznik gospodovega razglašenja, ki je spomin na obisk modrih z vzhoda. Evangelist Matej piše: »Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo. Padli so predenj in ga počastili« (Mt 2,11). Mati je tista, ki je potem, ko ga je rodila, Sina predstavila svetu. Daje nam Jezusa, kaže nam Jezusa, omogoči nam, da vidimo Jezusa.

Nadaljujmo s katehezami o družini. V vsaki družini je mati. Vsako človeško bitje dolguje hvaležnost za svoje življenje materi in skoraj vedno dolgujemo materi hvaležnost za človeško in duhovno formacijo.

Mati bi morala biti v družbi in Cerkvi bolj slišana

In čeprav je mati na simbolni ravni povzdignjena – veliko poetičnega je o njej zapisanega v mnogih pesmih – pa ji redko prisluhnemo ali pomagamo v vsakdanjem življenju, redko upoštevamo njeno središčno vlogo v družbi. Raje kot to izrabimo njeno pripravljenost, da se žrtvuje otrokom, in s tem »privarčujemo« pri socialnih izdatkih.

Tudi v krščanskih skupnostih se zgodi, da mati ni vedno cenjena, zgodi se, da je komaj slišana. In vendar je v središču življenja Cerkve Jezusova Mati. Mogoče bi morali materam, ki so pripravljene žrtvovati tako veliko za svoje otroke in pogosto tudi za druge, bolj prisluhniti.

Bolj bi morali razumeti njihov vsakodnevni napor, da bi bile učinkovite pri delu ter pozorne in ljubeče v družini; bolj bi morali razumeti, po čem hrepenijo, da bi lahko izrazile najboljše in najbolj avtentična sadove svoje emancipacije.

Mati z otroki ima vedno probleme, vedno ima delo. Spominjam se doma, kjer nas je bilo pet otrok, in ko je nekdo delal nekaj, je drugi hoteli delati nekaj drugega, naša uboga mama pa je hodila naprej in nazaj, od enega do drugega. In vendar je bila srečna. Dala nam je tako veliko.

Mati je najboljši protistrup za individualizem

Mati je najboljši protistrup za širitev vase usmerjenega individualizma. »Individualno« pomeni »ne more se razdeliti«. Matere pa nasprotno »delijo« sebe, od trenutka, ko nosijo v sebi otroka, da ga bodo dale svetu in mu pomagale rasti.

Matere so tiste, ki najbolj sovražijo vojno, ki ubija njihove otroke. Velikokrat sem razmišljal o materah, ki prejmejo pismo z besedami: »Obveščamo vas, da vaš sin padel pri obrambi domovine …« Uboge ženske! Kako matere trpijo!

Matere so tiste, ki pričujejo o lepoti življenja.

“Mučeništvo materinstva”

Nadškof Oskar Arnulfo Romero je rekel, da matere izkušajo »mučeništvo materinstva«. V pridigi na pogrebu duhovnika, ki je bil umorjen v atentatu, je rekel z besedami drugega vatikanskega koncila:

»Biti moramo pripravljeni umreti za vero, tudi če nam Bog ne podeli te časti … Dati življenje ne pomeni samo biti umorjen: pomeni dati življenje, živeti duh mučeništva, pomeni dajati kot dolžnost, v molku, v molitvi, v pošteni izpolnitvi svoje dolžnosti, v molku vsakdanjega življenja; pomeni dajati svoje življenje korak za korakom.

Da, tako daje življenje mati, ki brez strahu in v preprostosti mučeništva materinstva spočne otroka v maternici, ga rodi, ga neguje, mu pomaga rasti in skrbi zanj z naklonjenostjo. Mati daje svoje življenje. To je mučeništvo.«

Da, biti mati ne pomeni samo prinesti otroka na ta svet, ampak je tudi življenjska izbira. Kaj izbere mati, kaj je njena življenjska izbira? Njena življenjska izbira je, da daje življenje. In to je nekaj velikega, lepega.

Mati je priča nežnosti, predanosti in moralne moči

Družba brez mater bi bila nehumana družba, saj so matere vedno, tudi v najhujših trenutkih, priče nežnosti, predanosti in moralne moči.

Matere pogosto prenašajo tudi najgloblji smisel verskega življenja: v človekovem življenju se vrednost vere zapiše skozi izkušnjo prve molitve, skozi prva dejanja pobožnosti, ki se jih nauči otrok. To je sporočilo, ki ga verne matere uspejo prenesti brez veliko razlage. Ta pride na vrsto pozneje, a semena vere so posejana v teh prvih dragocenih trenutkih. Brez mater ne samo da ne bi bilo novih vernih, ampak bi vera izgubila tudi dobršen del svoje preproste in globoke topline.

In Cerkev je mati, z vsem tem, Cerkev je naša mati! Nismo sirote, imamo mater! Naša Gospa, Mati Cerkev, je naša mamica. Nismo sirote, smo otroci Cerkve, smo otroci naše Gospe, in smo otroci naših mater.

Najdražje matere, hvala vam, hvala za vse, kar ste v svojih družinah, in za vse, kar dajete Cerkvi in svetu. In hvala tebi, draga Cerkev, hvala, ker si mati. In hvala tebi, Marija, Božja Mati, da si nam pustila videti Jezusa. In hvala vsem mamam, ki ste tu navzoče: pozdravimo jih z aplavzom!

Vir: www.vatican.va,  www.catholicnews.com

Foto: CNS/Paul Haring

Mednaslovi so uredniški.

 

OSTALE KATEHEZE:

1 SVETA DRUŽINA: Družina ni nikoli izguba časa

3 OČE: Zaradi očetov so v nekaterih družinah otroci kot sirote

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja