Sva pripravljena na poroko?

Thumbnail

Ko pride do vprašanja poroke, številni pari zmrznejo. Čeprav si želijo »ljubezni za vse življenje«, ne vedo dobro, kako se stvari sploh lotiti. Kako vedeti, kdaj je to »to«? Bova sploh kdaj gotova, da sva našla pravo oz. pravega?

Zveza, ki temelji na resnici

Pot proti poroki oz. pot, ki prihaja naproti drugemu, je pot ponižnosti. V sodobnem svetu smo navajeni govoriti o samouresničitvi, neodvisnosti in neranljivosti. Če se odpravimo po poti ponižnosti, pa moramo središče pozornosti odmakniti od sebe.

Romantična ljubezen zvezo gradi na čustvu, ki pa ne zadostuje za zavezo med moškim in žensko.

Romantična ljubezen zvezo gradi na čustvu – lepem čustvu, da ne bo pomote, ki pa ne zadostuje za zavezo med moškim in žensko. Za dolgotrajen odnos se mora par odpreti ponižnemu grajenju zveze, ki temelji na resnici. Z besedami papeža Frančiška: »Brez resnice ljubezen ne more dati trdne vezanosti, ne more izpeljati ‘jaza’ prek njegove osamitve, niti ga osvoboditi bežnega trenutka, da bi gradila življenje in obrodila sad« (Luč vere, št. 27).

Potrebno je raziskati svoj odnos in sprejeti šibkost

Če želiva odgovor, ali sva pripravljena na poroko, se morava najprej izprašati o resnici ljubezni v najinem odnosu. Osvetliti morava tisto, čemur sva se do zdaj morda izogibala: svojim najglobljim pričakovanjem, nezavednim vzgibom, preteklosti najinega odnosa, svoji moči in šibkosti. Šele kdor pozna samega sebe, lahko začne načrtovati svojo prihodnost in osnuje trdno zvezo.

Šele kdor pozna samega sebe, lahko začne načrtovati svojo prihodnost in osnuje trdno zvezo.

Tako kot pri vseh ostalih obvezah je tudi pri odločitvi za poroko potrebno najprej sprejeti svojo šibkost. Včasih je težko v oči pogledati tistemu, na kar nismo ponosni in kar bi najraje skrili: svoje osebne značilnosti, grehe, slabosti … Prvi korak zaupnosti je, da se fant in dekle drug drugemu prikažeta v celoti, z vsemi svojimi slabostmi. »Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu,« pravi sveti Pavel (Kol 3,13). Ljubezen prostovoljno nosi breme drugega in napreduje kljub ranam in dvomom, ki so sestavni del vsakega odnosa.

Razmišljanje o zakonu je primeren čas, da raziščemo svoj odnos s starši, brati in sestrami, prijatelji, učitelji in seveda tudi najin lastni odnos, ter ugotovimo, kaj je tisto, kar nas vleče k fantu oz. dekletu. Kaj v njem iščemo? Kaj pričakujemo? In česa od njega ne moremo pričakovati?

Odločitev – trenutek, ko v srcu začutimo mir

Besed, kot so krhkost, samota, skriti vzgibi, potrpežljivost, navadno ne uporabljamo v zvezi s poroko. Ob njih nam je nelagodno. Pa vendar so potrebne za začetek potovanja proti odločitvi – odločitvi o poroki, predvsem pa o poroki s točno določeno osebo.

Ključnega pomena je trenutek odločitve. Številni pari bi se radi odgovornosti odločitve izognili, zato te teme sploh ne odprejo ali pa jo prestavljajo nekam v prihodnost, ko bodo »bolj gotovi, kaj si želijo«.

Številni pari bi se radi odgovornosti odločitve izognili, zato te teme sploh ne odprejo ali pa jo prestavljajo nekam v prihodnost.

Za odločitev v resnici ne potrebujemo dolgih let in vsega mogočega »poizkušanja«, navadno je možna že leto ali dve po začetku skupne hoje. Seveda v primeru, da je par zvezo gradil na spoznavanju drug drugega, pogovoru in resnici.

Pri končni odločitvi je poleg skupnega pogovora (in molitve) nekaterim v pomoč seznam za/ proti, za druge je dragocen duhovni umik v tišino, kjer lažje razberejo, kaj jim govori srce in kam jih kliče Bog. Spet tretji se pogovorijo z duhovnim spremljevalcem ali modro osebo, ki ji zaupajo.

Na splošno velja, da po »pravilni« odločitvi v srcu čutimo trajen mir in spokojnost. (Kar pa seveda ne pomeni, da ne moremo med pripravami na poroko kdaj še malo zapaničariti.:) )

Vprašanja za razmislek pred končno odločitvijo

1. Zakaj se želiš poročiti? Dobro izprašaj svoje srce o resničnih notranjih vzgibih. Razmisli, ali si morda želiš poroke zato, ker pred čem bežiš, zaradi pričakovanja okolice, ker si od nekdaj želiš poročiti ali morda zato, ker se ti zdi, da je pač »čas«. To namreč niso dovolj dobri razlogi za poroko.

2. Ali zaupaš preteklosti svojega fanta oz. dekleta? O svojem partnerju se lahko največ naučiš iz njegovega dosedanjega ravnanja. Je njegova preteklost čista in poštena? Se o ranah iz preteklosti pogovarjata in si zaupata?

3. Si želiš zakona ali samo poroke? Poroka je sicer lahko pravljična, vendar traja le en dan, zakon pa traja vse življenje. Nihče si ne želi biti le poročen, ampak si želi biti srečno poročen. Zato razmisli o naslednjih 50 letih, kako in s kom si jih želiš preživeti. S partnerjem se dobro pogovorita o vseh pomembnih temah: o vzgoji otrok, družinskem proračunu, spolnosti, karieri, delitvi domačih opravil, veri, kraju bivanja … Ključno je, da v pripravo na zakon vložita več časa kot v pripravo na poroko!

 

4. Imaš občutek, da veliko vlagaš in malo prejmeš? Se ti zdi, da te zveza izčrpava in v njej vztrajaš samo iz navade? Za zakon to gotovo ni dobra popotnica. Čeprav zakon seveda zahteva precej odrekanja in prilagajanja, je to kljub vsemu kraj izpopolnitve, notranjega zadovoljstva in notranje svobode.

5. Kaj si želiš in kaj pričakuješ? Če ne poznaš sebe in svojih potreb, ne moreš oceniti, ali je neka oseba primerna za tvojega bodočega moža ali ženo. Ali poznaš sebe? Ali poznaš svoje dekle oz. fanta?

Čas zaroke je čas za razmislek

Na splošno velja, da po »pravilni« odločitvi v srcu čutimo trajen mir in spokojnost.

Čeprav je zaroka zadnja desetletja prišla »iz mode«, je to v resnici zelo primeren čas za razmislek o skupni prihodnosti in postavljanju skupnih ciljev. V času zaroke smo svojemu zaročencu sicer zavezani, vseeno pa lahko zaroko razdremo, če ugotovimo, da nismo poklicani v zakon.

Priprava na zakon kot priprava na prihodnost

In za konec: marsikdo ob izrazu »priprava na zakon« pomisli, da je namenjena le parom, ki so že določili datum poroke. V resnici pa je to odlična priložnost za vse pare, tudi tiste, ki niso še čisto odločeni o svoji prihodnosti, za poglobljeno spoznavanje in postavljanje trdnih temeljev.

Kdo pravi, da se mora takšna priprava obvezno končati s poroko? Včasih je lahko tudi konec nečesa začetek nečesa drugega, še lepšega. Če prisluhnemo Svetemu Duhu, nas gotovo ne bo pustil na cedilu.

 

Viri: metz-catholique.fr, www.drphil.com, www.cedric.burgun.eu

Foto: taotechingdaily.com, true-love.in

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja