Sv. Monika, zavetnica krščanskih mam – zgled tudi danes

sveta-monika

Danes goduje sv. Monika, zavetnica krščanskih žena in mam, priprošnjica za rešitev otroških duš in vzgojo težavnih otrok. Zakaj? Ker je na lastni koži občutila, kaj pomenijo »težave pri vzgoji« in »težaven otrok«!

Sv. Monika je živela v 4. stoletju v današnji Alžiriji. Znana je kot mama enega največjih svetnikov in teologov v cerkveni zgodovini, sv. Avguština. Sliši se logično, da je ženska, ki je vzgojila takšnega moža, svetnica. A resnica je ravno nasprotna. Bila je poročena s poganom, ki ni priznaval Jezusa, njen sin pa je dolga leta hodil po krivih poteh. A Monika ni obupala.

Moč vztrajne molitve in prošnje

Monika je bila poročena s poganom Patricijem, ki je bil dobrega srca, a zelo nagle jeze. Med njegovimi izbruhi besa mu ni nikoli ugovarjala, ampak je počakala, da se je pomiril, in šele nato povedala svoje. Tako je poskrbela, da v zakonu ni prihajalo do nesmiselnih prepirov.

Rodila je tri otroke, od katerih je bil prvorojenec Avguštin izredno nadarjen in živahen. A pri sedemnajstih letih se je vdal mladostnemu razvratu: pijančevanju in zabavam, življenju na koruzi in hereziji manihejcev, ki ni obsojala njegovega razuzdanega življenja.

Monika je neprestano jokala in molila za sinovo spreobrnjenje. Vztrajno je nadlegovala škofa, naj on vpliva na Avguština in ga spravi na pravo pot. Škof, ki so mu njene prošnje začele presedati, jo je nagnal z besedami: »Pojdi v miru, sin tolikih solza se ne more pogubiti.« Monika se je teh besed oklenila kot glasu iz nebes. Dolga leta je vztrajno molila za sina v trdni veri, da bo uslišana.

In je bila! Pri dvaintridesetih letih je Avguštin doživel močan Božji dotik, se poglobil v Božjo besedo in se dal krstiti. Kasneje je postal duhovnik, škof in eden največjih cerkvenih učiteljev, ki na koledarju goduje en dan za mamo, 28. avgusta. Sv. Monika pa z ljubeznijo in potrpežljivostjo ni izprosila le sinovega spreobrnjenja, ampak tudi to, da se je dal njen mož pred smrtjo krstiti.

Kako sv. Monika navdihuje sodobne krščanske mame?

Monika je bila običajna žena in mama – njen zakon ni bil popoln in kljub trudu ji sina ni uspelo »dobro vzgojiti«. Njegove zablode, laži in nevera so jo boleli tako, kot bolijo vsako mamo. Tudi njeno hrepenenje, da bi se sin vrnil na pravo pot, lahko razume vsak starš.

Sv. Monika z ljubeznijo in potrpežljivostjo ni izprosila le sinovega spreobrnjenja, ampak tudi to, da se je dal njen mož pred smrtjo krstiti.Mame razumemo bolečino ob zavesti, da odraslega otroka ne moremo več spreminjati in da na njegovo življenje nimamo več vpliva. Včasih gre za bolečino, ker se je otrok odvrnil od vere, včasih za bolečino ob pogledu na težavno zvezo ali zavračanje naših vrednot.

Kot nam kaže zgled sv. Monike, kritiziranje, godrnjanje in obupovanje niso prava pot. Prava pot je molitev, dobronamerna spodbuda in spremljanje otroka, ne glede na njegova dejanja. Monika je za sinovo spreobrnjenje vztrajno molila petnajst let. Petnajst let! Bog včasih res preizkuša našo potrpežljivost, nam, ki si želimo biti uslišani takoj. A zaupna molitev in prošnje delajo čudeže, kar vprašajte sv. Moniko!

Sv. Monika nas lahko navdihuje še nekje. Ob njeni zgodbi se zavemo, da ima Bog čudovit načrt tudi s »težavnimi otroki«, torej tistimi, ki nam najbolj pijejo kri. Morda še večjega od »običajnih in pridnih« otrok. Bog vidi daleč čez njihovo trmo in uporništvo. Bogu hvala zanje!

Foto: catholicexchange.com