Študij ob otrocih?

Thumbnail

Izpiti in druge študijske obveznosti študentom prinašajo kar nekaj stresa in skrbi. Še toliko bolj to občutijo tisti med njimi, ki so že starši. Kako naj torej svoj čas za študij naredijo čim bolj kratek in učinkovit?

 

Gotovo je prvi ukrep, da vsak najprej poišče tisti način učenja, ki mu omogoča najboljši izkoristek svojih potencialov, posledično pa tudi najboljši način hitrega pomnenja. Tukaj je nekaj nasvetov:

1. Priprava urnika

Tako stabilnega, kot ga dopuščajo družina in otroci. V vsakem dnevu je nekaj tistega časa, ki bi mu lahko rekli “blaženi mir”. Največkrat je to po tem, ko so otroci že v posteljah. Veliko mladih staršev čuti takrat veliko utrujenost in željo po sprostitvi. Čeprav bi si upravičeno zaslužili počitek, naj bo vendarle v spodbudo podatek, da ima telo mladega starša več psihofizičnih sposobnosti kot običajno. Torej obstajajo “skrite baterije”.

2. Primeren prostor

Kolikor je mogoče, naj bo odmaknjen od televizije in drugega hrupa. Primerno je tudi izbrati sobo, kjer je na voljo vse, kar potrebujete za učenje – knjige, listi, pisala, markerji, računalnik … Obenem naj bo to tudi prostor, kjer se počutite udobno in vam omogoča večjo zbranost. Bolje se je učiti manj časa in z več koncentracijskega napora kot porabiti dragoceni čas z mislimi na vsa opravila, ki vas še čakajo.

3. Izluščiti bistvo

Že na začetku je pomembno iz gradiva izluščiti bistvo. S tem se izognemo nepomembnim informacijam, ki nam hitro zameglijo globlji pomen snovi. Namesto učenja na pamet poskušajte iskati in razumeti pomen. Tako se boste lažje spomnili česa uporabnega takrat, ko boste to potrebovali.

4. Izpiski in označevanje

Marsikomu izpisovanje pomembnih informacij omogoča bolj zavestno učenje. Obenem so izpiski najboljši pripomoček za hitro ponavljanje in utrjevanje snovi. Tudi označevanje veliko pripomore k lažjemu napredovanju, pomembno se je le izogibati podčrtovanju večjih količin teksta.

5. Iskanje asociacij

Tak način študija je uporaben zlasti pri podatkih, ki si jih je potrebno zapomniti na pamet. Tako lahko nek datum povežemo z nam smiselno podobo, ki si jo je veliko lažje zapomniti.

6. Pri večurnem študiju so potrebne pavze

Večkrat ne koristi, če se za cel dan zapremo v sobo in skušamo delati brez premora. Tako ravnanje lahko pripelje do slabšega izida, zlasti pa slabšega počutja, ki ga občutijo tudi ostali. Po vsaki uri si je priporočljivo vzeti 10 min odmora, v katerem je pomembno prezračiti sobo ter narediti nekaj korakov. Če je prisotna večja utrujenost, je na mestu tudi odmor za hrano ali daljši sprehod.

7. Skupinsko učenje

Nekaterim pomaga učenje skupaj z ostalimi. Posebno prednost prinaša skupno ponavljanje, ko lahko ob skupnem razpravljanju vsak odkrije še kaj novega. Je pa ta način priporočljiv takrat, ko je snov že vsaj nekoliko osvojena.

8. Pomoč partnerja

Partner je zagotovo tista najpomembnejša desna roka, ki lahko celo naporno učenje naredi prijetno. To je namreč čas, ko dobijo drobne pozornosti trikratno vrednost. Dovolj je že spodbudna beseda, pomita posoda, skodelica toplega čaja ali prijeten nasmeh … Tako lahko čas študija, ki je sprva ogrozil vajin odnos, postane sredstvo za njegovo rast. Če si jo dovolita …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja