Ste poročeni? Raziskava pravi, da boste zaradi tega živeli dlje!

Foto: Canva

Zakonsko življenje ima mnogo prednosti. Toda ste kdaj pomislili na to, da ste prav zaradi poročne zaobljube pred leti dejansko bolj zdravi, kot bi bili sicer?

Pred poroko si predstavljamo veliko prednosti, ki jih bo zaveza in skupno življenje prineslo, toda gotovo le redki pomislijo na dejanske koristi za telesno zdravje.

Prednosti, ki jih ima zakonski stan na naše telesno in duševno zdravje, so povezano raziskovali na kar treh univerzah, v Angliji na univerzah East Anglia in Warwick ter na univerzi Harvard v ZDA.

Rezultati raziskave, ki jih navajajo v poročilu, nimajo z romantiko odnosa resda nobene povezave, so pa med drugim gotovo razlog, da se je za dober zakonski odnos vredno potruditi.

Med poročenimi je manj zasvojenosti

Doktor psihologije Christopher Fagundes povzema, da so poročeni pari manj nagnjeni k temu, da bi postali žrtve zasvojenosti. Tukaj izpostavlja predvsem alkoholizem in zasvojenost s tehnologijo.

Razlaga je po njegovo preprosta: poročeni ljudje imajo ob sebi človeka, ki jih ljubi, usmerja in spodbuja. Z življenjem pod isto streho tudi hitreje opazimo spremembe v vedenju drug drugega ter lahko hitreje odreagiramo. Poleg tega s poročno zaobljubo sprejmemo tudi odgovornost za zakonca, ki zaide v morebitne težave.

Dober odnos z ženo ali možem zmanjša tveganje za veliko bolezni, med njimi za raka, visok krvni pritisk in ostale srčno-žilne bolezni ter celo za gripo.

Poročeni ljudje živijo dlje

V večletni raziskavi so dokazali, da ljudje, ki živijo v izpolnjujočem zakonu, dejansko živijo dlje. Dober odnos z ženo ali možem zmanjša tveganje za veliko bolezni, med njimi za raka, visok krvni pritisk in ostale srčno-žilne bolezni ter celo za gripo.

Razlog: kadar te nekdo ljubi, dobro skrbi zate. Posledično te spodbuja, da se zdravo prehranjuješ, se več gibaš, se pogosteje sproščaš (na počitnicah) ter se na splošno odločaš za bolj zdrav način življenja. Poročeni ljudje glede na rezultate raziskave pojedo več obrokov doma kot zunaj, kar tudi pripomore k bolj zdravi prehrani.

Manj stresa

Vzporedno z zmanjšanjem tveganja za fizično zdravje pa srečno poročeni ljudje varujejo drug drugega tudi pred negativnimi učinki stresa.

Če imamo ob sebi zakonca, ki nam je resnično blizu in nas podpira, bo to delovalo kot ščitnik za fizične in čustvene posledice, ki jih prinaša stres. Vaš zakonec je namreč vaša opora in zaščita. Ker nudi pogovor, tiho druženje, objem brez vprašanj in razlag in npr. masažo stopal po napornemu dnevu. Je nekdo, ki vas tudi spodbuja ter opozarja, da je čas, da storite kaj zase. Večkrat se namreč zgodi, da zakonec opazi vašo preobremenjenost prej kot vi.

V poročilu je jasno poudarjeno, da rezultati niso isti za pare, ki že dolgo let živijo skupaj, pa niso poročeni.

Manjši krvni pritisk gotovo ni glavni razlog, da smo ali da še bomo izrekli usodni »da«. Ni pa zanemarljiv, kajne? Posledično bomo s tem, ko se nekomu zavežemo in predamo (seveda je pomemben dejavnik, da za odnos tudi lepo skrbimo!), imeli daljše in kvalitetnejše življenje kot sicer.

Vir: themarriageandfamilyclinic.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja