Starši, se zavedate, kakšen negativen vpliv ima na otroka VAŠ pametni telefon?

Foto: Shutterstock

Kadar govorimo o pametnih napravah in otrocih, običajno razmišljamo, kako otrokom omejiti njihovo uporabo in negativne učinke. Pri tem pozabljamo na čas, ki ga pred zasloni preživimo starši sami. Ta čas lahko otrokom škoduje bolj od časa, ki ga za zaslonom preživijo sami!

Seznam negativnih posledic pretirane uporabe pametnih naprav je dolg: motnje spanja, zasvojenost, težave v družbi, čustvene težave, želja po vse močnejših dražljajih, napetosti v družini, psihične težave (depresija, anksioznost, nizko samospoštovanje), slabši šolski uspeh. Strokovnjaki se strinjajo, da ima pretirana uporaba resne posledice za otrokov razvoj. A na otroke ne vpliva le čas, ki ga za zasloni preživijo sami, ampak tudi čas, ki ga za zasloni preživljamo starši.

Tehnološko odsotni starši otrokom povzročijo veliko težav

Ko so med slovenskimi osnovnošolci delali kratko anketo, jih je večina povedala, na kakšen način jim starši omejujejo čas pred zasloni. A hkrati so dodajali: »Želim si, da starši ne bi bili toliko časa na telefonu« in »Želim si, da bi se šli večkrat skupaj kakšno družabno igro.« Otroci so pravilno ugotovili, da jih želijo starši obvarovati pred pretirano uporabo tehnologije, a da meje ne znajo postaviti sebi.

Za starše, ki se težko odklopijo od pametnih naprav, je stroka začela uporabljati izraz »tehnološko raztreseni starši« (ang. technologically distracted parents). Čas, ki ga preživimo za zaslonom, je namreč čas, ko se ne povezujemo z ljudmi okrog sebe.

V čem je težava? Otroci potrebujejo starše, ki se nanje odzivajo: jim odgovarjajo, so čustveno (ne le fizično) prisotni, komunicirajo (pa čeprav le toliko, da rečejo: »Počakaj pet minut, da končam kosilo«). Starši, ki z enim očesom spremljajo zaslon, tega niso sposobni.

Otroci potrebujejo starše, ki se nanje odzivajo in z njimi komunicirajo. Če z enim očesom spremljajo zaslon, tega niso sposobni.

Odzivanje na otroka je ključno za njegov razvoj

Interakcija z otrokom mora biti »pogovorni duet« in je za otroški razvoj ključna od rojstva dalje. Dojenčki in malčki, s katerimi starši aktivno komunicirajo in jih gledajo v oči, pri dveh letih poznajo dvakrat več besed od vrstnikov, ki tega niso deležni pogosto. Zanimivo je, da je za razvoj možganov najbolj učinkovit pogovor z osebami, ki so otroku čustveno blizu. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se ob spremljanju enakega besedila preko zaslona v možganih tvori precej manj povezav. Pri starejših otrocih pa imata obvladanje jezika in širok besedni zaklad velik vpliv tudi na šolski uspeh.

Otroci se težko učijo, če starši tok pogovora prekinjajo s pogledovanjem na zaslon. Učenje pa je le manjši del težave! Če se starši na otroka ne odzivajo oz. se nanj odzivajo le napol, se začnejo težave kopičiti. V prvi vrsti začne otrok na neprimeren način iskati pozornost, z razgrajanjem, prerivanjem, povzročanjem škode. Na dolgi rok pa se začne med otrokom in staršem krhati čustvena vez. Starejši otrok staršu ne zaupa več svojih čustev in zavrača sodelovanje. Takšni otroci so nagnjeni k slabi samopodobi, čustveni odmaknjenosti ali vedenjskim težavam, saj ponotranjijo, da se okolica zanje ne zanima.

 

Ko preživljamo čas z otroki, odložimo telefon!

Nič hudega, če otroci nimajo vedno naše polne pozornosti. Koristno je, da se naučijo počakati in zamotiti sami. Težava nastane, če odraščajo ob starših, ki so večino časa čustveno odsotni zaradi »priklopljenosti« na pametne naprave. Prvo pravilo, ki si ga moramo postaviti starši, je, da pogovora in očesnega stika ne prekinemo zaradi elektronskega sporočila ali sms-a. Kadar se ukvarjamo z otroki, moramo biti prisotni in odzivni. Nič pa ni narobe, če jim nato naročimo, naj se nekaj časa igrajo sami, da na računalniku končamo delo. Glavno je, da se držimo dogovora in ob predvidenem času zaslon ugasnemo.

 

Pogosto se je lažje osredotočiti na čas, ki ga pred zaslonom preživijo naši otroci. Ali smo jim pripravljeni biti za zgled in se obnašati odgovorno? Za začetek tako, da odložimo telefon, kadar smo z njimi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja