Spreminjanje predstave in zrela ljubezen (4. del)

Thumbnail

Zadnja faza v procesu prehoda iz zaljubljenosti v zrelo ljubezen je faza spreminjanja predstave o svojem partnerju.

Veliko je bilo že napisanega o tem, kako se zaljubimo v idealizirano podobo partnerja, ki je toliko bolj različna od realnosti, kolikor bolj smo bili v primarnem domu nevarno navezani.

V čisto vsakem, zdravem ali manj zdravem odnosu, zaljubljenost mine in pokažejo se resnične meje in težave, ki drugega vse bolj motijo. Varno navezani pari pa se vendarle z večjo lahkoto in brez večjih zapletov zmorejo soočiti z odstopanji od začetnih predstav. Drugega doživljajo kot samostojno osebo, ki ji dovolijo, da postaja to, kar v resnici je in ne to, kar bi po njihovem mnenju morala biti.

Pomembno je drugemu dovoliti, da je to, kar je, in ne zahtevati, da postane to, kar bi po naših predstavah moral biti.

Začne se torej faza spreminjanja predstave glede na realne izkušnje. Vsak od njiju sproti tehta, ali določene realne lastnosti partnerja lahko sprejme ali ne. In čeprav je razočaranje nujni del tega procesa, se odnos v tej fazi običajno močno utrdi in okrepi, saj se preko resničnega spoznavanja podobnosti in razlik v njima krepi zavest, da sta drug ob drugem notranje svobodna in da se drug za drugega lahko tudi svobodno odločita.

Če torej fant in dekle uspeta ob vseh spoznanjih, razočaranjih in omejitvah ohraniti naklonjenost, sprejemanje in odprtost, odnos preraste v ljubezen.

O zreli ljubezni govorimo takrat, ko se dva poznata, sprejemata in spoštujeta tudi medsebojne razlike. Bolj kot uspeta razmejevati svoja doživljanja, čutenja in odzive, bolj svobodno se lahko povežeta, globlje lahko stopita v intimo. Razhajanja jima ne povzročajo trajne bolečine niti ne rušijo samopodobe in samospoštovanja drugega.

Svoboden odnos, ki daje prostor resnični ljubezni, lahko ponazorimo s prispodobo velikega plesišča, na katerem stoji sicer vsak samostojno, s svojim doživljanjem in čutenjem, ki pa si ga lahko vedno podelita in izrazita sočutje. Na ta način vedno znova pristopata drug k drugemu in kljub različnosti zmoreta zaplesati v skupnem ritmu.

Več: 

Zakaj se vedno zaljubim v nekoga, ki me potem začne jeziti? (1. del)

Romantični fazi sledi faza spoznavanja (2. del)

Faza razočaranja (3. del)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja