Spolnost na TV povečuje tvegano spolno vedenje najstnikov

Thumbnail

Revija Psychological Science je pred kratkim objavila študijo, ki je dokazala povezavo med starostjo otrok, ko so prvič izpostavljeni prizorom spolnosti v filmih, in kasnejšim tveganim spolnim vedenjem.

V longitudinalni raziskavi univerze v ameriškem Missouriju so raziskovalci pozornost najprej namenili mladostnikom od 10. do 14. leta. Anketirali so jih o tem, kakšne filme gledajo, in izmerili stopnjo spolnih vsebin v njih. Mlade so nato spremljali in jih anketirali vsakih osem mesecev. Kasnejši vprašalniki so se posvečali tudi njihovemu spolnemu vedenju, kot je na primer čas njihovega prvega spolnega odnosa in uporaba kondoma pri spolnih odnosih.

Izpostavljenost spolnim prizorom v medijih spreminja spolne navade mladih.Rezultati so pokazali, da zgodnja izpostavljenost spolnosti v filmih napoveduje nižjo starost mladih ob prvem spolnem odnosu in bolj tvegano spolno vedenje (več spolnih partnerjev in spolnost brez uporabe kondoma). Raziskovalci so mnenja, da izpostavljenost spolnim prizorom v filmih in drugih medijih med mladimi pospešuje tvegano spolno vedenje tako, da spreminja njihove spolne navade in povečuje njihovo iskanje čutnosti v obdobju adolescence.

Avtorji študije zaključujejo, da je za zmanjševanje tveganega spolnega vedenja med mladimi koristno spremljanje in omejevanje dostopa otrok do spolnih vsebin v medijih. To odgovornost še posebej nosijo starši in snovalci medijskih programov. Predlagajo pa tudi, da se problematiko spolnosti v medijih vključi v učne programe o varni spolnosti za mladostnike, saj bi bilo po njihovem mnenju to učinkovito pri pospeševanju varnejšega spolnega vedenja adolescentov.

 Vir: Psychology Today

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja