Spolnost: arena strahov in zaupanja

Vir: Shutterstock

Odnos do spolnosti razkriva marsikaj, predvsem pa naš strah pred intimnostjo in skrita hrepenenja.

Zdrava navezanost, osrečujoča spolnost

Priznana zakonska in družinska terapevtka dr. Sue Johnsson, ki uporablja model čustveno osredotočene terapije, je v svojem delu Hold me tight opredelila raznolike oblike navezanosti med zakoncema.

Najbolj osrečujoča je t. i. varna navezanost, kjer sta zakonca čustveno predana eden drugemu in ju ni strah intimnega odnosa. Takšna oblika navezanosti se zrcali tudi v osrečujoči, sproščeni in čustveni spolnosti, vendar pa niso vse oblike spolnega predajanja takšne.

Dr. Johnssonova loči tri zelo različne načine spolnosti:

  • spolnost, ki je namenjena zgolj zadovoljitvi fizičnih potreb, sprostitvi spolne napetosti (ang. sealed off sex),
  • anksiozna spolnost (ang. solace sex),
  • čustvena spolnost (ang. synchrony Sex).

Fizična spolnost ali vse za orgazem

Vse, kar pri spolnosti, ki je namenjena le zadovoljitvi fizičnih potreb, šteje, je, da sta ljubimca potešena, da se eden pred drugim pokažeta v izjemno erotični in zapeljivi luči.

Sealed off sex temelji na izključno telesni predaji in je nekakšno tekmovanje za dosego orgazma. Gre za prizadevanje, da bi partnerja osupnili s svojimi tehnikami in triki nudenja užitka, da bi se izkazali kot iznajdljivi, nenasitni in spretni ljubimci.

Poudarek je na zadovoljitvi telesa, ne pa tudi duha. Vse, kar šteje, je, da sta zakonca potešena, da se eden pred drugim pokažeta v izjemno erotični in zapeljivi luči.

Vsaj eden izmed njiju pa je globoko v sebi pravzaprav prestrašen in se boji ranljivosti, zato svojega truda ne vlaga v intimno razkritje svoje osebnosti in srca, temveč predvsem v vzburjenje telesa, dotike, poljube, fizično plat spolnih odnosov.

Številne raziskave dokazujejo, da se takšni spolnosti pogosteje predajajo moški kot ženske. Značilna je tako za enkratne skoke čez plot kot tudi za dolgoletne zveze, v katerih se eden ali oba partnerja še vedno nista zmožna predati tudi z dušo.

V dolgoletnih zvezah se pri tistem zakoncu, ki ga takšna spolnost ne osrečuje, nemalokrat pojavijo občutki zavrženosti in čustvene zanemarjenosti. Med ljubimcema namreč ni pristne čustvene povezanosti, intimne igrivosti in predanosti, prežete z nežnostjo, temveč sta drug drugemu le nekakšno orodje za spolno potešitev.

Zakonci, pri katerih je spolnost vedno takšna, so pogosto oddaljeni, tako drug od drugega kot tudi od samega sebe, zato terapevti pri njih spodbujajo obuditev ranljivejše, čustvene plati odnosa.

Anksiozna spolnost: Prestrašenost in dvomi

Anksiozna spolnost se kaže kot močna potreba posameznika, da od partnerja ves čas prejema potrditve o ljubljenosti in zaželenosti. Poudarek je na hrepenenju po nežnostih in objemih, dotikih, ki pa niso prežeti s seksualnim nabojem, temveč predvsem s tesnobo in dvomi. Ta spolnost močno izčrpava, saj temelji na iskanju nenehnega zagotovila zakončeve predanosti.

Nemalokrat mu to zameri ali pritiska nanj, kar pa zgolj poglablja intimni prepad med njima. Kljub temu se anksiozna spolnost s pogovorom in iskrenostjo do sebe in sozakonca lahko preoblikuje v varno spolnost.

Čustvena spolnost: Popolno zaupanje

Čustvena spolnost temelji na igrivosti, iskrenosti, izražanju potreb in želja brez kakršnega koli strahu, pritiskov in pomislekov.

To je najbolj iskrena in pristna oblika spolnosti, v kateri sta zakonca lahko ranljiva, predana drug drugemu in se čutita ljubljeno, sproščeno. Temelji na igrivosti, iskrenosti, izražanju potreb in želja brez kakršnega koli strahu, pritiskov in pomislekov.

Čustvena spolnost zajema skupno prizadevanje za napredovanje na vseh nivojih, tako na telesni, predvsem pa na čustveni in duhovni ravni.

Zakonca si delita tako lahkotne trenutke kot tudi pogovore, ki so bolj občutljivi in boleči. Ne gre za to, da sta tovrstna spolnost in odnos absolutno popolna. Še zdaleč ne, ga pa odlikujeta trud in zaupanje v osrečujoče razmerje. To je torej edina pristna in osrečujoča oblika spolnosti, h kateri bi pravzaprav morali stremeti vsi pari, ki si želijo iskrenosti in izpopolnjevanja svoje povezanosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja