So modrčki dobri za prsi?

Vir: Shutterstock

Mnoge ženske so prepričane, da je za prsi bolj zdravo, če so podprte z modrčkom. Vendar to ne drži.

Kar 80% žensk naj bi nosilo modrčke, ki so pretesni. Večina žensk izbere tesne modrčke, ker meni, da prsi potrebujejo podporo. Zdrave prsi ne potrebujejo podpore. Tako kot jo ne potrebuje nos ali ušesa ali roke.

Če imate roko 6 tednov v gipsu in podprto s »culo«, boste sedmi teden potrebovali podporo za to roko, ker bo izgubila vso mišično maso.

Modrčki in zdravje

Danes je rak na dojkah drugi najpogostejši rak, za katerim umirajo ženske. Nekateri celo trdijo, da 24-urno nošenje modrčka poveča tveganje za nastanek raka na dojkah za kar 100%.

Seveda modrčki niso edini faktor. Na to vplivajo še geni, toksini in slaba prehrana.

Živimo v svetu, kjer je veliko onesnaženja. Veliko teh toksinov pride v naše telo. Veliko od teh ima estrogenski učinek. Mnogi od toksinov se nalagajo v maščobnem tkivu. Večji del tkiva prsi predstavlja maščobno tkivo. Vsak od nas ima drugačno sposobnost, da toksine izloči iz telesa. Strupi se iz prsi izločajo preko limfatičnega sistema. Ta nima črpalke kot je npr. srce. Gibanje in masaža tako pomagata izločati strupe.

Kar koli zmanjša oz. ovira izločanje strupov, poveča tveganje, da se razvijejo simptomi in bolezen. Modrčki, ki ovirajo gibanje prsi, povečajo zastoje v prsih, zmanjšajo izločanje strupov, povečajo tveganje za bolezni dojk. Zakaj? Ker toksini dlje časa ostajajo v sicer zdravem tkivu.

Zdrave prsi ne potrebujejo opore.Vsem toksinom se ne morete izogniti. Lahko pa daste stran modrček.

Modrček nosim, da mi prsi ne bi visele

Žal bodo ravno zaradi modrčka še bolj visele. V prsih so vezi, ki so namenjene temu, da držijo prsi pokonci. Če leta in leta nosite modrček, te vezi atrofirajo (postanejo šibkejše in manjše).

Dobra novica pa je, da če prenehate nositi modrček, bodo vezi postale močnejše. Tudi če imate velike prsi, se bodo vezi okrepile in rezultati bodo vidni.

Bolečine v prsih ob koncu dneva

Če vas zvečer, ko odložite modrček, bolijo prsi, si prisluhnite, kajti prsi vam sporočajo, da nekaj ni ok. Bolečina je lahko posledica omejene prekrvavitve ali zbiranja toksinov – vašega estrogena ali onesnaževalcev od zunaj. Rešitev je, da ste brez modrčka ali da nosite bolj ohlapen modrček.

Kaj storiti za zdrave prsi

Za prsi je najbolje, da so čim več »proste«. Torej če že nosite modrček, naj bo ta čim bolj ohlapen.

Če si upate, pa lahko popolnoma prenehate z nošenjem modrčka. V tem primeru lahko v prvih nekaj dneh pričakujete začasno neugodje v prsih in morda celo bolečine. Slednje je še posebej pogosto pri ženskah z velikim oprsjem. Vendar se prsi s časom navadijo biti brez opore.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja